Mat

Mat for en skikkelig fest

Lag en skikkelig fest med mat og drikke. Alle oppskriftene er beregnet til 10 personer.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Rohny KristensenMAMBO MAMBO, VELKOMSTDRINKHer har vi ikke satt noen mengder siden noen har bare én drink som velkomstdrink,mens andre gjerne vil ha flere. Når det gjelder mengden vodka i glasset, holderdet nok med 1 cl.Til ett glass:1 cl bringebærvodka1 cl grenadineChampagne eller musserendeHa grenadine i glassene, 1–2 cl med vodka og fyll så opp med bobler. Grenadine er tranebærekstrakt som du får kjøpt i butikken, bruk ev. tranebærsaft. Får du ikke tak i bringebærvodka, får du improvisere med bringebærsaft/-juice eller avsilte, kokte bær.Snacks til velkomstdrinken:BLÅOSTKREM MED VALNØTTER200 g gorgonzola1/2 dl flytende honning1/2 dl lønnesirup50 g valnøtter2 ss appelsinskall2 dl kremfløteblå, steinfrie druerloffDel osten i mindre biter. Finhakk valnøtter og riv appelsinskall på den fineste delen av jernet. Bare det oransje skal med. Ha det i en food-processor sammen med honning, sirup, ost og valnøtter. Bland til en krem. Pisk fløten til krem og vend den inn i ostemassen. Skjær loffen i tynne skiver og trykk ut bunner til kanapeene med en form. Har du ikke form, kan du skjære dem i små biter, ca. 2 x 2 cm. Ha ostemassen i en sprøytepose eller smør på gode lag med en kniv. Del druene i to og legg dem på ostekremen.RØYKELAKSMOUSSE200 g røykelaks3 vårløker3 ss crème fraîche1 ss sitronsaftgressløkeventuelt lakserognDel fisken i mindre biter og ha bitene i en foodprocessor sammen med crème fraîche, sitronsaft og hakket vårløk. Kjør til du får en ønsket konsistens. Gjenta prosessensom med brødbunnene i oppskriften ovenfor. Pynt med lakserogn og gressløk.Forrett:REKECOCKTAIL1 kg reker10 kamskjell5 avokadokirsebærtomaterlitt forskjellige typer salat, f.eks. frisée, ruccola, bladsalatsitronsaftlimesaftfersk korianderSaus4 ss harissa eller en chilibasertsaus4 ss tomatpuré8 ss majones, eventueltblandet med rømmeRens rekene og skjær kamskjellene i skiver. Del tomatene i båter og avokadoen i små biter. Press over litt sitron slik at bitene ikke blir misfarget. Riv salatene i biter og hakk koriander. Fordel litt av salaten i ti glass eller liknende. Ha i noen reker, tomatbiter og avokadobiter. Legg i litt salat igjen og gjenta prosessen. La det bli igjen noen reker til pynt sammen med kamskjellskivene. Bland tomatpuré, harissa og majones.Fordel det over porsjonene. Pynt med kamskjell og noen reker.Hovedrett:KALD LAKS MED RUCCOLASAUSBeregn ca. 150–200 g fisk per person Vi kokte en hel laks, men hvis du bruker filet, gjør du slik:Lake2 liter vann2 ss hvitvinseddik3 stilker medfersk estragon, eller 2 ss tørket1 ss salt10 pepperkornSaus2 pakker ruccola3 ss fersk estragoneller 2 ss tørket2 dl crème fraîche4 dl rømmerevet skall av 1sitronsalt og pepperKjenn etter bein i fileten og trekk dem ut med pinsett. Legg fisken i en langpanne. Kok opp laken og hell den over laksen. Sett fisken i ovnen på 170 °C i et kvarter. Da burde den være gjennomkokt. La laksen bli avkjølt i laken, gjerne over natten. Ha ruccola og estragon i en food-processor. Kjør til det er fint hakket. Ha i crème fraîche og rømme. Smak til med sitronskall, salt og pepper. Ta laksen opp med hullsleiv, plasser på fat og server med saus og eventuelt båtpoteter som du har stekt i ovnen.LUN OST MED PARMA300 g taleggio10 skiver parmaskinkevalnøtterflytende honninglitt brødSkjær osten i 1 cm tykke skiver og surr en skive skinke rundt. Varm opp en stekepannepå sterk varme. Grovhakk valnøtter og bland dem inn med litt honning. Ha i bitte litt smør og stek ostebitene med skinkeskjøten ned. Når skinken har fått en brun og sprø skorpe, snur du stykkene. Legg på tallerkener og server med 1 ss grovhakkede valnøtter i honning per porsjon.MUFFINSKokosmuffins(Til 20 stk. vanlige)200 g revet kokos90 g sukker1 eple1 dl rosiner90 g hvetemel1 ss olje2 ts bakepulver1/2 dl melk1/2 dl eplejuice2 eggehviterRiv eplet grovt. Rør alle ingrediensene bortsett fra eggehvitene sammen i en bolle. Pisk eggehvitene stive og vend inn i deigen. Fyll i muffinsformer. Stek i 15–20 minutter på 200 °C.Banan- og sjokolademuffins(Til 16 stk. store)2 egg1 1/2 dl sirup2 dl kesam5 dl hvetemel2 ss bakepulver75 g smør2 store bananer75 g mørk sjokoladePisk egg, sukker og sirup luftig. Tilsett kesam og rør inn. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn. Smelt smøret, hakk sjokoladen og del bananene i små terninger. Rør alt inni deigen. Fordel i muffinsformer og stek dem i 20 minutter på 200 °C.Muffins med sitron og mandler(Til 40 stk. vanlige)300 g margarin300 g sukker4 egg350 g hvetemel2 ts bakepulver100 g hakkede mandlersaft og skall fra 2 sitronerRør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen. Sikt inn mel og bakepulver. Ha i revet skall og saft. Fyll i muffinsformer og stek på 200 °C i ca. 15 minutter.Dessert:HJEMMELAGD VANILJEIS1 l kremfløte2 vaniljestenger8 eggeplommer2 dl sukker4 ss melis3 ts vaniljesukkerPisk eggeplommer og sukker til en tykk masse. Hell fløten i en annen bolle. Snitt vaniljestengene på langs og skrap ut kornene. Ha dem i fløten sammen med melis. Pisk fløten til lett skum. Smak ev. til med vaniljesukker. Vend kremen godt, men forsiktig inn i eggemassen. Sett i fryseren. Rør gjerne flere ganger de første timene.BRINGEBÆRSORBET8 dl vann8 dl sukker2 sitroner1 kg bringebær, gjerne frosne2 eggehviterKok sukkerlake av vann og sukker i 10 min ved jevn temperatur. Avkjøl og ha i saften fra sitronen. Mos bærene i en food-processor/blender og ha dem i sukkerlaken. Pisk eggehviten stiv og vend den inn i bærmassen. Sett i fryseren, rør av og til.SJOKOLADEIS8 eggeplommer10 dl kremfløte160 g melis300 g mørk sjokoladePisk eggeplommene og melisen godt sammen. Smelt 200 g av sjokoladen i vannbad og helli eggeblandingen. Pisk fløten og vend den inn i sjokolademassen. Hakk resten av sjokoladen grovt og ha i blandingen. Sett bollen i fryseren og rør tre ganger med 20 min mellomrom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer