Kreft

Mathilde Espeseth (28) ble friskmeldt fra kreften. Så kom spiseforstyrrelsen: - Jeg kunne ikke spise noe usunt eller uplanlagt

- Noen år er nesten borte, som i en tåke, sier 28-åringen som har kjempet seg ut av sykdom og inn i musikkbransjen.

MUSIKEREN: Mathilde Espeseth håper på større åpenhet rundt hvor tøft det kan være i tiden etter kreftbehandling. Ønsket om kontroll over egen kropp og helse utviklet seg til en spiseforstyrrelse. Foto: Aliona pazdniakova
MUSIKEREN: Mathilde Espeseth håper på større åpenhet rundt hvor tøft det kan være i tiden etter kreftbehandling. Ønsket om kontroll over egen kropp og helse utviklet seg til en spiseforstyrrelse. Foto: Aliona pazdniakova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart skal hun stå på scenen. Hun skal kjenne varmen fra lyskasterne og fra publikum. Hun skal nyte øyeblikket og ikke kaste bort tiden på negative tanker om at hun ikke er god nok. Ikke pen nok. Ikke tynn nok. Øyeblikket er nå - dette har hun jobbet beinhardt for.

- Jeg gleder meg sånn release-konsert og til å gi ut albumet! Vise hva vi har fått til. Jeg har ikke alltid vært like sikker på at jeg skulle komme så langt som dette, sier Mathilde Espeseth (28) fra elektropopgruppa VLN til KK.no. 

Mathilde var bare to år da kreften ble oppdaget. Hun har sett bilder. Blitt fortalt av familie og helsepersonell om hvor liten, sårbar, men sterk hun var. Egne minner og andres historier har en tendens til å gli over i hverandre.

LES OGSÅ: Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

ELEKTROPOPDUO: Mathilde utgjør sammen med musikerkollega Stig-Erik Steimler duoen VLN. (Og ja, det uttales villain.)
ELEKTROPOPDUO: Mathilde utgjør sammen med musikerkollega Stig-Erik Steimler duoen VLN. (Og ja, det uttales villain.) Vis mer

- Det er en stor påkjenning å gå gjennom kreftbehandling 

Det som er sikkert er at store deler av barndommen til Mathilde ble tilbragt på sykehus. At cellegiften var hard. At etterkontrollene var skumle. Men at da kreften slapp taket ble noe værende igjen: frykten for at svulsten skulle komme tilbake. Og den vokste. En frykt som utviklet seg til avsky for egen kropp. Så da kreften slapp taket satt Mathilde igjen med en spiseforstyrrelse. 

- Jeg tror alle som sliter med spiseforstyrrelser har sin unike historie. Og at det for de færreste handler om å utelukkende slanke seg. For min del var det følelsen av å ikke ha kontroll over min egen kropp, og hva som skjedde med den gjennom kreften som gjorde at jeg fikk et ønske om å ta kontrollen tilbake. Og det gjorde jeg gjennom et strengt regime av det jeg anså som riktig mat og mye trening, forklarer Mathilde. 

- Det er en stor fysisk og psykisk påkjenning å gå gjennom kreftbehandling. Og selv for de som er så heldige å bli friskmeldt, kan frykten ha satt seg. Og man kan oppleve en følelse av meningsløshet, forteller hun. 

Mathildes ønske er større åpenhet om at tiden etter en friskmelding av kreft kan være tøff. Og en større åpenhet rundt at det å ha et anstrengt forhold til mat og trening slett ikke er uvanlig - og heldigvis ikke umulig å komme ut av. Men den erkjennelsen kom ikke før senere. Etter flere år med frenetisk treningsaktivitet og strenge kostholdsplaner som hun forsvarte innbitt overfor venner og familie. 

- Det er et par år jeg nesten ikke husker noe av. Det ble en slags tåke.

LES OGSÅ: - Selvfølelsen var veldig dårlig, men spiseforstyrrelsen var noe jeg klarte. Jeg var flink til å ha spiseforstyrrelse

- Jeg kunne ikke spise noe usunt, og uplanlagt 

For Mathilde handlet alt å holde avtalene med seg selv. Riktig antall kalorier. Ingen karbohydrater. Og trening både før og etter jobb. Og alt av sosial hygge som kom i veien for hennes nøye planlagte opplegg - var av det negative. Et kakestykke nå? Helst takke nei. Definitivt mer trening i morgen. 

- Det var venninnene mine som tok opp det først. Da benektet jeg at jeg hadde et problem, sier Mathilde og forteller at hun bodde i bokollektiv med to nære venninner tidlig i tjueårene. De fortalte etterhvert at de bekymret seg for Mathilde. Syns hun var blitt veldig tynn. Og kunne hun ikke for en gang skyld spise taco og ligge på sofaen hun også? 

- Jeg kunne ikke spise noe usunt, og uplanlagt. Ikke uten å ta situps på soverommet etterpå.

Så Mathilde ville bare vekk. Hun ville ikke bo med dem som konfronterte henne.

- Det ble til at jeg flyttet. Ville ha regimet mitt i fred.

Brukte musikk og tekstskriving som terapi 

Men venninnene ga seg ikke. Heldigvis. Og Mathilde begynte å erkjenne at hun hadde et problem. At hun ikke ville ha det sånn. At hun ville ha tankene sine tilbake. Friheten. Skaperkraften. Musikkgleden. Prosessen med å bli frisk hadde startet. 

SOM TERAPI: Mathilde Espeseth (28) forteller at hun alltid har brukt musikken som terapi.  Foto: Aliona pazdniakova
SOM TERAPI: Mathilde Espeseth (28) forteller at hun alltid har brukt musikken som terapi. Foto: Aliona pazdniakova Vis mer

- Jeg har brukt musikken som terapi. Det har jeg i grunn gjort hele livet.

Hun forteller at nære venninner, familie og hjelp fra helsevesenet ble avgjørende for å at hun kom seg ut av det. Og musikken. Hun kjente at hun måtte ha musikken og tekstskrivingen i livet i sitt, for å kjenne på gleden igjen. Og i dag er både album på eget selskap et faktum, og en påbegynt mastergrad i musikkvitenskap er snart i boks. I tillegg jobber hun med en musikkforestilling for ungdom med spiseforstyrrelser som tema.

- Jeg håper at min åpenhet kan hjelpe andre til å be om hjelp. Da jeg var dårlig lette etter svar overalt på nettet. Er jeg syk nå, hvordan har andre kommet seg ut av sine spiseforstyrrelser? Og jeg lette også etter noen som hadde erfart at det var tøft å komme seg etter kreft. Kanskje kan min historie skape håp. Vise at det er fullt mulig å komme seg videre.

LES OGSÅ: Jeanette skulle tak i sexlivet etter kreften - det ble en skremmende opplevelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer