CAROLA: Carola er nok en gang klar med juleturné og plate. Til KK åpner hun opp om hvordan livet nå er annerledes og hvordan kjæresten Jimmy er en av årsakene til nettopp det.  Foto: Rickard Eriksson
CAROLA: Carola er nok en gang klar med juleturné og plate. Til KK åpner hun opp om hvordan livet nå er annerledes og hvordan kjæresten Jimmy er en av årsakene til nettopp det. Foto: Rickard ErikssonVis mer

Carola

Men alt endret seg da hun møtte Jimmy: - Han er bra for meg og står ved min side

Kanskje er det et langt liv i rampelyset, 50-årsdagen eller de sterke følelsene for kjæresten Jimmy. Nå har Carola bestemt seg for å begynne å prioritere annerledes.

Jeg vil leve livet mitt nå, sier Carola og ser utover det opprørte havet. Dette, å være i naturen, å få ta seg tid til det, føles viktigere enn noen gang.

Det har gått 33 år siden Carola, bare 16 år gammel, slo igjennom med seieren i den svenske melodifestivalen. Over natten ble hun superstjerne og kunne slutte å presentere seg med etternavn. Hun ble Carola blant folk. Langt utenfor hjemlandet Sverige. 33 år har gått, i full speed og sterkt rampelys. Men så er hun også en av få artister som har lyktes med kunststykket alltid å ha en glødende iver for det hun driver med, et ønske om å fornye seg og alltid være aktuell. Det har hatt sin pris.

LES OGSÅ: Karin Park: - Jeg kan ikke leve uten deg 

– Jeg har stått på som en hamster i et hjul. Jeg har arbeidet så utrolig mye. Selv når jeg ikke har vært på turné eller hatt en plate på gang.

Men ennå er hun langt fra ferdig. Nå slipper hun en ny, allerede hyllet juleplate og gir seg ut på en stor juleturné. Men til tross for at hun er høyaktuell, folk drar i henne fra alle kanter og hun har flere baller i luften, er det med ro og glede hun møter oss denne tidlige vinterdagen. Noe har skjedd. Så kommer jeg på hva hun skrev på Facebook, nøyaktig en uke før hun fylte 50 år:

«Alt vi gjør, skal vi gjøre ut fra glede. Fra og med 8. september setter jeg en grense i mitt opptatte og «modne» liv for hva jeg virkelig ønsker å fylle det med og på hvilken måte!», skrev hun.

Kanskje det var tiden, erfaringen eller den gryende kjærligheten til Jimmy Källqvist. Carola hadde satt en magisk grense ved 50 – da skulle hun begynne å prioritere annerledes i livet.

LES OGSÅ: Maria Mena om skilsmissen:  - Det ble en mulighet til å ta grep

- Ønsker å være mer spontan 

– Jeg skal ikke ta det mer med ro. Nei, jeg vil bare komme a jour i privatlivet. Rydde i boden og få orden på huset. Kose meg med familien, gå tur med venninnene mine og få mer tid til meg selv. Leve her og nå. Jeg vil ikke tenke at det er noe jeg skal ta meg tid til når jeg blir eldre.

Nå ønsker hun seg mer armslag i livet. Mer tid. Men ikke bare for sin egen skyld. 

– Jeg ønsker å være mer spontan og impulsiv. Jeg handler mye ut fra magefølelsen. Jeg vil kunne gjøre alt fra å stelle i stand en stor fest for en venn til å hjelpe mennesker i nød.

Og de som har fulgt med på Carola, vet at når hjertet hennes banker for noe og hun bestemmer seg, så fullfører hun. Som da hun i fjor ikke bare kunne stå og se på da mennesker på flukt ble rammet av den ytterste nød. Det tok knapt et døgn fra tanken slo henne til hun satt på flyet på vei til den greske øya Kos for å hjelpe flyktninger som hadde tatt den livsfarlige båtveien over havet i et siste forsøk på å redde livet. På øya traff hun flere unge kvinner og menn som reiste alene. Hun ga dem telefonnummeret sitt og sa at de skulle ringe hvis de kom til Sverige og trengte hjelp. Ikke mye senere bodde 12 flyktninger hjemme hos henne. 

– Jeg har lyst til å lære meg hjerte- og lungeredning, kanskje være ute i felten med militæret for å hjelpe. Men det er klart, jeg har også fremdeles et lite barn som jeg må tenke på.

KOS I ARMKROKEN: Zoe (7) er glade i å synge sammen - gjerne når de er ute og kjører bil eller koser seg i sofaen. Foto: Rickard L Eriksson
KOS I ARMKROKEN: Zoe (7) er glade i å synge sammen - gjerne når de er ute og kjører bil eller koser seg i sofaen. Foto: Rickard L Eriksson Vis mer

LES OGSÅ: Agnes Kittelsen om utseendepress og kjærligheten

Hektisk som nybakt mor

Hun legger en strikkejakke om datteren Zoe, som Carola adopterte fra Sør-Afrika som treåring, og som med stolthet påpeker at hun nå er sju og et halvt. Storebroren Amadeus har rukket å bli 18.

– Før jeg ble gravid med Amadeus, tenkte jeg at når jeg får barn, skal jeg ta meg en pause. Men det ble ikke noen pause, jeg bare kjørte på. Også fordi vi var to foreldre. 

Amadeus var nyfødt da døren til popmusikkens verden i New York åpnet seg, og Carola tok med seg den lille babyen for å spille inn et popalbum.

– Selv om elgitar var det siste jeg ville høre akkurat da, sier Carola og rister på hodet. 

– Det var en kjempefin erfaring, men det var helt feil timing, og timing er veldig viktig i livet.

Carola forteller om hvor oppslukt hun var i den nye tilværelsen som nybakt mor og ville rope ut til verden hvor lykkelig hun var. Hun ville egentlig være i babyboblen en stund.

– Det hadde vært fint å få den mammatiden og pausen som andre foreldre som regel har. Ikke minst fordi jeg hadde hatt keisersnitt. Jeg elsket å bli mor, og jeg ville ha elsket å få flere barn, men vi turte ikke, i og med at vi ikke hadde det så stabilt i forholdet.

Da Carola kom hjem fra New York, fortalte hun sin daværende mann at hun ville lage en barneplate.

– Det var der jeg befant meg i livet, og det var det som ga glede til kropp og sjel.

Det ble en barneplate. Det ble også en salmeplate. Noe helt annet enn pop, men helt riktig for Carola akkurat da.  

– Å spille inn de to platene var helende og viktig for meg som nybakt mor, sier hun og legger til:

– Jeg har hatt mulighet til å stå med begge føttene på bakken og hjertet i himmelen. Jeg kan både være i kirken og synge poplåter, så lenge det er ekte. Det liker jeg. 

Det er i lys av den hektiske første tiden med Amadeus hun nå vil prioritere annerledes i livet.

– Jeg vil ha mer orden og oversikt i arbeidet. Tempoet er det samme, men jeg forsøker å gjøre færre ting i arbeidsperiodene. Jeg takker nei til flere forespørsler. Å leve i nået er en kunst. 

Men får hun det til?

– Ja, men da må jeg nok sette på en låt som er skikkelig fin å danse til, og kanskje forberede et middagsselskap hjemme. Eller legge vekk mobilen og ha andakt. Da setter jeg på en fin lovsangplate, faller til ro og takker for livet. Da opplever jeg et himmelsk nærvær som er herligere enn alt utenfor meg selv. Det får jeg ikke bare gjennom å puste og strekke meg, sier hun og stopper opp litt.   

– Når jeg løfter opp takknemligheten jeg føler, og kjenner det himmelske nærværet, blir jeg veldig fylt av fred. Da blir jeg som regel kjempeentusiastisk og får en masse ideer og begynner å jobbe. Jeg er litt dårlig til å bli værende i det og ta meg tid til å lese en bok eller skrive en refleksjon.

UT PÅ TUR: Carola er en ihuga turgåer og benytter seg ivrig av nærområdet på Bromma utenfor Stockholm. Foto: Rickard L. Eriksson
UT PÅ TUR: Carola er en ihuga turgåer og benytter seg ivrig av nærområdet på Bromma utenfor Stockholm. Foto: Rickard L. Eriksson Vis mer

LES OGSÅ: Åpenhjertig Mia Gundersen om det nye livet

Julen i Sør-Afrika

Det ringer i mobilen til Carola. Flere beslutninger skal tas i forbindelse med plateslippet, og hun er involvert i dem alle. Da hun ble presentert for juleplaten hun er aktuell med, fikk hun tårer i øynene bare av de første tonene, forteller hun.

Hun gleder seg til å synge dem på juleturneen, som hun har vært nøye med ikke skal vare helt til julaften. Å få feire jul og ha noen rolige dager før julaften er nemlig noe hun setter høyt. For julen er spesiell for Carola. Men på en helt annen måte enn man skulle tro.

– Jeg vil la barna mine se at man kan gå litt utenfor malen. Kanskje vi skal invitere noen som ikke har det så bra hjemme denne julen? En handling utenom det vanlige gjør alt for ens egen sjel og for andre, sier hun og konstaterer: 

– For meg er julen sånn. Den er sjenerøs fordi Gud ga sitt beste til oss og kom med fred, forsoning og et håp. 

Carolas øyne blir fylt av tårer når hun tenker tilbake på hvordan hennes egen far pleide å komme hjem senere enn vanlig, fordi han ville ta seg tid til de ensomme. 

– Min far vokste opp bare med moren sin. Etter at hun hadde gått bort, pleide han å besøke graven hennes på julaften. Når han sto der, ble han nok selv så fylt av fred at han på veien hjem ofte gikk innom et aldershjem eller sykehus og hilste på dem som ikke hadde fått noe besøk under julemiddagen.

LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth og søsteren Cecilie mistet moren og broren i selvmord

Hun stopper opp litt og smiler. 

– Jeg gjør også gjerne sånne ting. Jeg har vært og sunget på barnesykehus, aldershjem, i fengsel. Det betyr mye for dem, og jeg får mye tilbake. 

I år kommer hun til å ta med seg familien for å feire jul i Sør-Afrika sammen med kjæresten Jimmy. Der har de funnet seg et hus.

– Jeg har funnet et tilfluktssted, en oase, der jeg har tenkt å være i perioder. Det er helt vidunderlig! Det passer Zoe veldig godt, og Amadeus elsker det. Det som er litt rart, er at det ligger akkurat innerst i den dalen der jeg i 1994 sa til eksmannen min at her ville jeg bo, en dag. 

- Med Jimmy var det lettere

Å kjøpe hus med den man elsker, er stort. Men så har Carola og Jimmy også vært et par siden 2014. 

- HAN ER BRA FOR MEG: Carola åpner opp om hvor viktig kjæresten Jimmy Källqvist er for henne.  Foto: Aftonbladet
- HAN ER BRA FOR MEG: Carola åpner opp om hvor viktig kjæresten Jimmy Källqvist er for henne. Foto: Aftonbladet Vis mer

– Jimmy er den jeg har hatt et stabilt forhold med lengst siden jeg skilte meg i 2000. Jeg hadde en ulykkelig kjærlighetshistorie som varte i flere år, men vi kunne ikke etablere noe sammen. Siden den gangen har jeg vært veldig restriktiv. Med Jimmy var det lettere fordi vi hadde spilt sammen og kjente hverandre, sier hun og legger til:

– Det er helt klart vanskeligere å treffe noen når man er en offentlig person. Man skremmer bort en del. Eller så blir de fascinert på feil måte. Jeg trenger nok en litt moden mann. 

Slik som Jimmy. 

– Når det er en man kunne tenke seg å gifte seg med, synes jeg det er interessant. Jimmy er definitivt en slik mann. Da vil jeg satse. Han gir ikke avkall på jobben eller lidenskapen sin. Vi bor i forskjellige hus i Sverige og har i stedet sommerhuset i Sør-Afrika sammen. Før vi eventuelt flytter sammen, vil jeg nok helst være forlovet. 

- Er det en fordel å finne kjærligheten når man er litt eldre?

– Man er jo tryggere på seg selv, men på den andre siden er man mye mer kategorisk og kan kanskje sortere vekk en del litt for fort.

- Er Jimmy en person som du kunne ha sortert bort ved første øyekast?

– Kanskje, hvis han ikke hadde kysset meg første kvelden vi møttes, sier hun og ler.

– Det ble bare sånn, og vi ble nok litt overrasket begge to.

- Han er bra for meg

Etter gudstjenesten i kirken om søndagen pleier Carola noen ganger å dra til en restaurant i Stockholm der de har livemusikk. I bandet spiller Jimmy. Det var der de en kveld plutselig kom veldig tett på hverandre. Carola forteller at hun dagen før hadde vært i et bryllup og bedt en bønn om at hun snart skulle få treffe noen. Etter kysset tok det noen uker før de ble et par.

- Hva var det du falt for hos Jimmy?

– Å, det er så mange ting. Han holder rundt meg på en måte som jeg elsker. Jeg elsker hendene hans. Jimmy er sosial, veldig godt likt og er lett å bli kjent med. Han er strukturert og har orden på livet sitt, noe som er veldig deilig. Han er glad i kunst, er flink til å lage mat og gjøre husarbeid. Jeg er stolt over ham. Han er seriøs.

De både omgås og jobber sammen, noe Carola synes er en luksus.

– Vi gikk ganske hardt ut. Vi var forelsket og jobbet sammen, samtidig som jeg har litt logistikk med ungene mine. Amadeus er hos meg annenhver uke. Midt oppi alt ville vi jo bli kjent med hverandre.

På deres første valentinsdag sammen arrangerte Jimmy et storslått opplegg. 

– Vi var ute på turné og var litt slitne, men han hadde slått på stortrommen og overrasket med et helikopter og tok meg med på spa og middag i Stockholm. Han visste ikke da at det ikke er det storslåtte som imponerer meg, men mer de små detaljene. 

Sist valentinsdag ville Carola ta ned forventningene litt. De hadde bestemt at de skulle gå ut og spise.

– Vi møttes i byen og det var kjempekoselig. Jeg var så fornøyd. Men etter middagen overrasket han med å ha leid inn en privatinstruktør i salsa. Yeah! Så åpnet Jimmy bagasjeluken og tok ut en velfylt piknikkurv med champagne, druer og kjeks. Vi danset salsa og drakk champagne – det var helt fantastisk! Jeg var så lykkelig. Det ble en helaften, og det var så vellykket! 

Hvor kjærlighetsreisen deres går videre, vet hun ikke, men hun ser lyst på den.

Jimmy er bra for meg, og han står ved min side.

- Jeg er så lykkelig i livet mitt. Vi er i en prosess der vi vokser sammen, og det er spennende.  

Nå gjør de sin femte turné sammen. Blant annet i Norge, som alltid har ligget Carolas hjerte nær. 

– Jeg har fått oppleve Bergen, Ålesund og hele vestkysten. Og Stavanger, Trondheim og Nord-Norge. Jeg glemmer aldri turneen med D.D.E. i 2005. Vi kjørte forbi en utrolig vakker sjø langt oppe i vakre Nord-Norge, og plutselig ville jeg stoppe bussen. Jeg måtte bare bade i den sjøen! Det var iskaldt, men kjempeherlig! 

– Jeg er veldig glad i Norge. Jeg er hele Norges Carola, men likevel en gjest. Det er veldig hyggelig som artist. Jeg føler meg veldig satt pris på der.

Vi går inn i varmen, og Carola synker ned i sofaen sammen med Zoe. De koser, ler og tar selfies sammen. Plutselig står tiden stille. De tenker ikke på at vi skal ta bilder, men er helt oppslukt av hverandre. Og det er da det slår meg at Carola akkurat nå gjør det hun drømmer om: Hun lever her og nå. Og hun gjør det med glede.  

Hår og makeup: Catherine Dichy  Stylist: Marie Olsson Nylander 

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 47, 2016

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: