Ms

Medisinen som bremser MS

Ruth (48) var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt. Lemtrada ble redningen.

MS: Ruth var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt.
MS: Ruth var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En velfungerende hjerne er viktig for alle, men for MS-pasienter (Multippel Sklerose) har det en helt spesiell betydning. Forskning viser at skadene som MS påfører hjernen, kan bremses og reverseres dersom pasientene får riktig behandling.

Mange assosierer MS med muskelsykdom, men det er ikke der problemet ligger: MS angriper sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Hvite flekker på hjernen viser hvilke områder i hjernen som angripes.

Dersom underliggende sykdomsaktivitet ikke oppdages, kan man få permanente skader i hjernen. Dette kan på sikt gi permanent funksjonsnedsettelse.

– Medisinen Lemtrada har vist å ha veldig god effekt – det kan være et av de beste behandlingsalternativene for mange MS-pasienter. Det er en medisin som slår ut deler av immunsystemet, hvor målet er å reetablere et mer normalt immunsystem, sier Øivind Torkildsen, som er nevrolog og professor ved Haukeland Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Mariannes psykiske lidelser viste seg å være MS

– Disse tallene er imponerede

Studier viser at pasienter som fikk Lemtrada hadde en langt lavere attakkrate enn før de fikk behandling, og nye skader på hjernen var nærmest ikke-eksisterende. 

– Graden av hjernesvinn hos disse pasientene var nede i 0,2 prosent per år – på likt nivå med den generelle befolkningen. Disse tallene er svært imponerende, forteller Torkildsen.

Hjernesvinn påvirker kognitive funksjoner og fatigue, og kan øke risiko for å utvikle progressiv MS – derfor er denne reduksjonen svært viktig.

– Først får man medisinen i fem dager i strekk, før man får tre nye runder etter et år. Målet er å få langvarig virkning etter avsluttet behandling. 

LES OGSÅ: Hanne fikk MS-behandling i Russland

Viktig å avdekke eventuelle bivirkninger

Ifølge Torkildsen fungerer medisinen på de fleste, men aller best hos unge og pasienter med høy betennelsesaktivitet.

Pasienter som får Lemtrada skal følges opp nøye, for at eventuelle bivirkninger skal fanges opp. Noen får stoffskiftesykdommer, men disse kan behandles effektivt om de oppdages tidlig.

– Det er økt risiko for infeksjoner de første månedene etter at man har fått behandling, men ellers kan man leve som normalt. Vi anbefaler å følge de samme rådene som gravide får, i inntil to måneder etter at man har fått Lemtrada. 

LES OGSÅ: Inger Stenstrøm (54) om MS-sykdommen: - Det er en sorg

Ble brått rammet av MS

Ruth Fahy (48) har hatt MS siden 1999 – sykdommen dukket opp helt uten forvarsel. Hun falt ut av dusjen fordi beina plutselig sviktet.

– Det var veldig skummelt, men jeg trodde bare at jeg hadde fått en prolaps eller noe. Etter hvert viste det seg å være mye mer enn det.

De første årene etter at Ruth fikk påvist MS var verst. Hun måtte lære seg å skru ned tempo, ta pauser, og ikke bli livredd hver gang nye symptomer dukket opp. Det var svært lite som skulle til før hun ble fullstendig utmattet.

– Balansen min er påvirket, og jeg har mistet en del førlighet på venstre side. Jeg elsket å sykle, men det kan jeg ikke gjøre lenger. MS har også rammet signalene til blæren min, så jeg går ofte på do 100 ganger om dagen, om jeg får forvarsel i det hele tatt… 

Til tross for utfordringene har ikke sykdommen kun vært ødeleggende for Ruth. Da hun fikk diagnosen ble det bestemt at hun og samboeren skulle prøve å få barn. 

– En slik diagnose fører til at man får et litt annet perspektiv på livet – her og nå blir veldig viktig. Nå har vi to fantastiske barn på 10 og 14 år. Under begge svangerskapene forsvant faktisk alle MS-symptomene!

LEMTRADA: Ruth ble behandlet med Lemtrada for første gang i fjor. Foto: Privat
LEMTRADA: Ruth ble behandlet med Lemtrada for første gang i fjor. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom

Lemtrada endret hverdagen

Ruth hadde bestemt seg for å reise til utlandet for å få stamcellebehandling, men Haukeland sykehus mente at Lemtrada var en mulighet for henne. Hun ble behandlet med Lemtrada for første gang i fjor.

– Det er en hard behandling både fysisk og psykisk. Jeg hadde søvnproblemer, og klarte ikke å tenke klart. Det var grusomt.

Ruth følte at ingenting kom til å bli bra igjen, hun var helt utmattet, og fikk stadig nye infeksjoner. To måneder senere snudde alt.

– Plutselig fikk jeg mer energi enn noen gang. Jeg pusset opp hjemmet, og skaffet meg hund. Det er sjelden jeg legger meg med mindre enn 20 000 skritt på skrittelleren. Jeg har også meldt meg på KK-mila i Oslo i september.

Ruth har nylig gått i gang med andre behandlingsrunde med Lemtrada. I likhet med forrige gang, er hun veldig sliten og mangler energi. Men hun er optimistisk, og håper på det beste.

– Denne behandlingen har absolutt gitt tilbake deler av det sykdommen har stjålet i årenes løp. Jeg vil anbefale andre MS-pasienter å prøve Lemtrada så fort man får diagnosen, da slipper man forhåpentligvis de kroniske symptomene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer