Bo i utlandet:

Merete (36) har reist mer enn de fleste, og besøkt nesten 60 land

Men det var Sri Lanka som fikk en spesiell plass i hjertet hennes, og nå driver hun både et reisebyrå og eget hotell på den eksotiske øya.

BO I UTLANDET: Merete (36) driver et eget reisebyrå i Sri Lanka, og skal snart åpne et eget hotell. Her sammen med datteren, Sanja (2,5 år). FOTO: Privat
BO I UTLANDET: Merete (36) driver et eget reisebyrå i Sri Lanka, og skal snart åpne et eget hotell. Her sammen med datteren, Sanja (2,5 år). FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Merete Lund (36) er født og oppvokst i Trysil, men befinner seg for tiden et helt annet sted: Nemlig på Sri Lanka i Asia. I barndommen reiste familien på mange ferieturer, som førte til at Merete tidlig ble fascinert av å reise.

– Jeg har alltid hatt en stor interesse for dyr, insekter, fugler og natur generelt, som ga det å reise en ekstra dimensjon. Som 18-åring reiste jeg for første gang på en lengre tur uten foreldre – vi var fire jenter på interrail i Europa i en måned. Det ga en utrolig frihetsfølelse!

Merete tok en bachelor i barnevernspedagogikk, og studerte deretter psykologi. I mange år jobbet hun med ungdommer i en barneverninstitusjon – en utrolig givende, lærerik, men også krevende jobb.

– Ei venninne og jeg begynte etter hvert å drømme om å reise igjen. Først dro vi på en fire måneders tur i Sør- og Mellom-Amerika, hvor jeg virkelig ble bitt av reisebasillen. Fra dette tidspunktet dreide livet seg i stor grad om å reise.

LES OGSÅ: Elise og Andreas flyttet fra byen for å drive gård

Ble forelsket i Sri Lanka

Da Merete var hjemme i Norge jobbet hun intensivt og levde sparsommelig. Hun reiste med tre venner i ett år, fra sommeren 2011. Det var da hun kom til Sri Lanka for første gang.

– Det var noe med Sri Lanka som gjorde et spesielt inntrykk på meg, uten at jeg klarer å sette fingeren på hva det er. Etter å ha besøkt nesten 60 land, så har jeg sett og opplevd mye. Sri Lanka har litt av alt: En kystlinje med fantastisk nydelige strender, høyland med fjelltopper, flott natur og masse dyreliv, i tillegg til interessant historie og spennende kultur.

Etter å ha utforsket landets dykkermuligheter, med variert undervannsliv og mange vrak, var hun solgt.

– Først bodde jeg på Sri Lanka i en måned, hvor venninnen min og jeg reiste rundt i landet, og til slutt endte opp på den vakre sørkysten. Jeg kjente at det var noe som klaffet. Jeg likte at stemningen var så laidback – folk er så blide og vennlige her.

Les også: Slik blir du en prute-ekspert i utlandet!

Møtte sin nåværende ektemann på Sri Lanka

Da måneden var omme, måtte venninnene reise videre. Men Merete visste at hun skulle tilbake til Sri Lanka, noe som ble en realitet i januar 2013. Da møtte hun også Dinesh, som i dag er ektemannen hennes.

Møtte ektemannen på Sri Lanka: Merete og Dinesh giftet seg i 2013, og overrasket familie og venner med bryllupsbilde i posten. (Foto: Privat)
Møtte ektemannen på Sri Lanka: Merete og Dinesh giftet seg i 2013, og overrasket familie og venner med bryllupsbilde i posten. (Foto: Privat) Vis mer

– Jeg flyttet til Sri Lanka september samme år, hvor jeg fikk jobb som divemaster på et av dykkesentrene i Hikkaduwa. Dinesh og jeg bygde et lite hus på moren hans sin tomt.

Paret bestemte seg for å satse på en fremtid sammen, noe som førte til bryllup allerede et halvt år senere. Det ble en enkel seremoni, og bryllupsbildene ble sendt til venner og familie i posten.

– Du kan tro venner og familie ble overrasket da de fikk bryllupsbilder av oss i posten helt uten forvarsel!

I januar 2015 fikk paret datteren Sanja, som ble født under et lengre opphold i Norge. Merete forklarer at hun har fått blandede reaksjoner etter at hun valgte å bosette seg på Sri Lanka.

– Mine nærmeste vet jo hvor glad jeg er i å reise, og jeg fortalte at jeg drømte om å kunne starte noe for meg selv, hvor jeg også kunne leve på et varmt, tropisk sted resten av livet. Familien min ble derfor ikke så veldig sjokkert over beslutningen min.

Les også: – Når vi reiser har vi tid til hverandre og kjærligheten på en helt annen måte enn hjemme

Startet et eget reisebyrå

Merete skriver en egen reiseblogg (www.bobleliv.blogspot.com), hvor hun fikk mange henvendelser fra reiseglade nordmenn som var interesserte i å besøke Sri Lanka. Men de fant lite informasjon om hvordan, hvor og når det er best å reise.

– Jeg skjønte at det var et godt marked for dette – Sri Lanka er fortsatt et såpass «nytt reisemål», spesielt for nordmenn, og det er ikke så lett å reise rundt på egenhånd. Det ble starten på Norlanka Travels.

I fjor arrangerte Norlanka Travels 80 rundreiser for nordmenn og et par svenske familier – man kan få tilbud om faste rundreiser eller skreddersydd opplegg tilpasset egne behov.

– Vi har fått utrolig god respons fra kundene våre gjennom Tripadvisor, så det er moro. Ettersom vi bor her, har vi unik kunnskap om landet, og vet hvordan turister skal få best mulig utbytte av reisen sin. Det er stadig flere som tar kontakt, noe som er kjempegøy.

Bor rett ved stranden: Merete jobber mye, men når hun har tid, liker hun å ta med familien på aktiviteter ved den flotte stranda. (Foto: Privat)
Bor rett ved stranden: Merete jobber mye, men når hun har tid, liker hun å ta med familien på aktiviteter ved den flotte stranda. (Foto: Privat) Vis mer

I tillegg til å drive eget reisebyrå, skal paret snart åpne sitt eget hotell; At Ease Beach Hotel, som ligger på stranden i Hikkaduwa – fem minutter unna familiens eget hus. Hotellet åpner 1. oktober.

– Dette skal bli et lite hotell, med kun 10 rom. Vi fokuserer på god service og hjemmekoselig atmosfære. Det er tre år siden vi kjøpte tomta, og etter en lang og omfattende prosess gleder jeg meg veldig mye til å bli ferdig. Å drive et lite hotell er virkelig en drøm som har blitt til virkelighet!

– Datteren vår skal vokse opp uten stress

Forskjellen på å bo i Sri Lanka, og å være turist, er svært stor, ifølge Merete. Turister bor på fine hoteller til en billig penge, og er oppslukt av nydelige strender og flott natur. Men mange av de som bor i landet, har lange arbeidsdager, og lever langt under det vi definerer som fattigdom i Norge.

– Hverdagen min består av mye jobb – det blir sjelden tid til soling på stranda. Men jeg jobber med min egen bedrift, noe som er både morsomt og spennende. Selv om Dinesh og jeg jobber hardt, er vi heldige som får muligheten til å jobbe med det vi liker.

Solnedgang: Merete liker å tilbringe ettermiddagene på stranden, da er det passe varmt, og man kan nyte solnedgangen. (Foto: Privat)
Solnedgang: Merete liker å tilbringe ettermiddagene på stranden, da er det passe varmt, og man kan nyte solnedgangen. (Foto: Privat) Vis mer

Når paret har fri, kjører de rundt i tuktuken sin og besøker de venner og familie, eller spiser ute på en koselig restaurant. På ettermiddagen, før solnedgang, går familien ofte tur på stranda rett nedenfor huset de bor i.

– Det er min favorittid på døgnet – det er passe varmt, og en deilig sjøbris. Sanja leker i sanden, mens vi ser på solnedgangen. Vi lever et godt og avslappende liv – jeg ønsker at Sanja skal vokse opp uten stress. Vi har ingen vekkerklokke, og står opp når hun våkner. Det er deilig!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer