Tragedien «DS Norge»

– Menn og kvinner hoppet over bord. Andre sloss som villdyr om redningsvester

Da «DS Norge» forliste i 1904 på vei til Amerika var det 224 nordmenn blant de 635 omkomne. For familien Johansen fra Troms skulle reisen forandre alt.

TRAGISK SLUTT: «DS Norge» hadde krysset Atlanteren 88 ganger før. På den 89. overfarten til Amerika gikk det galt. FOTO: Faksimile Skipsrevyen/The United States Library of Congress's Prints and Photographs division
TRAGISK SLUTT: «DS Norge» hadde krysset Atlanteren 88 ganger før. På den 89. overfarten til Amerika gikk det galt. FOTO: Faksimile Skipsrevyen/The United States Library of Congress's Prints and Photographs division Vis mer
Publisert

Det var en spennende reise de hadde fremfor seg, Jens og Jendine Johansen fra Lenvik i Troms, da de gikk om bord i dampskipet «DS Norge» i 1904. Ekteparet hadde fem barn som alle skulle med, nå som familien skulle emigrere til Amerika for å starte et nytt liv.

Jens og Jendine hadde giftet seg i 1879. De ti år gamle tvillingene Anna og Erik var yngst i søskenflokken, mens Baardanna, Albert og Einar var henholdsvis 12, 14 og 17 år gamle. Sammen med i alt 727 passasjerer skulle skipet ta familien fra Kristiansand, og videre til New York

Men døgn senere skulle familien Johansen stå overfor sitt livs mareritt - og ingenting skulle noensinne bli det samme igjen.

Nærmet seg djevelklippen

«DS Norge» var bygd i 1881, og var eid av DFDS. Skipet kunne ta inntil 800 passasjerer og gikk mellom de skandinaviske landene og New York, for det meste med emigranter. Til tross for navnet var det ikke et norsk skip, skriver Skipsrevyen. Like fullt var en tredjedel av passasjerene norske på denne overfarten i juni 1904, de fleste utvandrere på vei til en ny fremtid i Amerika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer