Årets kvinner

- Medaljer er gøy, men helsa er viktigere

Da Maren Lundby valgte åpenhet rundt egen kropp, var den positive responsen enorm.

FORBILDE: Maren Lundby (27) er et forbilde for mange. Foto: Astrid Waller
FORBILDE: Maren Lundby (27) er et forbilde for mange. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det er en nydelig høstdag, med strålende sol og knallblå himmel. Utenfor Vigelandsmuseet står Maren Lundby (27), og tar imot KK med et imøtekommende smil.

Hun hopper rundt på krykker, og føyer seg dermed inn i rekken av «Skal vi danse»-deltakere som må trekke seg på grunn av skader eller sykdom. Hun har fått en stressreaksjon i to tær, som kunne ha utviklet seg til brudd om hun hadde fortsatt treningen. Dansekarrieren ble dermed lagt på hylla.

- Det går bra, altså, forsikrer hun oss, mens vi går inn i museet.

Denne saken er hentet fra KK nummer 26, som er i salg fra mandag 27. desember.
Denne saken er hentet fra KK nummer 26, som er i salg fra mandag 27. desember. Vis mer

Startet som treåring

Maren ble født i Gjøvik, og vokste opp på Toten. Personen som bidro til at hun startet med skihopp, var hennes tre år eldre bror. Hun ville gjøre det samme som han.

Tre år gammel satte Maren utfor en bakke, og hoppet – på langrennsski. Da hun var fire år, fikk hun egne hoppski. Og interessen har vedvart siden.

- Kan du beskrive følelsen av å fly?

- Følelsen av å fly tror jeg man bare kan kjenne på ved å gjøre det selv. Men det er noe av det flotteste som finnes. Spesielt når man flyr langt. Det er lite som kan slå den følelsen, sier hun med et smil.

Skihopp har alltid vært en mannsdominert idrett. Først i 2009 ble det arrangert et VM-renn for kvinnelige skihoppere. Maren, som da var 14 år gammel, var den første hopperen. Det ble ingen topplassering den gangen, men i 2016 tok hun sin første verdenscup-seier, og derfra gikk det kun oppover.

Maren har oppnådd mye så langt i karrieren, og vunnet mange medaljer. De største utmerkelsene er et OL-gull fra 2018, og to VM-gull.

VM-GULL: Maren har fått en rekke medaljer så langt i karrieren. Foto: Terje Pedersen / NTB
VM-GULL: Maren har fått en rekke medaljer så langt i karrieren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kan kjenne på nervene

For folk flest, er det helt absurd å skulle sette utfor bakkene Maren hopper i.

- Jeg har vokst opp med skihopp, så for meg har det aldri vært så veldig skummelt. Men det er klart jeg kan kjenne på nervene når jeg går opp lengden jeg skal hoppe ned, innrømmer hun.

Det krever ganske mye å sette utfor en bakke og hoppe over 100 meter. Men det som foregår i kulissene bak, krever like mye: Å kjempe for kvinners rettigheter til å hoppe på ski, på lik linje som menn. Der har Maren stått i frontlinjen, og hun omtales som den personen som har betydd mest for kvinnenes hoppsport.

- Hvordan har det vært å kjempe for kvinnenes sak?

- Det er klart det er veldig frustrerende når vi føler at vi ikke blir hørt, og at det alltid er herrene som blir prioritert.

Hun trekker frem verdenscupen forrige sesong som et eksempel:

- Mange av kvinnenes renn ble avlyst på grunn av corona, men det ble tilrettelagt for herrene. Årsaken til det, var fordi våre markedsinntekter er lavere. Det har blitt bedre enn det var før i tiden, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier hun bestemt.

FREMGANG: Maren mener at vi har kommet en lang vei når det gjelder kvinners muligheter til å hoppe på ski, men at vi fortsatt har en lang vei å gå. Foto: Astrid Waller
FREMGANG: Maren mener at vi har kommet en lang vei når det gjelder kvinners muligheter til å hoppe på ski, men at vi fortsatt har en lang vei å gå. Foto: Astrid Waller Vis mer

OL-drømmen falt i grus

Den siste tiden har vært tung for hopptalentet. Allerede i april merket Maren at det var noe som ikke stemte, og i løpet av sommeren innså hun at drømmen om å forsvare OL-gullet ryker.

En tydelig preget Maren stilte opp på Dagsrevyen, hvor hun fortalte at hun ikke deltar i OL i 2022.

- Jeg velger å ikke delta, fordi jeg ikke innfrir vektkravene. Jeg kunne ha hoppet, men da vet jeg at jeg ikke hadde hatt sjans til å hevde meg i toppen, sier hun, og utdyper:

- Det er klart at det er veldig demotiverende når det er noe jeg har jobbet mot i lang tid, men kroppen har ikke respondert slik den har gjort før. OL er en stor drøm, og jeg er lei meg for at det ikke blir noe av.

Maren har fått god oppfølging fra teamet sitt, og tatt mange ulike tester og undersøkelser. Akkurat hva som fører til de kroppslige endringene, vet man ikke, men det er et syndrom som ikke er ukjent i idrett hvor vekt er i fokus. Selv tror hun at det er et resultat av å ha holdt på med en såkalt vektidrett over mange år, fra hun var liten.

- Jeg er jo ikke syk på noen måte, så det er bra. Men det kan tenkes at kroppen har blitt mer effektiv, noe som senker forbrenningen.

Hun har snakket med flere idrettsutøvere som har opplevd det samme.

- Det føles litt trygt å vite at andre har vært igjennom det samme. Men det som bekymrer meg, er at jeg ikke vet hvor lang tid det tar før kroppen går tilbake til normalen. Om det er ett år eller fire år. Det er ikke sikkert det går over heller. Men jeg tror at en god dose tålmodighet skal hjelpe, og jeg er sikker på at det blir bedre, sier hun optimistisk.

Tabu å snakke om vekt

For Maren har det aldri vært et alternativ å gå ned i vekt på en uforsvarlig måte. Hun tar ingen snarveier.

- Det er kjempegøy å få medaljer, men det er ikke verdt å ødelegge helsa. Jeg gjør dette for å ta vare på meg selv.

Hun innrømmer at hun måtte gå noen runder med seg selv, og tenke igjennom hva hun ville si.

- Jeg har visst det lenge, og hatt god tid til å forberede meg på det. Likevel var det et stort steg å ta, og jeg var spent på responsen. Vi snakker jo om alt annet som påvirker hoppsporten, som utstyr og teknikk. Da må vi kunne snakke om det som påvirker kroppen også.

Maren er glad for at hun var ærlig om årsaken, selv om det er vanskelig å snakke om.

- Det er faktisk litt tabu, men jeg ønsker å være et forbilde for dagens ungdom. Det sender kanskje noen signaler til andre idretter også. Jeg synes det er synd at vekt skal være så mye i fokus, men i visse idretter er det realiteten.

BRYTE TABU: Maren ønsker å snakke høyt om vektproblematikken fordi det er tabu. Foto: Astrid Waller
BRYTE TABU: Maren ønsker å snakke høyt om vektproblematikken fordi det er tabu. Foto: Astrid Waller Vis mer

Blitt en sunnere sport

Maren understreker at hun ikke skylder på hoppsporten. Hun mener at sporten er mye sunnere nå, enn den var før.

- Det finnes ikke et øvre vektkrav, men det finnes et minstekrav. Før kunne du være så lett som du ville, og da var det flere som var sykelig tynne. De fløy godt, da. Men regelendringene har bidratt til at sporten har blitt mye sunnere. Jeg tror flere burde ha satt et krav om minstevekt, nettopp for å unngå at utøvere blir syke. Det er veldig synd at spiseforstyrrelser skal være en del av idretten, sier hun alvorlig.

Det finnes nok utøvere som hadde brukt ekstreme metoder for å gå ned i vekt, men Maren skal ta tiden til hjelp.

- Jeg håper at kroppen klarer å ordne opp selv. Jeg får bruke tid, og være tålmodig, sier hun med et forsiktig smil.

Redder sporten

Etter at totningen røpet årsaken til at OL uteblir for hennes del, har hun fått ekstremt mye respons. Mange hyller henne, og kaller henne et av Norges viktigste forbilder. Kanskje Norge går glipp av noen medaljer i OL, men åpenheten er ekstremt viktig for norsk toppidrett.

Den siste tiden har flere kvinnelige langrennsløpere fortalt om spiseforstyrrelser. For noen kan jakten på gull bli så altoppslukende, at det går foran helsa. For Maren har det aldri bikket over, og hun er svært bevisst på det selv.

- Jeg er veldig overrasket over hvor mange tilbakemeldinger jeg har fått. Jeg ville bare fortelle sannheten for å unngå spekulasjoner – jeg hadde ikke tenkt på at det kan bety så mye for ungdommer som ønsker å prestere i en idrett. Jeg håper at unge kan holde på med idrett, uten at vekt skal stå i fokus. Det er kun viktig på øverste nivå, mener hun.

Maren er et forbilde for mange. Selv ser hun opp til treneren sin, Christian Meyer.

- Han er den som har lært meg at alt er mulig, og at man bare må stå på nok for å få det til. Han har også et utrolig flott perspektiv på livet, og jeg synes han har mange fornuftige tanker rundt livet generelt, som jeg prøver å lære litt av. I tillegg er han veldig dyktig og han er et stort forbilde for meg på alle områder.

Drømmer om skiflygning

Selv om vektutfordringene har gitt en knekk i motivasjonen, er Maren langt ifra ferdig med skihopp.

- Å stå over OL irriterer meg ganske mye, men det er prisen du må betale for å ha vært med på moroa i mange år. Jeg tenker at jeg istedenfor skal sette meg nye mål, og komme tilbake og vinne. Det hadde vært skikkelig kult.

En stor drøm hun har hatt lenge, er skiflyging, som er en betegnelse på skihopping i de største hoppbakkene. I dag er det kun herrene som får hoppe i de største bakkene.

- Jeg drømmer om å hoppe over 250 meter. Herrene kan gjøre det, så hvorfor skal ikke kvinner få gjøre det samme? Jeg tror det kommer til å skje i løpet av få år, og det hadde vært utrolig gøy.

«Skal vi danse» for å lete etter svar

Da Maren fikk tilbud om å være med på «Skal vi danse», tenkte hun at det kanskje ga henne noen svar på hvorfor kroppen ikke spiller på lag.

- Det kan tenkes at «Skal vi danse» var starten på min vei tilbake, med mye trening, og helt annerledes trening enn hva jeg er vant til. Det var en måte å sjokkere kroppen på, i håp om at det skulle gi resultater.

KRITIKK: Maren fikk kritikk fra enkelte idrettsutøvere da det ble kjent at hun skulle delta i Skal vi danse. Men hun gjorde det i et håp om å få svar som kunne hjelpe henne videre i karrieren. Foto: Astrid Waller
KRITIKK: Maren fikk kritikk fra enkelte idrettsutøvere da det ble kjent at hun skulle delta i Skal vi danse. Men hun gjorde det i et håp om å få svar som kunne hjelpe henne videre i karrieren. Foto: Astrid Waller Vis mer

Maren forteller at de trente tre-fire timer om dagen de første ukene, før de økte med enda mer trening.

- Jeg har aldri vært skadet i hoppbakken, men 10 uker med dans tok knekken på meg, sier hun og ler.

Hun syntes det var veldig synd at hun måtte trekke seg, men hun er takknemlig for deltakelsen.

- «Skal vi danse» var en veldig fin opplevelse, med en bra gjeng. Jeg har fått venner for livet.

Fikk kritikk

Da det ble kjent at Maren skulle delta i «Skal vi danse», var det enkelte idrettsutøvere som kritiserte henne for valget, og mente at det var uprofesjonelt, med tanke på oppkjøringen til ny sesong og OL.

Maren har åpenbart ikke tatt seg nær av kritikken, for hun begynner å le når hun tenker tilbake på det.

- Det er ganske komisk. Da jeg fikk kritikken, tenkte jeg at de skulle bare ha visst. Da jeg fortalte at det ikke blir OL, stilte det seg ganske annerledes. Jeg tenker at man kanskje ikke skal bry seg for mye om noe man ikke vet noen ting om. De det gjelder har sikkert lært det nå, sier hun med et smil.

Ikke prioritert kjærligheten

Om man googler Maren Lundby, er et av toppsøkene «kjæreste». Eller gravid. Maren kan bekrefte at hun verken har kjæreste eller er gravid.

- Det har ikke vært så mye tid til dating, men jeg burde vel tenke litt på det. Men det er ingen som har villet hatt meg ennå, sier hun, men det høres ikke veldig troverdig ut.

- Det blir en sånn kontaktannonse det her nå? Jeg synes jeg ser overskriften allerede, sier hun og ler.

SINGEL: Maren har ikke fokusert på å finne seg en kjæreste, men hun mener selv at det er noe hun kanskje burde prioritere mer. Foto: Astrid Waller
SINGEL: Maren har ikke fokusert på å finne seg en kjæreste, men hun mener selv at det er noe hun kanskje burde prioritere mer. Foto: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer