Ms

Medisinen som bremser MS

Ruth (48) var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt. Lemtrada ble redningen.

MS: Ruth var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt.
MS: Ruth var fullstendig utmattet på grunn av MS, og kunne ikke lenger leve som normalt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En velfungerende hjerne er viktig for alle, men for MS-pasienter (Multippel Sklerose) har det en helt spesiell betydning. Forskning viser at skadene som MS påfører hjernen, kan bremses og reverseres dersom pasientene får riktig behandling.

Mange assosierer MS med muskelsykdom, men det er ikke der problemet ligger: MS angriper sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Hvite flekker på hjernen viser hvilke områder i hjernen som angripes.

Dersom underliggende sykdomsaktivitet ikke oppdages, kan man få permanente skader i hjernen. Dette kan på sikt gi permanent funksjonsnedsettelse.

– Medisinen Lemtrada har vist å ha veldig god effekt – det kan være et av de beste behandlingsalternativene for mange MS-pasienter. Det er en medisin som slår ut deler av immunsystemet, hvor målet er å reetablere et mer normalt immunsystem, sier Øivind Torkildsen, som er nevrolog og professor ved Haukeland Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Mariannes psykiske lidelser viste seg å være MS

– Disse tallene er imponerede

Studier viser at pasienter som fikk Lemtrada hadde en langt lavere attakkrate enn før de fikk behandling, og nye skader på hjernen var nærmest ikke-eksisterende. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer