Martine-saken

- Martine ville ha kjempet mot skammen med åpenhet

Martine Vik Magnussens venninne var selv nær ved å miste livet under en voldtekt. Nina Sofie har valgt å være åpen om erfaringen – og tror at Martine ville ha gjort akkurat det samme.

MARTINE-SAKEN: Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i 2008. Saken er ennå ikke oppklart. Foto: Privat
MARTINE-SAKEN: Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i 2008. Saken er ennå ikke oppklart. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tilfeldig at Martine var den av oss som ikke overlevde. Jeg opplevde også, som henne, å bli brutalt voldtatt i utlandet. Jeg var på backpacker-tur, og hadde ikke voldtekstmannen sluppet kvelertaket akkurat da han gjorde det, ville min skjebne med stor sannsynlighet ha blitt den samme som Martines, sier Nina Sofie Hægeland (39).

Martine Vik Magnussen og Nina Sofie var venninner og kolleger i Oslo frem til Martine flyttet til London for å studere ved Regent Business School.

Nina Sofie sier at det er ubeskrivelig smertefullt å tenke på at Martine ble utsatt for ekstrem og seksuell vold – og så drept, langt hjemmefra.

LES OGSÅ: Marianne husket ikke at hun var blitt utsatt for overgrep. Men kroppen hadde visst det hele tiden

- Det er skremmende å vite at det kan skje igjen

Smerten ved tanken på det Martine gjennomgikk, oppleves nærmest fysisk for Nina Sofie, fordi hun vet så altfor godt hvordan Martine hadde det mens hun sloss og kjempet for livet sitt.

– Jeg har erfart hvordan det er når kroppen går over i overlevelsesmodus og du bare har én tanke i hodet; å ikke dø. At Martine døde mens jeg fortsatt lever, er en tilfeldighet, som har blitt risset dypt inn i sjelen min, sier hun lavmælt.

Nina Sofie fortalte aldri Martine om den brutale voldtekten.

– Jeg var inne på tanken om å snakke med henne, men det ble aldri til det.

Det er flere grunner til at Nina Sofie, mange år senere, velger å ha full åpenhet om voldtekten hun ble utsatt for. Hun har selv kjent skammen på kroppen, i altfor mange år. Nina Sofie hadde kun lest om voldtekt tidligere, aldri hørt noen snakke åpent om det. Hun opplever at mange har fordommer knyttet til voldtekt, at enkelte til og med legger litt av ansvaret over på kvinnene selv. For: «Hvor kort eller lang var egentlig den kjolen?».

Det har plaget Nina Sofie at hun aldri fikk fortalt Martine hva som skjedde med henne. Hun har i ettertid tenkt at hun skulle ha advart venninnen på et vis. Dessuten er Nina Sofie opptatt av at Martine-saken er prinsippiell.

Det er skremmende å vite at det som skjedde med Martine, kan skje igjen

– Det er forferdelig vondt å tenke på at det snart har gått ti år uten at myndighetene har klart å løse saken. Og det er skremmende å vite at det som skjedde med Martine, kan skje igjen. Med våre venninner og med våre barn. Noen kan voldta, og til og med drepe – for så å stikke av, uten å måtte gjøre opp for seg, dersom vedkommende rømmer til et land som Norge, eller det landet der ugjerningen er begått ikke har en utleveringsavtale med, sier Nina Sofie.

LES OGSÅ: Jeanette (20) skulle bare spasere hjem etter eksamensfesten. Dit kom hun aldri ...

Nina Sofie Hægeland og Odd Petter Magnussen. Foto: Geir Dokken
Nina Sofie Hægeland og Odd Petter Magnussen. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Håper jeg kan hjelpe andre som bærer på mørke hemmeligheter

Siste tilgjengelige tall fra Kripos viser at Martine-saken ikke er unik. 162 individer er per dags dato etterlyst i utlandet for kriminelle handlinger begått i Norge, og 19 av dem er seksuelt relaterte.

Jeg er opptatt av hvor vanlig voldtekt er. Det skjer så lett … Dette viser både min og Martines historie. Dessuten er det svært få voldtekter som blir anmeldt. Med min åpenhet håper jeg å kunne hjelpe andre som går rundt og bærer på liknende mørke hemmeligheter. Jeg er også et eksempel på at man kan få det helt bra igjen etter et overgrep, sier Nina Sofie, som i dag jobber som lærer.

Både ved skolen hun jobber og som konfirmantleder, har hun fått bruk for sin dyrekjøpte erfaring.

- Jeg tror at Martine ville ha gjort det samme. Snakket om det. Kjempet mot skammen med sin åpenhet.

Nina Sofie tenker ofte på Martine. Hun savner den gode og lette energien hennes, de fortrolige samtalene, latteren, det å høre henne fortelle en morsom historie.

– Martine lærte meg at som oftest så stemmer ikke ens egne fordommer helt. Hun var åpen og glad av natur, noe jeg også er, så vi fungerte godt sammen, både som venninner og kolleger. Fortsatt er det som om jeg kan høre de lette, raske skrittene hennes over gulvet i butikken i Bogstadveien, fulgt av den genuine gleden over å treffe kundene. Det gode samspillet mellom Martine og kunden kom alltid helt naturlig.

Da Martine ble drept, var det bare noen uker til Nina Sofie skulle bli mamma for første gang.

– Jeg vet at Martine ville synes det hadde vært nydelig å møtes, så hun kunne få hilse på babyen min, sier Nina Sofie.

LES OGSÅ: - En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand

- Det gir mening å jobbe med saken

Martines pappa, Odd Petter Magnussen, sier at dette er noe av det såreste.

– Det at Martine, som var så familiekjær, ikke selv fikk oppleve mer av det livet hun elsket; og å få egne barn og skape sin egen familie, dét er vondt å leve med, sier han.

Martines pappa har tro på, og et håp om, at saken får en løsning innen det har gått ti år.

– Det har vært, og er, tøffe tak, men midt oppi alt gir det mening å jobbe med saken, både for å oppnå rettferdighet for Martine og med tanke på samfunnsnytten som vil ligge i en løsning av en internasjonalt profilert sak som Martines. Det er ikke ofte jeg siterer Per Fuggeli, men nå passer det: «Meningen med livet er et liv med mening».

LES OGSÅ: To svensker hylles som helter - stoppet grotesk voldtekt under amerikansk studentfest

Det britiske utenriksdepartement ved minister Tobias Ellwood melder om fremskritt i Martine-saken. Det har blant annet kommet signaler fra flere hold i Jemen om at saken nå ønskes løst. Martines pappa, Odd Petter Magnussen, sier til KK at en tidligere president i Jemen nylig har bedt ham om å søke for å få tilrettelagt for jemenittiske fredssamtaler i Norge.

- Dette ønsket viser at vi må ha gjort noe riktig ved å legge universell etikk i bunn av alt som er gjort i Martines sak, sier han.

Scotland Yard på sin side, har ambisjoner om å løse saken innen tiårsmarkeringen i mars 2018. Her hjemme har AP-politiker og jurist Hadia Tajik nylig foreslått et tverrpolitisk brev fra Stortinget til mistenktes familie.

LES OGSÅ: Voldtektsofre bør oppsøke hjelp rett etter overgrepet

Vi gjør oppmerksom på at mammaen til Martine har godkjent saken.

Martine Vik Magnussen studerte ved Regent Business School i London. Asker-jenta ble meldt savnet den 14. mars 2008, da hun ikke kom hjem etter en bytur med venner. To dager senere ble hun funnet voldtatt og drept, i kjelleren i boligblokken der hennes venn og mistenkte i saken, Farouk Abdulhak, bodde. Saken er ennå ikke oppklart.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer