å Bli Blind

Mette valgte å bli blind

En influensasyk Mette tok fire piller for å føle seg bedre, men fikk kroniske sterke plager. Til slutt tok hun en drastisk avgjørelse.

VALGTE Å BLI BLIND: – Klart jeg ­gjerne skulle ha kunnet se ungene mine, og ­barna til broren min som jeg aldri har sett. Men mest av alt er jeg glad for at smertene er borte, sier ­Mette Havnaas. Foto: Morten Eik
VALGTE Å BLI BLIND: – Klart jeg ­gjerne skulle ha kunnet se ungene mine, og ­barna til broren min som jeg aldri har sett. Men mest av alt er jeg glad for at smertene er borte, sier ­Mette Havnaas. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Bare kom inn! 

Med blid røst tar Mette Havnaas (47) oss imot og ønsker velkommen i det koselige huset sitt i Stokke i Vestfold. Det tar tid å merke at damen i oransje topp og jeans slettes ikke kan se, for hun kjenner jo hver eneste centimeter av hjemmet sitt og beveger seg lett rundt.

Tålte ikke medisin

Det var en ­influensa i 1996 som endret Mettes liv for alltid.

I løpet av to kvelder tar Mette fire tabletter med ibuprofen for å få sove. Den tredje kvelden begynner det å prikke og svi i øynene, og allmenntilstanden blir så dårlig at hun neste dag blir lagt inn på Sykehuset i Vestfold.

Det viste seg at hun ikke tålte den smertestillende medisinen. Snart begynte huden å falle av, slik at hun minnet om et brannskadeoffer. Hun fikk diagnosen Stevens-Johnsons syndrom.

– Det verste var at tårekanalen sluttet å fungere. Etter som jeg ikke produserte tårevæske selv, måtte jeg dryppe øynene med tårevæske hele tiden. Smertene var forferdelige, forteller Mette.

Ekstreme smerter

– Jeg var stadig plaget av hornhinnebetennelse. I lange perioder søkte jeg tilflukt i et mørkt rom i huset, for lys mot de knusktørre øynene gjorde ekstremt vondt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer