Endometriose:

Mathilde (40) gikk med sterke smerter i 15 år

- Jeg sa at jeg ønsket å fjerne livmoren fordi jeg ikke orket mer. Under operasjonen oppdaget legene at tilstanden min var mye verre enn de hadde trodd.

ENDOMETRIOSE: Det er flere ulike tilstander som kan gi kraftige smerter i magen, men ofte kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
ENDOMETRIOSE: Det er flere ulike tilstander som kan gi kraftige smerter i magen, men ofte kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mathilde Hofseth Skorpen (40) har slitt med store smerter i forbindelse med menstruasjon siden tenårene. Hun oppsøkte hjelp hos leger, men ble aldri tatt på alvor.

– Jeg var «fast» syk noen dager hver måned fordi jeg hadde så store smerter, det var umulig å gå på jobb. Jeg våknet ofte om nettene av at jeg gråt av smerter. En gang måtte jeg ligge i ro i en halvtime før jeg klarte å ringe legevakten. Damen som tok telefonen ba meg om å ta to Paracet, så skulle det gå over.

Mathildes tilstand gikk utover jobb og sosialt liv, og hun gikk med plagene i 15 år før hun endelig ble tatt på alvor.

– Da jeg flyttet til en ny by for syv år siden, kom jeg til en fastlege som endelig henviste meg til en gynekolog. Jeg fikk hormonspiral, men dette førte til at smertene forverret seg.

Etter et halvt år ble hormonspiralen fjernet, og gynekologen foretok en utskrapning av livmoren. Senere samme dag kollapset Mathilde av smerter, og alt ble svart. Hun våknet opp på legevakten, og ble senere lagt inn på sykehus.

– Jeg sa at jeg ønsket å fjerne livmoren fordi jeg ikke orket mer. Under operasjonen oppdaget legene at tilstanden min var mye verre enn de hadde trodd: Jeg hadde endometriose, adenomyose og begynnende sammenvoksinger i tarm og bekken. Operasjonen tok mange timer, og livmoren fikk de nesten ikke fjernet, da baksiden var hard som sement.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer