Kultur & Underholdning

Matnyttig julegodt

Har faren din alt, og moren din ønsker seg snille barn på 33. året? Gi dem noe å sette tenna i.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal


HAVREKJEKS
(Til ca 50 kjeks)
250 g havregryn
125 g smør
1,5 dl sukker
1 ts hjortetakksalt
1 ts natron
1,5 dl melk
mel til deigen er passe fast

Sett stekeovnen på 180°. Rør sukker og smør hvitt i en foodprocessor. Rør natron og hjortetakksalt ut i melk. Ha det i blandingen. Tilsett havregryn. Spe med mel til du får en fin deig som du kan kjevle ut. Stikk ut til kjeks med et glass eller liknende. Stek i 12 minutter til de så vidt er gylne. Avkjøl på rist.

MANDEL I SJOKOLADEFIKEN
(Til 30–40 munnfuller)
100 g hele mandler
250 g steinfrie dadler
marsipan
150 g mørk sjokolade
75 g hvit sjokolade

Dytt en mandel inn i hver daddel og stapp litt marsipan inn på sidene. Smelt den mørke sjokoladen i vannbad og ved hjelp av en tannpirker, rull dadlene forsiktig i sjokoladen.
Sett til side til sjokoladen stivner. Når det er gjort, smelter du den hvite sjokoladen. Ha den eventuelt over i en sprøytepose eller bare drypp over dadlene. Legg sjokoladedadlene
i små papirformer.

VANILJESUKKER
1 stor vaniljestang, helst en slik som ligger i «reagensrør».
1 kg sukker

Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten, skarp kniv. Ha dem i en krukke sammen med sukkeret. Bland godt slik at frøene fordeler seg. Legg i stengene
også. La sukkeret stå et par dager før du begynner og bruke det. Bruk det i stedet for vaniljesukkeret du kjøper i butikken. Dette er mye bedre. Prøv det også på en frisk
fruktsalat.

SJOKOLADEKJEKS
(Til ca 50 kjeks)
125 g usaltet smør
370 g brunt sukker
1 ts vaniljeessens
2 egg
60 g mørk sjokolade
0,8 dl melk
340 g mel
2 ss kakaopulver
2 ts bakepulver
1/4 ts allehånde
85 g hakkede pecannøtter
melis

Pisk smør, sukker og vanilje hvitt i en food-processor. Ha i eggene, et om gangen. Smelt sjokolade, bland i melken og ha det i smørblandingen. Sikt inn mel, kakao, bakepulver,
allehånde og en klype salt. Bland godt. Ha i nøttene. Sett deigen i kjøleskapet i minst tre timer. Eventuelt over natten. Forvarm stekeovnen til 180°. Bruk en teskje til å ta
deig fra bollen med. Rull bollene i melis og legg dem på bakepapir. Pass på at de ikke ligger for nær hverandre på brettet. De vil nemlig sige utover i varmen. Stek i 20–25
minutter. Avkjøl på rist.

PLOMMESYLTETØY
1 kg små plommer
80 g hele mandler
600 g sukker
1/2 glass vann

Steriliser glassene. Skyll plommene og fjern steinene. Ha sukker og vann i en kjele og kok sakte opp under omrøring. Når det koker, kan du ha i plommene. Kok på middels varme under omrøring i 20 minutter. Fjern skum med en skje. Ha i mandler og fyll syltetøyet helt opp i glassene. Ha på lokk og snu opp ned. Avkjøl og sett glasset på et mørkt sted.

KLISSETE FIKEN- OG INGEFÆRSYLTETØY
Dette syltetøyet er fantastisk sammen med forskjellige oster, spesielt blåskimmeloster, på havrekjeks og ferskt brød.

500 g modne fiken
500 g grønne fiken
700 g sukker
2 biter tørket ingefær
saften fra 1 sitron

(Hvis du ikke får tak i grønne fiken går det bra med bare modne, ev. bruk også noen tørkede, men dropp da litt av sukkeret.) Dekk fikenene med kokende vann og la dem ligg et par minutter. Sil av. Dra av skallet og kutt i båter. Legg dem i en stor panne og dekk med sukkeret. Varm opp over lav varme, til sukkeret har løst seg opp. Rør så vidt litt innimellom, slik at sukkeret fordeler seg jevnt. Ha i ingefær og sitronsaft. Øk temperaturen på platen og kok opp mens du rører hele tiden. Når frukten er myk og sirupen tykk, tar du pannen fra platen. Avkjøl og ha syltetøyet over i steriliserte glass.

PISTASIE, YOGHURT OG KARDEMOMMEKAKE
150 g usaltede pistasienøtter
1 ts malt kardemomme
150 g usaltet smør
185 g mel
310 g sukker
3 egg
125 g yoghurt
1 lime

Forvarm stekeovnen til 180°. Smør en 20 cm stor springform og legg bakepapir i bunnen. Ha nøtter og kardemomme i en food-processor og kjør til nøttene er godt hakket. Ha i smør, mel og 185 g av sukkeret. Kjør i ca 20 sekunder, til det er en smuledeig. Ha i egg og yoghurt, kjør maskinen til deigen er godt blandet. Ha den over i den smurte formen. Bak i stekeovnen i ca 50 minutter. Stikk en trepinne ned i kaken for å sjekke om den er ferdigstekt. Nå kan du lage sirupen. Rasp limen på den fineste delen på rivjernet. Bare det grønne fra skallet skal være med. Ha resten av sukkeret i en liten kjele sammen med 1 dl vann. Varm opp på middels varme til sukkeret har løst seg opp. Kok opp og ha i limeskallet, kok i 5 minutter. Sil av og avkjøl litt. Stikk noen hull i kaken og ha den varme sirupen over. Server kaken som den er, eller med is, krem eller sitronkrem (se oppskrift).

SALTE SITRONER
En marokkansk spesialitet, skjær i skiver eller biter og ha i gryteretter og sauser. Bruk også skallet. Husk å skylle sitronen i kaldt vann før bruk.

6 + 2 sitroner
6 ss grovt havsalt
6 nelliker
4 laurbærblad
2 kanelstenger
100 g grovt havsalt

Skrubb sitronene godt og del 6 av dem trekvart gjennom slik at de fortsatt henger sammen ved stilkenden. Ha 1 ss salt i hver sitron og press dem godt ned i et glass. Fordel
krydderet mellom sitronene. Hell resten av saltet over. Ha kokende vann i glasset til det dekker, lukk og la sitronene trekke i minst 2 uker. Oppbevar glasset i kjøleskapet.

INGEFÆRHJERTER
(Til ca 50 små hjerter)
150 g usaltet smør
115 g brunt sukker
90 g mørk sirup
1 egg
280 g mel
3 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
3/4 ts malt kardemomme
3/4 ts malt muskat
2 ts bakepulver

Til pynting
1 egg
1/2 ts sitronsaft
125 g melis
eventuelt konditorfarge

Sett stekeovnen på 180°. Rør sukker og smør hvitt i en food-processor. Tilsett egg og sirup. Ha blandingen over i en bolle. Bland mel, krydder og bakepulver i en annen bolle.
Vend det inn i sukker- og smørblandingen. Ha deigen på en melet overflate og kna til
den er smidig. Legg den kaldt i 10 minutter. Del deigen og kjevle ut, ca 4 millimeter tykk. Jeg brukte hjerteformer som var 7 cm på det bredeste, men størrelsen bestemmer du selv. Hvis du vil ha hull til bånd og liknende, lag dem ca 1 cm i diameter. Når kakene steker, hever de seg og hullene blir mindre. Stek på bakepapir i 12–15 minutter til de har fått en fin farge. Hvis du vil pynte med melis, pisk eggehviten til skum, tilsett sitronsaften og ha i melis. Rør til røren er jevn og blank. Dekorer ved hjelp av en sprøytepose eller plastpose som du lager et bitte lite hull i.

FLORENTINERE
(Til ca 100 stk)
400 g mørdeig
100 g smør
2,5 dl mel
2 ss sukker
2 eggeplommer

Karamell
440 g sukker
20 g glukose (det får du på apoteket)
1,8 dl vann
240 g mykt smør
2,4 dl kremfløte
revet skall av 2 appelsiner
200 g honning
560 g ristede mandelsplitter
200 g syltet appelsinskall
(bruk gjerne appelsinsyltetøy)

Rull ut deigen og bak den i ovnen på 200° til den er gylden. Sett den så til avkjøling.
Karamell: Kok sukker, glukose og vann sammen og tilsett smøret. Varm fløte, og
revet appelsinskall i en annen kjele og ha det over i karamellen. La det koke ved 125.
Det er da det karamelliserer seg skikkelig. Har du ikke sukkertermometer, så ser du
med det blotte øyet at massen blir til brun karamell. Det kan ta tid, så ha tålmodighet og rør godt. Tilsett honning, ristede mandelsplitter og syltet appelsinskall. Smør karamellmassen på den stekte mørdeigen og bak ved 230° i 5–8 minutter. La kaken avkjøle og skjær den ut med en liten metallform eller liknende. Hvis du vil ha en ekstra piff på det hele, kan du smelte mørk sjokolade som du dypper bitene ned i.

STJERNEANISSUKKER
1 kg sukker
3 stjerneanis

Legg stjernene i hvitt eller brunt sukker. Prøv det i kaker og fruktsalat. Kok opp litt vann sammen med stjerneanissukker og ha det over frisk frukt. Mariner en liten stund, før du serverer frukten som dessert sammen med litt gresk yoghurt.

CHEVRE MED ROSMARIN I OLIVENOLJE
chevre, gjerne to hele ruller
masse olivenolje
fersk rosmarin

Del ostene opp i ca 1 cm tykke skiver og legg lagvis ost og rosmarin. Hell olivenolje over til det dekker og lukk glasset. Sett mørkt og la det stå i to uker før du bruker det. Tips: En «chevre chaude-salat»: Rist noen brødskiver i stekeovnen, legg på noen osteskiver, sett tilbake i ovnen og la dem bli lune. Rist pinjekjerner i en panne og dryss over osten. Sprinkle litt flytende honning over, og server som en forrett eller som et lunt kveldsmåltid.

SALT OG RISTET FRØMIKS
150 g gresskarkjernefrø (fås i noen kolonialforretninger og vanligvis i helsekost)
150 g usaltede cashewnøtter
150 g solsikkekjerner, eventuelt halvparten pinjekjerner

Bland alle frøene i en bolle. Varm en stekepanne godt opp og ha i halvparten av frøene. Sprinkle litt olivenolje over sammen med litt godt salt. Rist dem til de er gylne. Ta vekk og rist resten av frøene på samme måte. Tips: Bruk frøene i salater av ymse slag. Eller som snacks.

SITRONKREM
Dette er en deilig krem til for eksempel marengspaier, pavlovas, formaker og ristet loff. Gir cirka 3 dl.

3 sitroner
150 g smør
300 g sukker
3 egg

Skrubb sitronene godt, tørk dem og riv det gule fra skallet på den fineste siden på et rivjern. Press saften fra sitronene, og ha saft, skall, smør og sukker i en lite kjele, og varm opp slik at sukkeret smelter. Ta vekk fra platen. Knekk eggene i en bolle og bland de med en gaffel. Ta litt av den varme sukkervæsken og bland det inn i eggene. Hell alt tilbake i sukkerkjelen, rør godt med en treskje. Skru opp varmen igjen til middels og rør til blandingen blir tykk. Det er viktig at blandingen ikke koker, da vil den skille seg. Det tar en liten stund, og husk at blandingen tykner mer når det kjøler av. Avkjøl og ha sitronkremen
over på steriliserte glass. Blandingen holder flere uker i kjøleskap.

Havrekjeks
Havrekjeks Vis mer
Mandel i sjokoladefiken
Mandel i sjokoladefiken Vis mer
Vaniljesukker
Vaniljesukker Vis mer
Sjokoladekjeks
Sjokoladekjeks Vis mer
Plommesyltetøy og klissete fiken- og ingefærsyltetøy
Plommesyltetøy og klissete fiken- og ingefærsyltetøy Vis mer
Pistasie, yoghurt og kardemommekake
Pistasie, yoghurt og kardemommekake Vis mer
Salte sitroner
Salte sitroner Vis mer
Ingefærhjerter
Ingefærhjerter Vis mer
Florentinere
Florentinere Vis mer
Stjerneanissukker
Stjerneanissukker Vis mer
Chevre med rosmarin i olje
Chevre med rosmarin i olje Vis mer
Salt og ristet frømiks
Salt og ristet frømiks Vis mer
Sitronkrem
Sitronkrem Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer