Endometriose:

Mathilde (40) gikk med sterke smerter i 15 år

- Jeg sa at jeg ønsket å fjerne livmoren fordi jeg ikke orket mer. Under operasjonen oppdaget legene at tilstanden min var mye verre enn de hadde trodd.

ENDOMETRIOSE: Det er flere ulike tilstander som kan gi kraftige smerter i magen, men ofte kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
ENDOMETRIOSE: Det er flere ulike tilstander som kan gi kraftige smerter i magen, men ofte kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mathilde Hofseth Skorpen (40) har slitt med store smerter i forbindelse med menstruasjon siden tenårene. Hun oppsøkte hjelp hos leger, men ble aldri tatt på alvor.

– Jeg var «fast» syk noen dager hver måned fordi jeg hadde så store smerter, det var umulig å gå på jobb. Jeg våknet ofte om nettene av at jeg gråt av smerter. En gang måtte jeg ligge i ro i en halvtime før jeg klarte å ringe legevakten. Damen som tok telefonen ba meg om å ta to Paracet, så skulle det gå over.

Mathildes tilstand gikk utover jobb og sosialt liv, og hun gikk med plagene i 15 år før hun endelig ble tatt på alvor.

– Da jeg flyttet til en ny by for syv år siden, kom jeg til en fastlege som endelig henviste meg til en gynekolog. Jeg fikk hormonspiral, men dette førte til at smertene forverret seg.

Etter et halvt år ble hormonspiralen fjernet, og gynekologen foretok en utskrapning av livmoren. Senere samme dag kollapset Mathilde av smerter, og alt ble svart. Hun våknet opp på legevakten, og ble senere lagt inn på sykehus.

– Jeg sa at jeg ønsket å fjerne livmoren fordi jeg ikke orket mer. Under operasjonen oppdaget legene at tilstanden min var mye verre enn de hadde trodd: Jeg hadde endometriose, adenomyose og begynnende sammenvoksinger i tarm og bekken. Operasjonen tok mange timer, og livmoren fikk de nesten ikke fjernet, da baksiden var hard som sement.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?

FIKK HJELP ETTER 15 ÅR: Mathilde måtte til slutt fjerne livmoren sin, fordi hun hadde så store smerter. FOTO: Privat
FIKK HJELP ETTER 15 ÅR: Mathilde måtte til slutt fjerne livmoren sin, fordi hun hadde så store smerter. FOTO: Privat Vis mer

– Helsevesenet burde absolutt hatt mer kunnskap om endometriose

Mathilde roser gynekologen som tok henne på alvor, men kunnskapsnivået om endometriose var lavt, og hun synes det er rart at de foretok en utskrapning uten å ha gitt henne en ordentlig utredning først.

– Jeg tror nok at tilstanden min ble såpass alvorlig fordi jeg hadde gått med plagene i så mange år. Etter at livmoren ble fjernet har jeg fått et helt nytt liv.

Mathilde har fortsatt litt smerter til tider, og på grunn av sammenvoksinger er ikke blære- og tarmfunksjonen slik som før, men det er bare bagateller sammenlignet med hvordan hun hadde det før.

Helsevesenet burde absolutt få mer kunnskap om endometriose – det er ikke greit at kvinner skal gå så lenge med kraftige smerter, uten å bli tatt på alvor. Jeg håper at legene får mer kompetanse, slik at det blir mulig å fange opp tilstanden på et tidligere tidspunkt.

Må utføre kikhullsundersøkelse for å stille diagnosen

Endometriose rammer én av ti kvinner, og mange går med plagene lenge før de får riktig diagnose – det kan føre til betydelig nedsatt livskvalitet, da tilstanden ofte er forbundet med sterke smerter.

Det er stort sett bare ved kikhullsundersøkelse (laparoskopi) at man kan få en sikker diagnose, derfor er det anbefalt å prøve behandling som endometriosepasienter får, før man utfører laparoskopi.

– Hvis det ikke hjelper med p-piller, hormonbehandling, smertestillende og lignende, vil det i de fleste tilfeller være aktuelt med en kikhullsundersøkelse, sier Mette Haase Moen, som er gynekolog og professor emerita ved NTNU.

I den vestlige verden tar det gjennomsnittlig 7-11 år å få riktig diagnose fra de første symptomene dukker opp – noe som kan være tøft for de som er rammet.

LES OGSÅ: Karoline (28) har endometriose: - Jeg hadde konstante smerter hver eneste dag

Kan være andre tilstander som ligner på endometriose

Ved mistanke om endometriose vil man først forsøke behandling med p-piller (uten pause), eller hormonspiral.

– Hvis det ikke hjelper, vil neste steg være laparoskopi for å få riktig diagnose, og deretter kirurgisk behandling hvor mest mulig av endometriose fjernes, med etterfølgende hormonbehandling, sier Moen, og fortsetter:

– Det er usikkert om tidlig diagnose og behandling er viktig for å hindre utviklingen, men for kvinnene er det viktig å få en forklaring på hva som gir dem plager, og få målrettet behandling.

Moen forklarer at det i blant kan være vanskelig å være sikker på at påvist endometriose er årsak til alle plager. Endometriose kan påvises hos mange kvinner uten at de har symptomer.

– Tidligere overgrep, irritabel tarm og unormale forhold i rygg og bekken, kan gi plager som overlapper med symptomer ved endometriose. En grundig utredning er viktig for å utelukke andre årsaker. Det er viktig å huske at endometriose kan debutere allerede i tenårene, noe som helsepersonell ikke alltid er oppmerksom på. I skolens helseopplysning bør det informeres om endometriose.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer