Søvnsykdom

Matilda (25) har en svært sjelden søvnsykdom

- Jeg var så trøtt at jeg til og med kunne sovne på sykkelen under spinningtimer.

SØVNSYKDOM: – Når trøttheten er på sitt verste får jeg søvnanfall som er umulige å stoppe hvis jeg sitter nede, sier Matilda (25). Foto: Privat
SØVNSYKDOM: – Når trøttheten er på sitt verste får jeg søvnanfall som er umulige å stoppe hvis jeg sitter nede, sier Matilda (25). Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da svenske Matilde Svensson (25) var 18 år hadde hun en periode hvor hun spiste lite og trente mye, i tillegg til at det var mye som skjedde i privatlivet hennes. Hun var mye trøtt, men trodde at stress var årsaken.

– Plutselig hadde jeg flere episoder med søvnparalyse. Jeg var halvvåken, men kunne ikke røre på kroppen da den ble paralysert, samtidig som jeg hallusinerte. Jeg hadde også mye mareritt, og våknet sikkert 15 ganger per natt på grunn av dette. Jeg var så trøtt at jeg til og med kunne sovne på sykkelen under spinningtimer.

Matilda gikk etter hvert til legen, som trodde at stress var årsaken til trettheten. Da hun flyttet hjemmefra, to år etter at hun fikk de første symptomene, eskalerte alt. Hun gikk opp i vekt og fikk kataplexi; kortvarige anfall med tap av muskelkraft, som utløses av reaksjoner på følelsesmessige utbrudd slik som glede, sinne og stress.

LES OGSÅ: Opplever du å våkne uten å kunne bevege deg?

Fikk diagnosen narkolepsi

Våren 2015 ble Matilda sendt til en nevrolog som brukte søvntester med EEG (registrering av hjerneaktivitet) i utredningen. Testresultatet var ikke til å ta feil av; Matilda hadde fått narkolepsi; en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer