MÅTTE FLYKTE: 17 år gammel måtte Deeyah Khan måtte starte livet på nytt i London etter å ha blitt trakassert og truet med vold av konservative krefter i det pakistanske miljøet, som ikke var særlig begeistret for hennes popstjernekarriere.  Foto: FREDRIK SOLSTAD
MÅTTE FLYKTE: 17 år gammel måtte Deeyah Khan måtte starte livet på nytt i London etter å ha blitt trakassert og truet med vold av konservative krefter i det pakistanske miljøet, som ikke var særlig begeistret for hennes popstjernekarriere. Foto: FREDRIK SOLSTAD Vis mer

Kk Reportasje

Måtte flykte til London som tenåring

Deeyah Khan ble utsatt for trusler, vold og trakassering på grunn av popstjernekarrieren. Nå har hun vunnet Emmy for film om æresdrap.

Publisert
I KKs kåring av årets kvinner i 2013, ble Deeyah Khan kåret til Årets talent, først og fremst fordi hun har laget filmen: «Banaz. A love story».

Filmen om Banaz, som ble drept av sin egen familie fordi hun forlot en voldelig ektemann, og så forelsket seg i en annen mann, har rystet verden.

Her kan du se filmen i sin helhet.

VANT EMMY: Deeyah vant i år en Emmy-pris for dokumentarfilmen «Banaz. A love story». Foto: FREDRIK SOLSTAD
VANT EMMY: Deeyah vant i år en Emmy-pris for dokumentarfilmen «Banaz. A love story». Foto: FREDRIK SOLSTAD Vis mer

Vant Emmy

Da Deeyah vant den prestisjefylt Emmy-prisen for filmen, fikk hun hele verden som sitt publikum historien om æresdrap.

– Ingen hørte på Banaz da hun var i live, så det minste vi kan gjøre er å høre på henne nå, sier Deeyah i et intervju i KK51/52, KKs store nyttårsnummer. Her forteller Deeyah om sitt engasjment mot æresrelatert kriminalitet.

For 18 år siden følte Deeyah, som er TV- og dansestjerne Adils Khans storesøster, selv æreskodeksen i det norsk-pakistanske miljøet på kroppen.

LES OGSÅ: Adil Khan vurderer å adoptere.

STORESØSTER: Ifølge Deeyah er hun og lillebror Adil veldig nære hverandre, og har alltid støttet oppom hverandre.  Foto: Julie Tørrissen / All Over Press Norway
STORESØSTER: Ifølge Deeyah er hun og lillebror Adil veldig nære hverandre, og har alltid støttet oppom hverandre. Foto: Julie Tørrissen / All Over Press Norway Vis mer

Flyktet til London

Oslo 1995: Deeyah har gitt ut sitt første popalbum, under navnet Deepika. Hun hylles av mange, men i det pakistanske miljøet er det konservative krefter som ikke synes det passer seg for en jente med pakistanske røtter å være popstjerne.

De truer og trakasserer henne, og kommer på døren og truer med vold.

En kveld setter moren foten ned. Datteren må ut av landet, livet hennes er i fare. Neste dag flyr Deeyah, 17 år gammel, til London alene. Hjemme sitter familien, vennene - og lillebror Adil.

LES OGSÅ: Artisten Laleh så faren drukne.

KK 51/52, i salg fra 20. desember
KK 51/52, i salg fra 20. desember Vis mer

Alene og fortapt

Hvordan var det å starte helt på nytt i London?

– Det var hardt i begynnelsen, og det føltes umulig og overveldende å starte på nytt i en så stor og intens by som London. Jeg kjente ingen og følte meg alene og fortapt, sier Deeyah til KK.

Hjemme i Oslo satt Adil og lengtet etter sin trygge storesøster - og beste venn.

Da Deeyah fikk sin Emmy i New York 18 år senere, er det nettopp Adil som sitter ved hennes side og jubler så høyt at folk i salen skvetter til.

Hva betyr Adil for deg?

- Vi har alltid stått hverandre veldig nær. Han er et av veldig få mennesker som alltid har stått ved min side, uansett hva som har skjedd, ikke bare i gode perioder, men også i de mest krevende periodene i mitt liv, sier Deeyah.

Les hele intervjuet, og les om de fire andre som ble Årets kvinner i KKs store nyttårsnummer, i salg fra fredag 20. desember.

LES OGSÅ: Slik ble hun mor til åtte

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer