Leddgikt

May Liz lot ikke leddgikten stå i veien for drømmen om å bli stylist

Noen år senere sa det stopp – nå hjelper hun andre som er i samme situasjon.

LEDDGIKT: May Liz har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom.  Foto: Privat
LEDDGIKT: May Liz har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

May Liz Lindsetmo Bestvold (31) har leddgikt (revmatoid artritt) – en kronisk, livslang sykdom. Symptomene vil ofte komme gradvis, med vage leddsmerter og morgenstivhet. Hos 10-15 prosent kommer sykdommen akutt med symptomer fra flere ledd, og en generell følelse av å være syk.

– Sykdommen påvirker meg i større grad enn jeg har villet innse, men det har aldri hindret meg i å gjøre det jeg ønsket som ung voksen. Dette har ført til at jeg har gått på en smell mange ganger, og jeg har presset kroppen mer enn den tåler, sier May Liz.

Helt fra hun var liten har hun drømt om å bli stylist, slik at hun kunne hjelpe andre med å føle seg bedre ved hjelp av små grep. Da hun var 15 år fikk hun den «voksne» formen for leddgikt, noe som er uvanlig i så ung alder.

– Jeg trodde først at lillesøsteren min på fire år hadde knekt tommelen min, fordi jeg fikk så store smerter som kom helt plutselig. Utredningen tok et halvt år, og da fant de ut hva som var galt. 

LES OGSÅ: Har du vondt i fingre og tær?

Ønsker ikke å fremstå som syk

Da May Liz fikk vite at hun hadde en revmatisk sykdom ble hun først redd, men samtidig lettet fordi hun fikk diagnosen relativt raskt. 

– Det var fint å få et svar på hvorfor kroppen min ikke fungerte som andre på min alder. Jeg har vel gått litt i fornektelse frem til nå nylig – når man har en sykdom som ikke vises utenpå, vil man jo ikke fremstå som «spesiell», i hvert fall ikke i puberteten.

Personer med leddgikt vil ofte ha følgesykdommer. May Liz har fått flere tilleggsplager, som har gjort at hun har blitt utslitt og havnet på sykehuset på grunn av irritabel tarm.

– Heldigvis har jeg en sterk psyke – det skal veldig mye til for å knekke meg, men å gråte er vel en god lindring for å få ut frustrasjon og irritasjon over den situasjonen jeg er i.

LES OGSÅ: Cecilie slet med irritabel tarm: Ny diett fikk orden på magen

Stort spenn i alvorlighetsgrad

Mer enn 300.000 nordmenn har en revmatisk diagnose, hvor cirka 70 prosent av disse er kvinner.

Belastningstilstander er vanligst, ifølge Inge-Margrethe Gilboe, som er spesialist i revmatologi og indremedisin ved Aleris Medisinske Senter på Frogner i Oslo.

– Enkelte er plaget hele tiden, mens andre vil føle at det varierer mellom gode og dårlige perioder. Noen kan leve omtrent som før, hos andre leder sykdommen til alvorlig funksjonshemming. Omkring 10 prosent blir alvorlig syke med invaliditet, sier hun.

ER AKTIV: - Heldigvis har jeg en sterk psyke – det skal veldig mye til for å knekke meg, sier May Liz.  Foto: Privat
ER AKTIV: - Heldigvis har jeg en sterk psyke – det skal veldig mye til for å knekke meg, sier May Liz. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Viktoria vokste opp i en guttekropp, men har alltid følt seg som en jente

Fortsatte å følge drømmene sine

May Liz bestemte seg for at hun ville fortsette å følge drømmene sine. Etter et år med sykemelding på grunn av vond rygg, startet hun på Imageakademiet i Oslo for å bli stylist/motekonsulent. Hun var blant de beste i klassen.

– Å begynne med studiene var en veldig stor opptur – et kreativt studium var midt i blinken for meg, og jeg stortrivdes på skolen. Jeg klarte å finne balansen mellom trening, intensiv skole og hvile. 

Etter at studiene var ferdig begynte May Liz å jobbe som butikksjef i Jean Paul-butikken på Aker brygge. Hun har alltid vært åpen om sykdommen sin, og presset seg selv litt ekstra, for å vise at hun er god og mestrer jobben sin.

– Til tross for at det gikk bra, har jeg alltid slitt med dårlig samvittighet om jeg har vært i dårlig form, og for eksempel har måttet holde meg hjemme fra jobb på grunn av betennelser. 

LES OGSÅ: Ekspert advarer: - Stadig flere i 30-årene står i fare for osteoporose

Har kuttet drastisk ned på arbeidsmengde

Etter et år i fulltidsstillingen som butikksjef sa det stopp. Kroppen sluttet å fungere igjen.

– Problemet med revmatisk sykdom er at man aldri vet om man er dårlig i et par timer eller et helt år. Jeg yter alltid 100 prosent på jobb, også kollapser jeg når jeg kommer hjem. 

May Liz har måttet kutte kraftig ned på arbeidsmengden. Nå jobber hun maks 10 prosent – kroppen er utslitt etter mange forsøk i flere forskjellige jobber.

– Det er veldig trist å ikke kunne jobbe slik jeg ønsker. Viljen er så sterk, men kroppen henger ikke med. Jeg er veldig heldig som har fått jobbe med mye av det jeg elsker, men jeg skulle ås gjerne ha jobbet mye mer.

FULGTE DRØMMEN: May Liz fulgte drømmen og ble stylist.  Foto: Privat
FULGTE DRØMMEN: May Liz fulgte drømmen og ble stylist. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Hjelper andre i samme situasjon

May Liz er nå styremedlem i barne- og ungdomsrevmatikerforeningen i Sør-Trøndelag, og en av de første frisklivsagentene i Norge som får lov til å holde kurs for andre revmatikere.

Hun har blitt mer bevisst på egen helse, og har et brennende ønske om å hjelpe andre.

- Å hjelpe andre i samme situasjon er gull verdt. Om jeg bare hjelper én person, så gir det meg verdens beste følelse. Det er vanskelig å smile på tunge dager, men det er så mye man kan sette pris på allikevel, selv om kroppen ikke spiller på lag.

Ektemannen er en stor støttespiller for May Liz. Han hjelper henne gjennom de tunge dagene, og har full forståelse for at hun noen ganger må bli liggende på sofaen.

- Det er fare for at jeg blir ufør, og det er et stort nederlag. Men så lenge man klarer å ha positive tanker, og smiler til verden, så vet jeg at verden smiler tilbake, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer