Grått hår

Mette har ikke farget håret på over tjue år

Hun sminker «alle» kjendisene på tv, og er kanskje den makeupartisten i Norge med lengst fartstid. Selv har Mette Johrde (61) et avslappet forhold til både hår og sminke.

FARGER IKKE HÅRET: Mette Johrde (61) jobber med hår- og makeup til daglig. Selv har hun valgt å beholde sin naturlige gråfarge. Foto: Astrid Waller
FARGER IKKE HÅRET: Mette Johrde (61) jobber med hår- og makeup til daglig. Selv har hun valgt å beholde sin naturlige gråfarge. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg opplever at mange kvinner er bekymra for å se eldre ut, og det syns jeg er trist. Hvorfor skal det være skamfullt at et levd liv setter noen spor i ansiktet vårt? Eller at kroppen endrer seg litt, og at håret blir grått, sier makeupartist og hårstylist Mette Johrde (61) til KK. Og nettopp hennes egen sølvgrå manke er grunnen til at KK har tatt kontakt. Mette har nemlig ikke farget håret sitt på over tjue år.

- Jeg får i grunn en del oppmerksomhet for denne fargen ja. Mange blir overrasket over å få høre at det er min egen, sier Mette og smiler.

Og det er jo unektelig litt morsomt, at hun som har jobbet med aktiv forskjønning i over 35 år, de siste 25 som fagsjef for hår-og makeup innenfor tv-bransjen (noe som betyr at omtrent alle tv-kjendiser du kan komme på har sittet i stolen til Mette, inkludert en haug med Idol- og Skal vi danse-deltakere for å nevne noe) ikke har sittet i en frisørstol med fargefolie i håret siden hun var i slutten av 30-årene.

Men først litt om å jobbe med å gjøre andre fine - i så mange år. En jobb det ifølge Mette er vanskelig å bli lei.

- Det gir meg en god følelse å få folk til å føle seg vel! Ofte forlater de stolen min med et smil, noe som antakelig er mye av grunnen til at jeg fortsatt syns yrket er så givende, sier Mette som tok utdannelsen i London på midten av 80-tallet, storhetstiden for høyt hår, markert rouge og en klesstil som stadig kommer tilbake i sykluser på HM.

- Det var en spennende tid, mimrer Mette.

De første årene etter endt skolegang jobbet hun først og fremst med mote, etterhvert ble det mye musikkvideoer, reklamefilmer og teater, i tillegg til et par spillefilmer. Da tv-produksjonen skjøt fart på 90-tallet ble dette den største oppdragsgiveren for Mette. I 2018 mottok hun Gullrutens æresfagpris for innsatsen. Janne Formoe og Solveig Kloppen delte ut prisen. Begge har blitt sminket utallige ganger av Mette selv.

Hva er det hun som profesjonell gjør – eller ser, som vi vanlige folk syns kan være vanskelig når vi skal sminke oss foran speilet?

- Jeg tror jeg er ganske god på å se hva en person kler, sier Mette.

- Også har jeg jo teknikker og erfaring som selvsagt spiller inn, men når jeg forklarer de jeg sminker hva jeg gjør, så er det i grunn veldig ofte enkelt. Det å legge en hverdagsmakup trenger ikke være komplisert, mener Mette.

SKAL VÆRE ENKELT: Mette foretrekker at hår og makeup på henne selv, ikke er for tidkrevende. Foto: Astrid Waller
SKAL VÆRE ENKELT: Mette foretrekker at hår og makeup på henne selv, ikke er for tidkrevende. Foto: Astrid Waller Vis mer

Etter årevis tett på motens mange svingninger har hun både sagt «velkommen», «farvel» og «hei igjen» – til en rekke trender. Men hva har endret seg mest på de årene hun har jobbet med dette?

Mette tenker seg om litt.

- En av de største endringene er nok at mange kan mye mer om hår og makeup enn før. De unge lærer å sminke seg på Youtube for eksempel, sier Mette og påpeker at også produktutvalget er noe helt annet nå enn da.

Hun tror også sosiale medier har endret mye. For det er lett å la seg påvirke av den strømmen av redigerte bilder som møter oss hver gang vi scroller på telefonen. Noe skjer med synet på eget utseende når vi venner oss til å legge på filtre på alle bilder vi tar av oss selv, mener Mette.

- Det er ikke bare unge jenter som lar seg påvirke. Bare se på hvor vanlig det nå er å fikse litt med botox og fillers og alt det der? Jeg tror ikke at man nødvendigvis ser så mye yngre ut av å fikse for mye på eget utseende, sier Mette og drar fingrene gjennom den skråklipte luggen som nærmest framstår sølvskimrende gråblond. En farge hun stadig får spørsmål om fra andre, også fra unge jenter som ønsker seg noe lignende.

Mange unge spør om tips

- Særlig etter at trenden med gråblondt hår kom, ble de som spurte meg om tips mye yngre enn tidligere, ler Mette.

Spørsmål tikker til stadighet inn på Facebook og Instagram fra jenter som lurer på hvordan hun farger håret.

- Da må jeg jo være ærlig å fortelle at jeg ikke har farget håret på over tjue år, sier Mette og innrømmer at mange blir overrasket når de får høre at den kule, iskalde gråfargen er hennes egen. Hva gjorde at hun bestemte seg for å kutte ut fargingen selv?

- Jeg fikk i grunn grå hår ganske tidlig, syns jeg. Og det var frisøren min den gang som foreslo at jeg skulle slutte å farge det. Faktisk var det han som fikk meg til å klippe det kort også, forteller Mette.

Frisyren ble pinnekort, med litt bleking i tuppene, før det vokste ut i Mettes naturlig farge.

LYS I LUGGEN: - Den helt lyse fargen har kommet med årene, forteller Mette som ofte får spørsmål om hvordan hun farger det. Foto: Astrid Waller
LYS I LUGGEN: - Den helt lyse fargen har kommet med årene, forteller Mette som ofte får spørsmål om hvordan hun farger det. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Det var jo litt crazy, men jeg angrer ikke på at jeg lot meg overtale til både kort og grått. Også må jeg jo innrømme at det er deilig å slippe å tenke på etterveksten, sier Mette og smiler.

Hun antar hun var rundt 38 år da hun farget det sist.

- I begynnelsen var det litt salt og pepper-farge. Så har det blitt lysere grått med årene, forteller Mette som gjerne kommer med tips til andre som vurderer å gjøre det samme.

- Mange tror de ikke vil få noen fin gråfarge, men det vet de ikke før de har prøvd. Jeg visste heller ikke om den kom til å bli fin på meg, men jeg mener at det er verdt å ta sjansen. Blir det ikke fint er det bare å farge det igjen, sier Mette.

Grått, men velstelt

Hun tror også det kan være lurt å teste ut den grå hårfargen, mens du fremdeles har et forholdsvis ungt utseende, da blir overgangen litt mykere.

- Et annet tips er å begynne og stripe håret i kalde farger mens det grå vokser ut, da blir også overgangen lettere, sier Mette og påpeker at man bør ha en plan med frisyren.

- Om den er kort eller lang så må håret være velstelt. Det som ofte avgjør om man ser eldre ut med grått hår, er hvordan man bærer frisyren. Den må bæres med stolthet, sier Mette som har funnet en klipp hun trives med.

Når det gjelder makeup på seg selv, foretrekker hun det enkelt.

- Jeg bruker alltid litt foundation og maskara. Jeg er nok ikke så glad i det ekstreme, i hvert fall ikke på meg selv, og selv om trender er gøy er jeg mest opptatt av at sminken skal framheve en personlighet og et ansikt, ikke endre det fullstendig, sier Mette som syns Kardashian-trenden er for mye av det gode.

- Contouring og overdreven bruk av skimmer er noe jeg gjerne vinker farvel til. Det ser kanskje bra ut på bilder, men ute på gata ser det ikke like bra ut. Overdimensjonerte bryn og falske vipper er heller ikke min favoritt, sier Mette og forklarer:

FØLGER IKKE ALLE TRENDER: Mette er mest opptatt av det som er kledelig, og ikke tar vekk personligheten på den hun sminker. Foto: Astrid Waller
FØLGER IKKE ALLE TRENDER: Mette er mest opptatt av det som er kledelig, og ikke tar vekk personligheten på den hun sminker. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Altfor lange vipper kaster skygger i ansiktet, og et krevende når man skal legge makeup for tv blant annet. Dessuten kan man reagere allergisk på det limet som brukes, husk at man har jo dette på døgnet rundt. Jeg har hatt mange i stolen med hovne øyelokk på grunn av dette, sier Mette som heller anbefaler at man limer på vipper ved spesielle anledninger.

LØSVIPPER: Løsvipper er kanskje den enkleste å oppgradere sminken fra hverdag til fest - men det er ikke alltid like lett å få dem til å sitte. Disse triksene gjør det litt enklere. Video: Cecilie Krogh Vis mer

Farvel, megabryn

- Og disse veldig brede, tegnede brynene tror jeg også kommer til å være noe folk blir litt ferdig med snart. Selv har jeg hatt perioder der jeg nappet mine egne altfor mye, det er ikke å anbefale det heller, sier Mette og smiler.

Mette er opptatt av at sminke ikke bare er forbeholdt de som er unge og vakre fra før. Og at riktig sminke handler om å føle seg vel, og kan skape en form for trygghet.

- Jeg møter ganske ofte kvinner som tenker at de ikke lenger kler makeup, fordi huden har fått noen linjer og ikke er like stram som da de var tyve. Det er synd, for godt voksne kvinner kan helt klart bli superfine med riktig makeup, sier Mette.

Hun mener det handler om å bruke produkter tilpasset en voksen hud, samt unngå for mye skimmer.

- Skimmer ser best ut på en glatt hud, men rikelig med fukt i huden er et godt utgangspunkt for en fin makeup i alle aldre, forklarer Mette. Selv passer hun på huden sin med rens og fuktighetsgivende produkter, bruker solbeskyttelse og er forsiktig med sol, også fordi hodebunnen blir mer sensitiv for sol når pigmentene i håret forsvinner.

Filosofien for en sunn hud er ganske enkel:

- Jeg pleier å si «If it's not broken - don't fix it», sier Mette.

Hun mener vi bør være litt forsiktige med kraftige hudbehandlinger og produkter. Kanskje er det ikke nødvendig?

- Jeg ser en del som får veldig tynn hud av dette, og som derfor blir svært sensitiv for sol og lett utvikler pigmentflekker, sier Mette og understreker at hun har forståelse for at mange ønsker å beholde huden så ung som mulig, så lenge som mulig.

- At man har lyst til å se bra ut? Det har jo de aller fleste, også jeg, innrømmer Mette.

Hun tror vi går inn i en tid der det vil bli større aksept for å bli eldre, også for kvinner.

- Tidligere har det nesten vært skambelagt å eldes som kvinne, på grunn av gamle holdninger. Eldre menn har hatt en annen status, og blitt omtalt som sølvrever, mens kvinner har blitt kalt «gamle og grå». Det sier jo noe om et menneskesyn, men jeg tror dette er i ferd med å endre seg, sier Mette.

- Jeg ser blant annet at det brukes langt flere eldre modeller nå enn for noen år siden, og at det finnes en rekke Instagramkontoer med moteinspirasjon der alle modellene er gråhåret og eldre, men superfreshe. Det syns jeg er veldig positivt, sier Mette.

Mette ser ikke for seg en fremtid der alle lar det grå håret vokse ut, for noen passer det bedre å la det være. Men hun tror at stadig flere vil ta sjansen på å teste det ut.

- Jeg må jo si at det er veldig gøy hvis jeg kan være en inspirasjon. Jeg har i hvert fall aldri angret på det valget, sier Mette og smiler mens hun setter den sølvgrå luggen på plass bak øret i vårvinden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer