Skattemeldingen:

Med dette enkle grepet kan du spare mange tusen i skatt

- I år har mange flere krav på dette fradraget, sier økonomiekspert.

SKATTEMELDINGEN: - 1 av 10 åpner ikke skattemeldingen, ifølge tall fra skatteetaten. Det er skummelt. FOTO: NTB
SKATTEMELDINGEN: - 1 av 10 åpner ikke skattemeldingen, ifølge tall fra skatteetaten. Det er skummelt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er som kjent en tid for alt , og nå er tida for å gå på fradragsjakt.

Skattemeldingen er over oss - til alle som kan levere den ektronisk, kommer den i tidsrommet 14 - 31. mars.

Til deg som kjenner at bare det å skulle logge seg inn på skattetaten.no og dernest ta seg videre til mine sider med bankID, er en ørkenvandring eller bekmørkt synkehull om du vil - her er noen oppmuntrende ord fra KK´s økonomiekspert Cecilie Tvetenstrand:

- Tenk at skattemeldingen nesten er ferdig, den må bare sjekkes først, kvitrer spare- og forbrukerøkonomen.

- Skatteoppgjøret kommer fortløpende etter at skattemeldingen har blitt sendt inn. Leverer du raskt og alt er i orden, gode, kan du får du igjen penger tidligere, minner hun også om.

ØKONOMIEKSPERT: Spare - og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er ansatt i Storebrand. Hun er også KK`s faste økonomiske ekspert. Foto: Karoline Næss/Storebrand
ØKONOMIEKSPERT: Spare - og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er ansatt i Storebrand. Hun er også KK`s faste økonomiske ekspert. Foto: Karoline Næss/Storebrand Vis mer

Forbrukerøkonomen anbefaler alle å bruke skatteetatens egen fradragsveileder - en svært brukervennlig nyordning hun beint fram skryter av.

- Skatteetaten er ganske innovative til offentlig etat å være. I veilederen huker du bare av for det som er aktuelt for deg, så kommer det opp forslag til fradrag du kan benytte deg av.

Reisefradraget du ikke vil gå glipp av

Et fradrag det gjelder å sjekke ekstra godt, er reisefradraget som du kan få for de daglige turene mellom hjem og jobb.

Etter noen år med pandemi og unntakstilstand, der mange ble permittert eller jobbet fra hjemmekontor i fjor, er ikke fradraget lenger forhåndsutfylt.

Dette samtidig som at reisefradraget i år gjelder mange flere.

- Bunnfradraget i reisefradraget er endret. I år vil de som har krav på reisefradrag få økt fradrag. I tillegg kommer mange flere med kortere reisevei til å ha krav på reisefradrag, forklarer Tvetenstrand.

For å få reisefradrag må du ha en daglig reisevei tur retur jobb på mer enn 37 km. Det regnes med 230 arbeidsdager i et år. Bunnbeløpet er redusert fra 23 900 kroner i 2021 til 14.000 kroner i 2022.

For deg som nå kjenner at rullegardina går ned: La reisefradragskalkulatoren gjøre jobben for deg.

Reisefradraget gjelder imidlertid kun deg som har kostnader til reiser mellom hjem og fast arbeid som overstiger 14 000 kroner og opptil 97 000 kroner.

- Men det er det samme hvilket framkomstmiddel du bruker. Sykkel og elsykkel teller også. Eller om du deler elbil med en kollega til jobb, minner Tvetenstrand om.

1 av 10 åpner ikke

Hva enn du gjør - bare ikke bli blant dem som aldri åpner skattemeldingen.

- 1 av 10 åpner ikke skattemeldingen, ifølge tall fra skatteetaten. Det er skummelt. Det er du som er ansvarlig for den informasjonen som står der. Hvis du ikke gjør noe innen fristen, anses den som ferdig utfylt. Jeg anbefaler alle å åpne den, oppfordrer Tvetenstrand.

I tillegg til å gå på fradragsjakt, anbefaler hun også alle å dobbeltsjekke at alle årsoppgaver stemmer.

- Det kan være avvik. Det sendes ut 5 mill skattemeldinger, så det kan skje feil. Sjekk at lønnen stemmer, at verdien på boligen stemmer…

Hun minner også om å være etterrettelig.

- Fører du opp fradrag du ikke har krav på, og du blir tatt ut til prøve, kan du risikere å få tilleggsskatt.

Fristen for å endre i skattemeldingen, pleier å være 30. April. I år faller fristen imidlertid på tirsdag 2. Mai, grunnet helg og fridag mandag 1. mai. (Hurra!)

I løpet av juni vil cirka ni av ti ha fått skatteoppgjøret og eventuelle tilgodebeløp. Eventuelle baksmeller får bli en annen sak.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer