Vi har én dårlig nyhet og opptil flere gode - men aller først: Det er dyrtid i landet, det er sikkert og visst, og ikke bare steg matprisene med 11,5 prosent i løpet av fjoråret ifølge Statistisk sentralbyrå.
Også boliglånsrenta kryper oppover, i små brutale hakk om gangen, og med store konsekvenser for alle som har boliglån.
I løpet av 2023 vil styringsrenta stige til 3 prosent ifølge Norges Bank sine prognoser, noe som vil føre til at boliglånsrentene her til lands vil stige til mellom 4 og 4,5 prosent.
Nå tror flere at denne vil bli enda høyere ettersom prisene har økt mer enn Norges Bank la til grunn i desember.
Mens det er lett å se til matbudsjettet for å kutte kostnader, glemmer mange at en telefon til banken for å få lavere rente, også kan spare deg for en god slump i måneden.
Når vi ringer Cecilie Tvetenstrand, som både er Spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, jobber som programleder i Luksusfellen og sist, men ikke minst, er KK´s faste økonomiekspert, kan vi godt innrømme at vi bærer på en drøm.
Om at det finnes en magisk setning vi nærmest kan hviske til banken, som et slags sesam sesam, som vil trylle boligrenta atskillige hakk nedover.

Med denne matvaren sparer du store summer
Spør ikke hva banken kan gjøre for deg
Det er her den dårlige nyheten kommer.
- Nei, det gjør egentlig ikke det, sier spare- og forbrukerøkonomen mildt men bestemt, og forklarer videre.
- Banken vurderer din økonomiske situasjon ut fra faktorer som hvor mye du har spart opp, hvor mye lån du har, beliggenheten til boligen og lønna di. Jo tryggere kunde du er, jo større sjanse har du for å få lavere rente.

- Hva med trusler? Å nevne i en bisetning at man vurderer å skifte til en bank man ser har lavere rente?
Økonomen trekker litt på det.
- Det er jo mennesker du møter når du kontakter banken også - så du kommer lengst med et smil og en hyggelig tone, minner hun om.
Tvert imot oppfordrer Tvetenstrand i de fleste tilfeller til å beholde banken du allerede har, og heller fokusere på å vise dem at du er en trygg kunde.
Det er her de gode nyhetene kommer. Det er nemlig flere måter å vise banken at du har blitt et enda sikrere kort siden sist.

Solgte ting fra skuffer og skap - tjente 48 000 kr på ett år
Disse faktorene kan gi lavere rente
Det følgende er kanskje ikke magiske setninger -men det er neimen ikke langt unna heller.
Kan du fortelle banken at du har fått høyere inntekt den siste tiden, betalt ned mer på lånet ditt, eller at boligen din har fått høyere verdi, kan det gi deg lavere rente.
- Bankene har sitt eget system som er linket mot eiendomsmarkedet, så de kan selv lett sjekke om boligen din har steget i verdi, minner Tvetenstrand om.
Har du pusset opp eller gjort større oppgraderinger, mener hun det kan det være lurt å be om en ny verdivurdering fra en megler, og sende til banken.
- Eller om du for eksempel tok opp lånet med en belåningsgrad på 80 prosent, mens den nå er nede i 60 prosent? Det kan også gi lavere rente, påpeker Tvetenstrand, og nevner enda et par faktorer:
Om du bor i en bolig som har energimerking A-B, eller har tatt grep som gjør boligen at boligen din blir merket innenfor A eller B kan dette også føre til at du kan få en lavere rente - noen banker har nemlig egne energilån.
Gunstigere rente kan også tilfalle dem som har førstehjemslån (der er aldersgrensen 34 år).

Magne Gundersens beste sparetips
Forbrukerøkonomens egen oppskrift
- Hvis du skulle ha bedt banken om lavere rente - hva ville du ha gjort eller sagt?
- Da ville jeg ha sjekket finansportalen.no og sett hva de ulike bankene tilbyr av rente på det lånet du har. Så ville jeg ha spurt banken hva den kan tilby, og sagt «men jeg har sett at andre banker kan tilby dette - hva skal til for å få en bedre rente?»

- Mange kvier seg for å ta en telefon til banken - er det en god løsning å bare sende en melding i nettbanken, eller kan man få bedre rente ved å ta en trivelig prat med banken selv?
- Du kan starte med å sende en melding i nettbanken, men ofte er det lettere å prate med noen - da får du argumentert for og imot. Ikke være redd for å ta kontakt med banken om du føler du har feil rente, oppfordrer forbrukerøkonomen.

- For første gang på seks år, kunne jeg se barnet mitt gå til skolen med lette steg etter jul
Å skulle bytte bank hele tiden har en kostnad
- Har det en verdi at man har en relasjon til banken?
- Det har en verdi at banken kjenner til deg og den økonomiske situasjonen din. Om du for eksempel opplever et samlivsbrudd og trenger avdragsfrihet en periode, vil banken gjerne strekke seg lenger om de har kjent deg en stund, mener Tvetenstrand og fortsette.
- Å bytte bank ofte medfører også kostnader, som etableringsgebyr og tinglysningsgebyr. Bankene konkurrerer om kundene, og ønsker å tilby gode renter og beholde kundene sine.
- De fleste bankene følger hverandre. Kanskje noen venter litt med å heve renten - men så følger også de etter. Over tid vil du sannsynligvis ende med omtrent den samme renten fra de fleste bankene. Dette vil jevne seg ut over de 25-30 årene man vanligvis bruker på å nedbetale ned et boliglån.

Sånn gikk det da jeg skulle leve på 200 kroner på en uke
Ingen grunn til å sove i timen
Ideelt sett mener forbrukerøkonom Tvetenstrand at vi alle bør følge med på renta.
- En gang i året bør alle gå over prisen på boligrenta og forsikringer, og sjekke at de ligger på det nivået som markedet tilbyr. Det er viktig at vi er våkne forbrukere.
Det er nemlig lett slumre hen. Har man boliglån sammen med en partner, er det bare én som kan stå som hovedlåntaker. Som oftest er dette den som tjener mest - hvilket i de fleste tilfeller vil si mannen i forholdet.
Men selv om bare en av partene står som hovedlåntaker, får begge parter brev om renteendringer, minner forbrukerøkonomen om, og oppfordrer alle til å ta eierskap til sin egen økonomi.
- Skulle noe skje med den andre er det greit at begge parter har oversikt over lån og avtaler, slik at man lettere kan ta over.
Da er vi igjen tilbake til fordelene ved å ha en fast bank.
- Hvis det skjer noe i livet - og det vil det jo nesten alltid gjøre over et tidsspenn på 25-30 år, er det godt å ha den tryggheten det gir at banken kjenner deg som kunde, og vil strekke seg litt lenger i situasjoner du trenger det, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no