Spare penger

Martina bruker kun 3000 kroner i året på klær

- Dette uventede grepet endret alt!

SPARE PENGER: Martina gikk fra å gå i minus hver måned til å ha full kontroll på økonomien. FOTO: Privat
SPARE PENGER: Martina gikk fra å gå i minus hver måned til å ha full kontroll på økonomien. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Kontoen min var i «kronisk minus» da jeg var i 20-årene, sier Martina Utzinger (52) til KK.

Martina har aldri vært i en skikkelig økonomisk krise - hun har aldri hatt forbrukslån og har alltid betalt regningene sine.

- Men jeg brukte mer penger enn jeg tjente. Lønnen var jo selvfølgelig også mye lavere enn i dag.

Da Martina ble eldre fikk hun bedre styr på økonomien og klarte seg fint med månedslønna. Men hun brukte opp alt, og klarte ikke spare noe.

- Den gangen røykte jeg også og gikk på byen hver helg, og bare det var jo store utgifter.

Hun beskriver en hverdag mange av oss sikkert kan kjenne seg igjen i. Der vi stadig faller for fristelser og bruker unødvendig mye penger på det som frister oss i matbutikken, den fine kjolen vi så da vi gikk forbi favoritt-klesbutikken og de vinglassene ute på byen som føles skikkelig verdt det der og da...

Prøvde seg på «shoppestopp»

For omtrent ni år siden kom Martina over en Facebook-side som handlet om «shoppestopp».

- Målet der var å ikke handle noe bortsett fra de mest nødvendige tingene, som hudpleie, hårpleie, undertøy, strømper og lignende. Innenfor hud- og hårpleie skulle man også begrense seg til det mest nødvendige, forteller Martina.

- Det hørtes veldig interessant ut og jeg hadde lyst å være med for å se om jeg kunne klare det.

Selv om hun ikke handlet så mye dyre ting, kjøpte Martina mye - og hun kjøpte noe hele tiden.

- Dermed hadde jeg nok klær og sko og alt det andre til at jeg fint kunne klare meg et helt år uten å kjøpe noe som helst. Og jeg klarte faktisk å ikke kjøpe noe annet en det som var lov i ett år og seks måneder. Jeg ble skikkelig bitt av shoppestopp-basillen.

ÆRLIG MED SEG SELV: Martina gikk mange runder med seg selv for å finne ut av hvorfor hun brukte så mye penger på klær og andre impulskjøp. FOTO: Privat
ÆRLIG MED SEG SELV: Martina gikk mange runder med seg selv for å finne ut av hvorfor hun brukte så mye penger på klær og andre impulskjøp. FOTO: Privat Vis mer

- Jeg forsto hvorfor jeg brukte så mye penger

Martina var motivert til å bruke mindre penger, så tiden uten shopping gikk overraskende greit.

Det som imidlertid skulle endre alt, var at det samtidig «skjedde noe i hodet hennes», som Martina beskriver det. Det var som om en bryter ble skrudd på.

- Jeg begynte å gå mange runder med meg selv. Jeg stilte meg spørsmål om hva som egentlig gjorde at jeg brukte så mye penger på unødvendig stæsj og fjas før, og hva som gjorde at jeg plutselig kunne klare meg i halvannet år uten å kjøpe noe som helst.

Dette ville Martina undersøke nærmere. Hun leste mye på nett og i bøker om personlig utvikling, psykologi og mindset. Og hun begynte å reflektere over egen psyke og eget pengeforbruk.

Konklusjonen hun kom til, var følgende:

- At jeg hovedsakelig kjøpte ting for å føle meg bra, nok, lykkelig, vellykket, fin, og så videre.

Som Martina påpeker, og som KK har skrevet om før: Når vi shopper, stimulerer det umiddelbart belønningssenteret i hjernen og frigir dopamin - velværehormonet - og det gjør oss mennesker lykkelige.

Ulempen er imidlertid at dopamin og andre lykkehormoner forsvinner raskt, påpeker Martina.

- Og dermed må vi kjøpe mer, fordi vi vil jo føle oss vel hele tiden, ikke bare i femten minutter.

Denne nye kunnskapen førte til at Martina stilte seg selv flere spørsmål.

- Hva ellers gjør meg lykkelig og kan skape samme gode følelser som shopping? Og svaret var: Lære nye ting og nyte mestringsfølelsen, styrketrening, være ute på tur i naturen, tilegne meg ny kunnskap.

- Dette «boostet» selvtilliten og selvsikkerheten og kanskje det viktigste av alt: Jeg sluttet å sammenligne meg med andre mennesker, jeg sluttet å bry meg om hva andre tenker om meg og mine valg.

- Det er for lite snakk om hvorfor

Det finnes massevis av gode tips og triks for hvordan vi kan bruke mindre penger. Men for Martina var den psykologiske delen av det hele - det å gå litt dypere i seg selv - det som virkelig fungerte.

- Jeg mener at den delen alltid kommer til kort. Når det er snakk om sparing, budsjett og forbruk blir kun én del av det belyst, og folk får bare tips om hva de kan eller burde endre. Men det er for lite snakk om hvorfor så mange mennesker har så mye økonomiske problemer og utfordringer, mener Martina.

Hun opplever at koronakrisen satt det hele på spissen.

- Stengte kjøpesentre og butikker førte til enda mindre forbruk og mer opphold ute i naturen.

Dette har hun lært

I dag har Martina kontroll på økonomien. Nå er hun såpass bevisst sin egen «kjøpeatferd» at hun kan stoppe opp og stille seg enkle spørsmål, som: Hvorfor vil du ha dette produktet nå?

Så, vi lurer på: Hva er Martinas nye rutiner, som gjør at hun kan opprettholde dette? Hun deler gjerne med KKs lesere.

- I dag bruker jeg kanskje 3000 kroner i løpet av et helt år på klær og sko, forteller hun.

- Det kommer selvfølgelig an på hva jeg trenger. Men jeg må ikke ha nye sommer- og vintersko, turklær eller vinterjakke hver sesong. Dersom jeg bare kjøper tidløse klær og sko som jeg virkelig liker, bruker jeg dem så lenge som mulig. Og så er klær, sko og vesker ikke noe jeg velger å prioritere så veldig høyt lenger.

En enkel og elegant klesstil kan virke mer sofistikert selv om klærne er rimelige i utgangspunktet, påpeker Martina, og forteller at hun også har satt seg inn i hvilke farger som kler henne godt.

- Og jeg forholder meg til det når jeg skal handle noe. Dermed eier jeg kun favorittplagg som også blir mye brukt.

- Jeg skiller også veldig nøye mellom «need to have» og «nice to have», understreker hun.

Joda, klart vi gjerne skulle hatt de fine vinterskoene vi så på den reklamen - de var jo til og med på salg! Men har vi ikke allerede to-tre par som fungerer helt fint? Denne tankegangen kan spare oss for mange unødvendige impulskjøp.

- På Instagram følger jeg kun folk som virkelig inspirerer meg eller som gir meg nyttig informasjon, fortsetter Martina.

Ikke minst har hun sluttet å være med på motetrender.

- Uansett om det gjelder klær, sko, sminke eller interiør. Mote og trender er selvfølgelig en måte å uttrykke seg på, men det er også en måte å miste seg selv, mener Martina.

- Dessuten er de fleste trender ekstremt kortvarige, og hvis man vil henge med, må man kjøpe noe hele tiden.

TUR: Martina har funnet andre måter å finne glede og velvære på - for eksempel trives hun godt ute i naturen. FOTO: Privat
TUR: Martina har funnet andre måter å finne glede og velvære på - for eksempel trives hun godt ute i naturen. FOTO: Privat Vis mer

Martina har også funnet ut hva hun virkelig ønsker og trenger å prioritere i livet sitt.

- Jeg har bevisst valgt bort både røyking, alkohol, TV, de fleste strømmetjenester, aviser og sydenturer. Derimot liker jeg å bruke penger på kurs, e-bøker, turutstyr og selvutvikling.

- Og det har gått litt sport i det å spare mest mulig for å bygge opp sparekontoen min. Man kan få til dette også uten millionlønn.

Hvordan snakker du til deg selv?

NYE REGLER: Er du glad i nettshopping, og spesielt fra utlandet, bør du være klar over de nye reglene som gjelder fra 1. januar. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Gjennom årene har Martina også blitt veldig obs på hvordan hun snakker til seg selv - og ikke minst: At hun selv er ansvarlig for egen økonomi.

Det å endre tankegangen negativ til positiv har hjulpet henne enormt. Martina forklarer:

- Forteller man seg selv ting som: «jeg er dårlig med penger» eller «jeg har ikke råd» eller «jeg kommer aldri til å tjene nok» eller «hvordan skal jeg betale regningene mine?», så bekrefter du den tilstanden du egentlig vil vekk fra.

- Si i stedet: «det jeg ikke vet om økonomi, det lærer jeg nå» eller «jeg har økonomiske utfordringer, men nå tar jeg tak i det og ordner opp» eller «jeg skal undersøke mulighetene for å tjene ekstra penger, og så betaler jeg alle regningene mine».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet