Drap:

Meghan var bare 16 år da hun ble brutalt voldtatt og drept av skolekameraten

16 år gamle Meghan Landowski ble funnet knivdrept hjemme. To ganger trodde politiet at de var på sporet av drapsmannen, men uten resultat. Men så fikk de et tips fra en bussjåfør.

DRAP: 16 år gamle Meghan Landowski ble funnet knivdrept hjemme. To ganger trodde politiet at de var på sporet av drapsmannen, men uten resultat. Men så fikk de et tips fra en bussjåfør. NTB scanpix
DRAP: 16 år gamle Meghan Landowski ble funnet knivdrept hjemme. To ganger trodde politiet at de var på sporet av drapsmannen, men uten resultat. Men så fikk de et tips fra en bussjåfør. NTB scanpix Vis mer
Publisert

Meghan Landowaki vokste opp i Portsmouth, Virginia i USA; en intelligent, livlig og pratsom jente, som elsket å danse ballett. Hun bodde sammen med mamma Angie, stefaren Chris og småsøsknene sine i en villa i rolige Simonsdale, der familien levde et vanlig familieliv. Chris hadde en god jobb i marinen, og det gikk bra for Meghan på skolen. Hun var en dyktig danser som hadde fått et stipend til en høyere kunstutdannelse for særskilt begavete elever.

Men da Meghan var 15 år, merket foreldrene hvordan hun plutselig endret seg. Hun virket ikke like glad lenger, og karakterene hennes ble dårligere. Først ville hun ikke si noe til foreldrene, men til slutt kom det fram at hun var blitt seksuelt trakassert av en eldre mann.

Mannen hadde tafset på henne, og det var ikke hvem som helst – det var den gifte firebarnsfaren Robert H., en kollega av pappa Chris. Foreldrene ble sjokkerte over datterens avsløring, og Chris dro øyeblikkelig til politistasjonen for å levere en anmeldelse. Ettersom den anmeldte var ansatt i marinen, ble etterforskningen snart tatt over av NCIS, Naval Criminal Investigative Service.

I mars 2008 var etterforskningen ferdig. Nå sto Robert Hs tilværelse og karriere på spill, og han risikerte fengselsstraff for seksuelt overgrep mot en mindreårig. Men han var enn så lenge på frifot, og Meghan var redd. Kom han til å ta hevn?

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Ble knivstukket over 40 ganger

Det gikk ikke mange uker før spørsmålet fikk ny relevans. Om morgenen 10. april 2008 leverte mamma Angie Meghan på skolen som vanlig. «Jeg elsker deg, mamma, vi snakkes når jeg kommer hjem», var det siste Angie hørte datteren si. Pappa Chris kjørte hjem fra jobben i firetiden. Synet som møtte ham da han kom inn, var fryktelig. Blodige fotspor lyste rødt i det lyse gulvteppet, og der på gulvet lå hans elskede stedatter i en blodpøl, knivstukket til døde.

Chris ringte 911 og oppga hva som var skjedd – og at han visste hvem drapsmannen var. «Robert H.», sa han på telefonen. «Kollegaen min. Han er akkurat blitt etterforsket for seksuelle krenkelser mot datteren min.»

Da politiet kom til familiens hjem, kunne de konstatere at Meghan var blitt knivstukket over 40 ganger, og kroppen bar spor av seksuell vold.

LES OGSÅ: Line ble voldtatt: - Han tok tak i hoftene mine og tightsen, og holdt meg nede

Søkelyset ble straks rettet mot Robert H., som ble arrestert. Politiet ransaket huset hans etter tekniske bevis og det minste tegn på kommunikasjon mellom ham og Meghan. Det viste seg at han eide samme type tennissko som de som hadde etterlatt blodige fotspor på åstedet. Robert H. var mer enn samarbeidsvillig. Han oppga at han hadde befunnet seg på jobb på militærbasen da drapet skjedde, og ba politiet ta med tennisskoene til analyse. Han tilbød seg dessuten frivillig å avgi DNA-prøve.

Politiet var i villrede. Når man testkjørte strekningen mellom marinebasen der Robert H. arbeidet og Meghans hjem, viste det seg at han umulig kunne ha utført drapet i løpet av den faktiske tidsrammen. Enda mer lamslått ble de da testresultatet for skoavtrykket og DNA-profilen kom: Robert H. var uskyldig!

Senere ble også saken om seksuelt overgrep lagt vekk. Politiet rykket tilbake til start. Det fantes ingen alternativ gjerningsmann.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

Ble tipset av bussjåføren

Dagen etter skulle det holdes en minnestund utenfor Meghans hus, og sivile spanere utrustet med både film- og lydmonitorer ble utplassert for å dokumentere tilstedeværende med avvikende oppførsel. Det var en bra plan – men den ga ingen resultater. Fra analysen av åstedet dukket det samtidig opp nye tekniske bevis: Man hadde funnet blodspor fra en ukjent mann. Gjennom DNA-analyse kunne man slå fast at blodet stammet fra en afroamerikansk mann.

Nå hadde politiet et konkret spor å gå etter. Det ledet dem til det militære ungdomssenteret der Meghan tilbrakte en del av fritiden. Her var det en mannlig rådgiver som hadde hatt tett kontakt med Meghan. Problemet var at rådgiveren ikke var like interessert i politiet som de var i ham. Han unnvek konsekvent alle spørsmål, dukket ikke opp på politistasjonen som avtalt og nektet å avgi DNA-prøve.

I hemmelighet tok etterforskerne DNA-prøve fra rattet i bilen hans, men da prøveresultatet kom, gikk luften ut av dem. Rådgiverens DNA stemte heller ikke overens med funnet på åstedet.

Da kom det plutselig inn et tips fra Meghans gamle bussjåfør, som hadde kjørt henne til kunstskolen. Tipset førte politiet til en person som hele tiden hadde funnes i Meghans omgivelser. En person ingen hadde hatt den minste mistanke til. Meghans pårørende visste godt hvem han var.

16 år gamle Robert Barnes var skolekompis av Meghan og spilte fiolin i orkesteret på kunstskolen. De to pleide å ta bussen til kunstskolen sammen, og sjåføren fortalte at det hadde vært mye flørting dem imellom. Da politiet oppsøkte Robert Barnes, ble de møtt av en høflig og veltalende ung mann. De ba ham avgi DNA-prøve, og det lovte han å gjøre. Da Barnes senere møtte opp på politistasjonen, tilbød han dem en tyggegummi med spytt. Det gikk politiet med på. Det var bare det at da testresultatet kom, viste det seg at spyttet tilhørte en kvinne. Robert Barnes hadde forsøkt å lure dem.

LES OGSÅ: Norske Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i 2008. Saken er ennå ikke oppklart

«Hun elsket deg som en bror. Likevel drepte du henne»

Nå ble han brakt inn til avhør. Han fortalte da en usannsynlig historie om hvordan han hadde banket på hjemme hos Meghan, men at ingen åpnet. Da hadde han tatt seg inn gjennom et vindu, og der oppdaget en maskert mann med pistol som truet Meghan.

DØMT: Robert Barnes gikk på samme kunstskole som Meghan, og de pleide å ta bussen dit sammen. Han ble dømt til 42 års fengsel. FOTO: NTB scanpix
DØMT: Robert Barnes gikk på samme kunstskole som Meghan, og de pleide å ta bussen dit sammen. Han ble dømt til 42 års fengsel. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Den maskerte mannen tvang så Robert til å voldta og drepe Meghan. Deretter hadde Robert gått ut av døren med sine blodige tennissko. Politiet trodde ikke sine egne ører, men nå fikk de omsider tatt den etterlengtede DNA-prøven. Allerede etter åtte timer kom svaret. Bingo!

Drapsmannen var identifisert. Meghans familie satt i rettssalen i september 2009 da dommen mot datterens drapsmann falt.

Robert Barnes erkjente seg skyldig i voldtekt og drap, og han ble dømt til 42 års fengsel. Men han kunne aldri gi noen vettug forklaring på hvorfor han hadde gjort det han gjorde.

Meghans mor sto i vitneboksen, så ham rett inn i øynene og sa: «Robert. Hun så på deg som en bror. Og hun elsket deg som en bror. Likevel drepte du henne. Det må du leve med resten av ditt liv. Jeg håper du ser henne for deg hver eneste dag.»

LES OGSÅ: - Da vi spurte hvorfor de hadde drept Skylar svarte hun kaldt: - Vi likte henne bare ikke
LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

Til info: Denne saken har vært publisert i Allers 48, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer