Storfamilie

Mine, dine og vårt barn

Han hadde fem barn fra før, så fikk de en datter sammen. Sitter Ingeborg og Erik på oppskriften til hvordan man kan skape en lykkelig nyfamilie?

BARN FRA FØR: Erik Larsen har barn fra 1 til 27 år. Her er hele gjengen samlet i Elverum. Ved siden av ham er samboer Ingborg Stang, som er mamma til yngstemann Vilde. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press
BARN FRA FØR: Erik Larsen har barn fra 1 til 27 år. Her er hele gjengen samlet i Elverum. Ved siden av ham er samboer Ingborg Stang, som er mamma til yngstemann Vilde. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Nyfamilien er et tabubelagt tema. Jeg kjenner mange som synes det er vanskelig å få det til, og livet i den nye familien er fortsatt noe vi ikke snakker så åpent og ærlig om, mener Ingeborg Stang (35).

Ingeborg er utdannet psykodrama­leder ved Norsk psykodrama-akademi og jobber blant annet med veiledning for nyfamilier. Selv er hun mamma til en og «bonusmamma» til fem.

LES OGSÅ: Større fare for samlivsbrudd

Konkurrerer ikke med barna

– Når du møter en mann som har barn fra før, kan du lett bli sjalu på dem. Min mann hadde fem barn fra før, så jeg kunne definitivt gått i den fellen selv, sier Ingeborg.

Som psykodramaleder er hun opptatt av at man ofte vil kunne forstå overveldende følelser bedre i lys av sin egen barndom eller andre tidligere erfaringer i livet.

– Man må spørre seg om hva følelsene egentlig handler om og hvorfor de oppstår, mener hun.

Ingeborgs kjæreste og samboer, Erik Larsen (55), er pappa til deres felles datter, Vilde (1), samt Tuva (9), Emma (17) Magnus (20), Mina (24) og Martin (27). Paret møttes under videreutdanning innenfor psykodrama, en utdanning som krever mye egenterapi, noe Ingeborg og Erik føler har vært avgjørende for dem som par og nyfamilie.  

STORFAMILIEN: I helgene er de ofte over 10 personer til bords, når også barnas kjærester kommer. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press
STORFAMILIEN: I helgene er de ofte over 10 personer til bords, når også barnas kjærester kommer. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press Vis mer

– Mange ser på kjærligheten som en pyramide, der de selv ønsker å sitte på toppen, være den som blir elsket høyest. Tenker man i stedet at kjærligheten er en stor flate, der det er plass til flere som er likeverdig elsket, men på hver sin måte, kan man få det til å fungere, mener Erik, som er opptatt av å vise kjærlighet både til kjæresten, de seks barna – og til seg selv.

– Hvis jeg hadde opplevd at jeg måtte konkurrere om Eriks kjærlighet, hadde jeg tapt for lengst. Han snakket mye om barna da vi møttes, og jeg skjønte tidlig at her ville jeg eventuelt få en stor familie på kjøpet, sier Ingeborg og smiler varmt.

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Ikke overkjør barnet

Ifølge psykolog Hedvig Montgomery er nøklene til å få det til som nyfamilie ganske enkle å beskrive, men ikke like lette å bruke.

– Å følge sin forelskede magefølelse om at det bare er å kjøre på, er ofte en oppskrift på katastrofe. Det tar nemlig tid å bygge tillit til et barn, vanligvis rundt tre år. Å ha tillit til den andre forelderen er også avgjørende. Snakk ikke nedsettende om henne, selv om du er aldri så sjalu på den kvinnen din elskede levde med før, råder Montgomery.

Hun er også opptatt av at barna trenger tid alene med sin forelder. Hvis du alltid er der, vil barna oppleve at du tar forelderen fra dem.  

– Vær raus! La barna være som de er, overse deres feil og mangler. Ikke kjeft på stebarna. Vær varsom med språkbruken og lag aldri kraftfulle karakteristikker av dem. Det er den biologiske forelderen som må ta seg av oppvaskene, og han eller hun må gjøre det på sin måte og kanskje ikke akkurat når du mener det er på sin plass. Barn er sårbare for voksnes definisjonsmakt, og en steforelder kan gjøre skade ved å overkjøre barnet.

LES OGSÅ: Unngå konflikter med stebarna

En nestleder

For Ingeborg har livet fått en kontrastfylt vending. For tre år siden var hun singel og barnløs – og nå sitter hun her med samboer, totalt seks barn og Volvo. Da Ingeborg bestemte seg for at hun ville være sammen med Erik, tok hun samtidig et bevisst valg om å ta barna hans på alvor.

KK2, i salg fra 9. januar
KK2, i salg fra 9. januar Vis mer

– Jeg har forsøkt å skape egne relasjoner til dem. Det tar tid, så sånn sett er jeg heldig fordi jeg er så glad i mennesker. Det føles godt hver gang jeg kjenner at jeg kommer et skritt nærmere dem – og kan hviske til Erik om kvelden; at i dag føler jeg at noe løsnet.  

Erik sammenligner det å komme inn som bonus- eller steforelder i en familie med å ansette en ny nestleder i en bedrift.

– Når en ny nestleder kommer inn, kan vedkommende enten tenke at hun må ta makten, eller at hun må fortjene å få makt gjennom å bli kjent med de ansatte – og sakte, men sikkert opparbeide seg tillit.

LES OGSÅ: Skammet meg over å være skilt

Barna googlet henne

Erik minnes at barna googlet Ingeborg og fant henne på Facebook før de traff henne. Da Mina skjønte at det var 20 års aldersforskjell mellom faren og kjæresten, ga hun ham et blikk, som sa: «Hva er egentlig dette?».

– Jeg fortalte barna mine at dette er kjærlighet, og etter hvert merket de det jo selv også. De enser intuitivt hva som er riktig for faren sin, og de erfarer at jeg verken har skiftet hårfarge eller begynt å kle meg kulere, sier Erik.

I de travle, fine helgene, når familien er minst ti til bords (inkludert barnas kjærester), er Ingeborg glad for at Erik sender henne noen blikk og gir henne en klem innimellom slagene.

Ingeborg har valgt å delta når Erik er sammen med hele hurven sin annenhver torsdag til mandag, men hun er bevisst på å gi Erik tid alene sammen med barna også.

– Jeg har brukt tid på å finne min plass i familien. Noen ganger trekker jeg meg tilbake med en bok eller går meg en tur, slik at barna får ha pappa helt for seg selv.

Ingeborg føler seg heldig som har en kjæreste som er en så fantastisk pappa for alle de seks barna.

– Jeg er glad for at Erik ser alle sine barn, og at de har lav terskel for å komme til ham, også hvis noe er vanskelig. Jeg er lykkelig for at alle er så nære, sier Ingeborg.

Les hele saken om Ingeborg og Erik i KK2, i salg fra 9. januar.

LES OGSÅ: Så lenge bør dere vente med ekteskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer