Hiv

Melissa (27) fikk hiv av den første personen hun hadde sex med

- Jeg var redd for at ingen ville være sammen med meg igjen, noensinne.

HIV: Like etter 21-årsdagen fikk Melissa sjokkbeskjeden: Du har hiv. Foto: Privat
HIV: Like etter 21-årsdagen fikk Melissa sjokkbeskjeden: Du har hiv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Melissa Kruse Olsen (27) var 20 år gammel da hun fikk sin første kjæreste – han var også den første hun hadde sex med. Like etter 21-årsdagen kom sjokkbeskjeden: Du har hiv. 

– Jeg trodde at jeg skulle dø. Jeg satt inne på et rom med moren min og legen som skulle gi meg svar på prøvene jeg hadde tatt, og det eneste jeg husker er at jeg fikk sjokk – jeg var rasende og klarte ikke engang å gråte, det eneste jeg ville var å knuse alt som var i rommet.

Det er ingen tvil om at hiv er tabu. Melissa ble veldig lei seg og redd for hva andre kom til å tenke om henne. 

– Jeg var redd for at ingen ville være sammen med meg igjen, noensinne. Også tenkte jeg at folk kom til å tro at jeg var en person som hadde sex med alt og alle, og derfor blitt smittet. 

LES OGSÅ: - Er man hiv-positiv og velbehandlet kan man ikke smitte andre

Kjæresten nektet for å ha smittet henne

27-åringen skrev en melding til sin daværende kjæreste, og fortalte om prøveresultatene. Han påsto at det var hun som hadde smittet ham, noe som ikke var et alternativ da Melissa var jomfru inntil hun møtte ham. 

– Han ville ikke snakke om det, og latet som at det aldri hadde skjedd. Ikke bare hadde jeg fått en livstruende sykdom, jeg ble også forrådt av personen jeg elsket. 

Melissa fortalte om sjokknyheten til sine nærmeste venner. Hun syntes det var flaut, og det var ekkelt å bruke ordet «hiv». Men vennene hennes tok det pent, og var meget støttende. 

– Det vanskeligste med å ha hiv må være folks fordommer mot det – det er så mange som er uvitende. Jeg merker ikke noe til sykdommen fysisk, men psykisk er det veldig hardt. Jeg prøvde å være sterk, samtidig som jeg skulle håndtere folks fordommer og merkelige ideer om meg som person.

LES OGSÅ: - Vet ikke at de er hiv-smittet

Hiv-positive lever like lenge som andre

Man antar at det er omtrent 5500-6000 personer som lever med hiv i Norge i dag – omtrent 350-500 personer vet ikke at de har det.

– Hiv har en historie med med mye død, lidelse og stigma fra tidligere, og er derfor noe man tenker at man ikke vil ha. I dag lever hiv-positive like lenge som andre dersom behandling starter tidlig – da er de også i praksis smittefrie! Denne kunnskapen sitter nok ikke inne hos folk flest, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. 

De fleste som får hiv blir smittet ved seksuell kontakt. Felles bruk av sprøyter er nest hyppigste måte å få viruset på. 

– Hiv smitter ikke lett, men det kan være en viss risiko ved for eksempel samleie uten kondom. Noen kan bekymre seg over det å få barn, men så lenge personen som er gravid får behandling, vil ikke barnet få hiv, sier Hansen.

LES OGSÅ: Jonas Gardell: Levde med falsk HIV-diagnose

– Ekstremt vanskelig å skulle fortelle det til en ny partner

Melissa tenker ikke så mye over at hun har hiv, men det er en del av hverdagen, da hun tar medisiner hver kveld. Men tankene begynner raskt å spinne dersom hun møter en fyr som kan være en potensiell kjæreste. 

– Jeg er redd for å bli dømt og avvist, men heldigvis har jeg kommet såpass langt at jeg er likegyldig dersom mennesker ikke vil være en del av livet mitt på grunn av sykdommen, eller om de har bestemte meninger om hvordan jeg er som person, på grunn av det. Men det betyr ikke at det ikke gjør vondt. 

Per dags dato er Melissa singel, men hun har hatt kjæreste selv etter at hun ble smittet. Det ga henne en bekreftelse på at hun kunne finne en som ville være sammen med henne, til tross for at hun er hiv-positiv. 

– Det har vært ekstremt vanskelig å skulle fortelle det til en ny partner. Jeg var så redd for å bli avvist, så jeg brukte forskjellige «teknikker» når jeg skulle fortelle det. Og med tiden har jeg lært å finne min måte å gjøre det på.

Melissa forteller det gjerne så fort som mulig. Hun har vært åpen om at hun har hiv i medier i hjemlandet, Danmark, så enkelte personen kjenner henne igjen, men hun gjør det også for å beskytte seg selv. 

– Jeg vil ikke få følelser for en person, for så å fortelle at jeg har hiv, og deretter bli knust dersom vedkommende avviser meg. Det finnes ingen bestemt måte å gjøre det på, men jeg merker ofte hvilket øyeblikk som føles riktig. 

VANT PRIS: Melissa vant AIDS-fondets årspris (i Danmark) i år. 
 Foto: Privat
VANT PRIS: Melissa vant AIDS-fondets årspris (i Danmark) i år. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet

Ønsket åpenhet for å gi slipp på skammen

Mange skammer seg over å ha hiv, og vil helst ikke snakke om det. Melissa synes at det er veldig synd, og jobber for å opplyse andre om sykdommen, og for å ta et oppgjør med fordommene som finnes. 

– Noen mennesker tenker at det er like farlig å få hiv i dag, som det var på 80-tallet. Selvfølgelig kan hiv være farlig, dersom man ikke medisineres. Men i dag er vi så priviligerte at vi faktisk får den behandlingen som kreves for å kunne leve et normalt liv. 

Grunnen til at Melissa sto frem som hiv-positiv, var fordi hun ikke orket å gå rundt og skamme seg mer. Hun var lei av å bære på hemmeligheten.

– Det er viktig for meg å kunne vise hvem jeg er, og ikke være redd for at folk skal dømme og avvise meg. Hvis de gjør det, er det deres problem – jeg trenger ikke slike personer i livet mitt. Livet er for kort til å bruke tid på å bekymre seg over hva andre tenker om deg. 

Melissa har brukt mange år på å komme dit hun er i dag. Hun håper at flere tilegner seg informasjon om hva hiv faktisk er. 

– Jeg har det veldig bra. Jeg har selvfølgelig noen dårlige dager også, men jeg tenker ikke over at jeg har hiv på samme måte som jeg gjorde i starten. Ting utvikler seg hele tiden, og takket være medisin er man ikke smittefarlig. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer