Foto: Rohny Kristensen
MAMBO MAMBO, VELKOMSTDRINK
Her har vi ikke satt noen mengder siden noen har bare én drink som velkomstdrink,
mens andre gjerne vil ha flere. Når det gjelder mengden vodka i glasset, holder
det nok med 1 cl.
Til ett glass:
1 cl bringebærvodka
1 cl grenadine
Champagne eller musserende
Ha grenadine i glassene, 1–2 cl med vodka og fyll så opp med bobler. Grenadine er tranebærekstrakt som du får kjøpt i butikken, bruk ev. tranebærsaft. Får du ikke tak i bringebærvodka, får du improvisere med bringebærsaft/-juice eller avsilte, kokte bær.
Snacks til velkomstdrinken:
BLÅOSTKREM MED VALNØTTER
200 g gorgonzola
1/2 dl flytende honning
1/2 dl lønnesirup
50 g valnøtter
2 ss appelsinskall
2 dl kremfløte
blå, steinfrie druer
loff
Del osten i mindre biter. Finhakk valnøtter og riv appelsinskall på den fineste delen av jernet. Bare det oransje skal med. Ha det i en food-processor sammen med honning, sirup, ost og valnøtter. Bland til en krem. Pisk fløten til krem og vend den inn i ostemassen. Skjær loffen i tynne skiver og trykk ut bunner til kanapeene med en form. Har du ikke form, kan du skjære dem i små biter, ca. 2 x 2 cm. Ha ostemassen i en sprøytepose eller smør på gode lag med en kniv. Del druene i to og legg dem på ostekremen.
RØYKELAKSMOUSSE
200 g røykelaks
3 vårløker
3 ss crème fraîche
1 ss sitronsaft
gressløk
eventuelt lakserogn
Del fisken i mindre biter og ha bitene i en foodprocessor sammen med crème fraîche, sitronsaft og hakket vårløk. Kjør til du får en ønsket konsistens. Gjenta prosessen
som med brødbunnene i oppskriften ovenfor. Pynt med lakserogn og gressløk.
Forrett:
REKECOCKTAIL
1 kg reker
10 kamskjell
5 avokado
kirsebærtomater
litt forskjellige typer salat, f.eks. frisée, ruccola, bladsalat
sitronsaft
limesaft
fersk koriander
Saus
4 ss harissa eller en chilibasert
saus
4 ss tomatpuré
8 ss majones, eventuelt
blandet med rømme
Rens rekene og skjær kamskjellene i skiver. Del tomatene i båter og avokadoen i små biter. Press over litt sitron slik at bitene ikke blir misfarget. Riv salatene i biter og hakk koriander. Fordel litt av salaten i ti glass eller liknende. Ha i noen reker, tomatbiter og avokadobiter. Legg i litt salat igjen og gjenta prosessen. La det bli igjen noen reker til pynt sammen med kamskjellskivene. Bland tomatpuré, harissa og majones.
Fordel det over porsjonene. Pynt med kamskjell og noen reker.
Hovedrett:
KALD LAKS MED RUCCOLASAUS
Beregn ca. 150–200 g fisk per person Vi kokte en hel laks, men hvis du bruker filet, gjør du slik:
Lake
2 liter vann
2 ss hvitvinseddik
3 stilker med
fersk estragon, eller 2 ss tørket
1 ss salt
10 pepperkorn
Saus
2 pakker ruccola
3 ss fersk estragon
eller 2 ss tørket
2 dl crème fraîche
4 dl rømme
revet skall av 1
sitron
salt og pepper
Kjenn etter bein i fileten og trekk dem ut med pinsett. Legg fisken i en langpanne. Kok opp laken og hell den over laksen. Sett fisken i ovnen på 170 °C i et kvarter. Da burde den være gjennomkokt. La laksen bli avkjølt i laken, gjerne over natten. Ha ruccola og estragon i en food-processor. Kjør til det er fint hakket. Ha i crème fraîche og rømme. Smak til med sitronskall, salt og pepper. Ta laksen opp med hullsleiv, plasser på fat og server med saus og eventuelt båtpoteter som du har stekt i ovnen.
LUN OST MED PARMA
300 g taleggio
10 skiver parmaskinke
valnøtter
flytende honning
litt brød
Skjær osten i 1 cm tykke skiver og surr en skive skinke rundt. Varm opp en stekepanne
på sterk varme. Grovhakk valnøtter og bland dem inn med litt honning. Ha i bitte litt smør og stek ostebitene med skinkeskjøten ned. Når skinken har fått en brun og sprø skorpe, snur du stykkene. Legg på tallerkener og server med 1 ss grovhakkede valnøtter i honning per porsjon.
MUFFINS
Kokosmuffins
(Til 20 stk. vanlige)
200 g revet kokos
90 g sukker
1 eple
1 dl rosiner
90 g hvetemel
1 ss olje
2 ts bakepulver
1/2 dl melk
1/2 dl eplejuice
2 eggehviter
Riv eplet grovt. Rør alle ingrediensene bortsett fra eggehvitene sammen i en bolle. Pisk eggehvitene stive og vend inn i deigen. Fyll i muffinsformer. Stek i 15–20 minutter på 200 °C.
Banan- og sjokolademuffins
(Til 16 stk. store)
2 egg
1 1/2 dl sirup
2 dl kesam
5 dl hvetemel
2 ss bakepulver
75 g smør
2 store bananer
75 g mørk sjokolade
Pisk egg, sukker og sirup luftig. Tilsett kesam og rør inn. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn. Smelt smøret, hakk sjokoladen og del bananene i små terninger. Rør alt inn
i deigen. Fordel i muffinsformer og stek dem i 20 minutter på 200 °C.
Muffins med sitron og mandler
(Til 40 stk. vanlige)
300 g margarin
300 g sukker
4 egg
350 g hvetemel
2 ts bakepulver
100 g hakkede mandler
saft og skall fra 2 sitroner
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen. Sikt inn mel og bakepulver. Ha i revet skall og saft. Fyll i muffinsformer og stek på 200 °C i ca. 15 minutter.
Dessert:
HJEMMELAGD VANILJEIS
1 l kremfløte
2 vaniljestenger
8 eggeplommer
2 dl sukker
4 ss melis
3 ts vaniljesukker
Pisk eggeplommer og sukker til en tykk masse. Hell fløten i en annen bolle. Snitt vaniljestengene på langs og skrap ut kornene. Ha dem i fløten sammen med melis. Pisk fløten til lett skum. Smak ev. til med vaniljesukker. Vend kremen godt, men forsiktig inn i eggemassen. Sett i fryseren. Rør gjerne flere ganger de første timene.
BRINGEBÆRSORBET
8 dl vann
8 dl sukker
2 sitroner
1 kg bringebær, gjerne frosne
2 eggehviter
Kok sukkerlake av vann og sukker i 10 min ved jevn temperatur. Avkjøl og ha i saften fra sitronen. Mos bærene i en food-processor/blender og ha dem i sukkerlaken. Pisk eggehviten stiv og vend den inn i bærmassen. Sett i fryseren, rør av og til.
SJOKOLADEIS
8 eggeplommer
10 dl kremfløte
160 g melis
300 g mørk sjokolade
Pisk eggeplommene og melisen godt sammen. Smelt 200 g av sjokoladen i vannbad og hell
i eggeblandingen. Pisk fløten og vend den inn i sjokolademassen. Hakk resten av sjokoladen grovt og ha i blandingen. Sett bollen i fryseren og rør tre ganger med 20 min mellomrom.






