«Bby Ivy»

Milliardærarving Viktoria Reitan:
- Mange tror jeg ikke trenger å jobbe

19-åringen om forhåndsdømmingen fra andre gjennom oppveksten, og hvordan hun er lært opp til å jobbe hardt for det hun ønsker å oppnå.

MUSIKK: 19 år gamle Viktoria Reitan satser for fullt på en musikkarriere. Helt siden hun var fem år har hun visst at det er artist hun ønsker å bli - nå har hun sluppet en splitter ny singel. FOTO: Privat
MUSIKK: 19 år gamle Viktoria Reitan satser for fullt på en musikkarriere. Helt siden hun var fem år har hun visst at det er artist hun ønsker å bli - nå har hun sluppet en splitter ny singel. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ei jente med en tilsynelatende, ordentlig kul stil er det som møter meg til avtalt tid på en kafé midt på Frogner i Oslo, rett i nærheten av der familien hennes bor. Signalgul hettegenser, lange, svarte negler og markante øyevipper er det første jeg legger merke til - dette er utvilsomt ei man kan definere som et levende blikkfang.

Viktoria Reitan (19) heter hun, og er datteren til Rema-milliardær Magnus Reitan (44). Det vil hun derimot ikke snakke noe særlig om, nå er det musikken hun skal fokusere på. 19-åringen er fast bestemt på at hvem familien hennes er eller hva de driver med, ikke definerer henne. Dette er noe helt annet.

Det er mange som tror at siden hun har den familien hun har, får man automatisk alt av karriere gratis. Det stemmer ikke i det hele tatt, påpeker hun, selv om hun gjennom hele barndommen alltid har følt på spisse albuer og kritiske blikk nettopp på grunn av hennes profilerte familie.

- Jeg skjønner ikke helt hva folk tenker? Mange tror tydeligvis at jeg går rundt med masse penger som jeg bare kan kaste rundt meg og oppnå hva jeg vil med - det gjør jeg ikke. Jeg har hatt en ordentlig fin barndom som jeg er evig takknemlig for, men nå er jeg ute i verden på egenhånd og gjør mine ting.

Viktoria folder hendene i fanget og vender blikket ned i bordplata. Som artist under navnet «Bby Ivy» er det hun selv som er sin egen sjef, og det er mye jobb.

- Det er ingenting som mamma eller pappa kunne gjort for å hjelpe meg med det. Karrieren kan ikke kjøpes.

LES OGSÅ: Get Inspired-gründer Silje: - Jeg jobbet i to år uten en eneste krone i lønn

En stor inspirasjon

Allerede som 16-åring pakket hun kofferten og flyttet helt alene til Los Angeles for å oppsøke musikkbransjen. Betingelsen for at hun fikk lov til å dra, var at hun skulle fullføre videregående der - det gjorde hun, og etterhvert kastet hun seg også på en bachelorgrad i musikkbusiness.

I LA kom hun tettere på alt. Hun fikk muligheten til å treffe mange nye, spennende folk, jobbe i kule musikkstudio og delta på musikkrelaterte eventer. Det er jo akkurat som man ser på film - så fort eksamensarkene kastes i været er det rett til storbyliv og en kjendiskultur man kan se langt etter i lille Norge.

- Jeg husker jeg syntes det var utrolig spennende å bare forlate det trygge redet og fly selv. Bare det å gå i de samme gatene som Michael Jackson tuslet i i sin storhetstid, det var helt fantastisk. Han har alltid vært en av mine største idoler.

Interessen for typisk «gammelmusikk» har hun forøvrig arvet fra faren sin. Queen, The Beatles og Michael Jackson har alltid hatt legendestatus hjemme hos familien Reitan. De har dessuten et piano stående midt i stua, som pappa Magnus spiller på, mens Viktoria synger. Sånn kan de holde på i timesvis.

- Det jeg kan si om familien min er at vi alle er veldig musikkinteresserte, ja. Det er der jeg har fått det fra. Både pappa og bestefar har vunnet trøndermesterskap i Rock, sier Viktoria og ler.

Jobber for seg selv

Tilbake til LA, storbyen der potensielt alt kan skje. Hva skjedde med musikken da du kom dit?

- Ikke mye. Lite visste jeg at det studiet jeg hadde valgt skulle kreve så ekstremt mye skolearbeid. Musikken ble derfor begrenset til den tiden på døgnet hvor «jeg hadde mulighet». Aller mest handlet det om å være ute og nettverke, og mye vokaltrening og dans - noe jeg også er opptatt av.

I en periode på to år hadde Viktoria signert med et plateselskap, men etterhvert oppdaget hun at de sklei mer fra hverandre og hadde litt ulike mål og ambisjoner med musikken. Nå jobber hun 100 prosent for seg selv, skriver selv, er sin egen manager og lager kun musikk ut i fra eget liv og egen musikksmak.

LES OGSÅ: EP-aktuelle Amanda Delara: - Det som skjer med Iran nå, det knuser hjertet mitt

Den mørke siden

- Etter en stund i USA får man jo på mange måter opplevd den mørke siden av musikkbransjen også - eller generelt i bransjer hvor det er mye penger i omløp. Jeg var 16 år da jeg kom dit og veldig keen på en musikk-karriere, da er det lett for menn med feil intensjoner å prøve seg på noe mer. Det er dessverre ekstremt mye av det.

De lover mye, men viser seg å være kun tull og oppspinn. Viktoria beskriver et eksempel på restaurantbesøk der nede. Plutselig kommer det en voksen mann bort til bordet, bøyer seg ned mens han ser deg i øynene: «Are you a singer? I can make you a star».

- Blir du aldri redd?

Hun drar på smilet, men rister på hodet.

- Jeg har så sterk stemme, føler jeg. Så fort jeg merker at noe er rart, er det «hadet bra, snakkes aldri», fra min side. Jeg setter meg selv aldri i situasjoner helt alene med folk jeg ikke stoler på, sier hun bestemt.

STIL: Viktoria henter stort sett stilinspirasjon fra andre artister og venninner. FOTO: Privat
STIL: Viktoria henter stort sett stilinspirasjon fra andre artister og venninner. FOTO: Privat Vis mer

Bygge en identitet

Nå er hun nærmest blitt «veteran» i storbyen. Siden den dagen hun flyttet for tre år siden, har hun aldri flyttet tilbake. I USA har hun egen leilighet med alle tingene sine, så nå når hun er hjemme i Oslo tar hun det som ferie - eller i alle fall litt.

- Etter at jeg kom hit, viste det seg faktisk at en del norske artister og produsenter også var interessert i å ta noen økter i studio. Det hadde jeg aldri trodd, men det er kjempegøy. Nå blir jeg jo her en stund også, så jeg rekker å jobbe en del før jeg drar videre.

Viktoria påpeker at hun ikke er særlig glad i fly mer eller lenger enn hun må. Mest på grunn av miljøskadene rundt det.

- Vi må ta vare på planeten vår.

Nå er hennes kortsiktige mål å bygge en identitet som artist og få folk til å vite hvem hun er på grunn av musikken. Viktoria ønsker å markere seg med sin helt egen stemme og egne meninger. Både når det kommer til artistnavn, stil og image henter hun stort sett inspirasjon fra andre artister.

- Jeg føler alle artister alltid er så trendy med kule klesstiler. Mest sannsynlig går vel det hånd i hånd med det å være kunstnerisk, og det synes jeg er litt kult.

Støtte fra foreldrene

Den nye låta «Sweet Like Honey» gir Viktoria ut fordi hun ønsker å formidle viktigheten av å omringe seg med mennesker som vil deg godt - og gutsen som faktisk kreves for å tørre å si at «nok er nok».

- Som mamma alltid sier: Det er noen som gir energi, og så er det noen som tar energi.

- Får du mye støtte fra foreldrene dine?

- Absolutt. De hører på alle låtene mine, sier hva de liker best og hva jeg ikke burde prioritere. Dessuten får jeg en del hjelp fra pappa når jeg for eksempel skal formulere en mail på norsk. Jeg har jo alltid gått på engelsk skole og leser alt på engelsk, så norsk grammatikk er litt vanskelig.

Hun ler.

- Og jo, broren min er jo aktiv golfspiller. Vi er også veldig støttende mot hverandre. Jeg er med på mange golfturneringer, og jeg har alltid ryggen hans når det kommer til musikken. Det er så gøy at vi begge har hatt interessene våre siden vi var små, og fortsatt står ved det samme.

- Vil du si at det er en styrke eller en svakhet å ha en så profilert far?

- Begge deler, egentlig. Det er mange som tror at jeg og broren min vokser opp med å tro at vi ikke trenger å jobbe hardt for det vi vil. Det stemmer ikke ut i fra hvordan vi er blitt...... raised. Jeg er så glad for at jeg har den familien jeg har, de har lært meg å jobbe hardt. De jobber selv ekstremt mye og tar ingenting for gitt.

LES OGSÅ: Julie Bergan: - Jeg håper unge jenter ser opp til meg fordi jeg jobber hardt, ikke fordi de synes jeg er pen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer