Vasketips:

«Mirakelmiddelet» du kan rengjøre nesten alt med

Visste du at sitron i oppvaskmaskinen og sukker på kokeplatene kan fungere som rengjøring?

VASKETIPS: Ellinor Sirén er blitt en slags vaskeguru i Sverige. Hun deler tips på sin instagramkonto om en giftfri og miljøvennlig hverdag. Foto: NTB
VASKETIPS: Ellinor Sirén er blitt en slags vaskeguru i Sverige. Hun deler tips på sin instagramkonto om en giftfri og miljøvennlig hverdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ifølge den svenske forfatteren Ellinor Sirén, som er en slags vaskeguru hos våre naboer, er det helt enkle midler som skal til for å få et gullende rent kjøkken. Vi har tatt en titt på noen av dem:

En halv, presset sitron i oppvaskmaskinen skal gjøre susen. En fin måte å få brukt halve sitroner som har ligget for lenge i kjøleskapet. Man må ha oppvaskmiddel i tillegg, men sitronen skal gi ekstra god duft og oppvasken ekstra ren.

Men så til dette «mirakelmiddelet». Det er Ellinor Siréns egen oppskrift og kan brukes både ute og inne. Men vi skal se på noen områder på kjøkkenet den kommer godt med. Oppskriften finner du lengre ned i artikkelen.

Komfyr og stekepanner

De tøffeste og mest inngrodde flekkene på komfyren kan lett bli bekjempet med hjelp av litt sukker. Fukt en sukkerbit med litt vann. Ikke for mye, da den lett vil gå i oppløsning. Men sukkerbiten vil fungere som en skrubb - og da uten å etterlate riper. Bruk så mange sukkerbiter som nødvendig til flekken er borte og vask bort sukkeret med en fuktig klut.

Puss over med mirakelmiddelet og en mikrofiberklut til slutt for å få et skinnende resultat.

Sukkerbiter fungerer også godt til å fjerne fastbrent belegg under stekepanner og kasseroller.

LØSNING: Fastbrent fett og matrester kan være vanskelig å få bort. Men ifølge Ellinor Siréns nye bok kan en hjemmelaget spray være en enkel og miljøvennlig løsning. Foto: NTB.
LØSNING: Fastbrent fett og matrester kan være vanskelig å få bort. Men ifølge Ellinor Siréns nye bok kan en hjemmelaget spray være en enkel og miljøvennlig løsning. Foto: NTB. Vis mer

Mikrovask

Mikrobølgeovnen kan være en utfordring å få ren. Den er full av kriker og kroker, som fettflekker kan ha gjemt seg bort i. Men ifølge Sirén skal dette fungere godt:

  • Sett en ildfast skål med 1 dl mirakelmiddel i mikroen. La den stå på i full effekt i cirka 3minutter.
  • Ta ut den varme skålen - pass på at du ikke brenner deg.
  • Tørk over mikrobølgeovnen innvendig med en klut eller skuresvamp. Ferdig.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Fjern fettflekker fra hvitevarer

Hvem har vel ikke skrubbet og skrubbet for harde livet rundt dørhandtaket på kjøleskapet?


Mirakelmiddelet fungerer også godt på rustfrie hvitevarer, som har tendens til å bli dekket av fettflekker. Den hjemmelagde sprayen etterlater ikke striper og overflaten blir skinnende ren.
Spray rikelig på den skitne flaten før du gnir med en fuktig mikrofiberklut. Tørk deretter umiddelbart av med en tørr mikrofiberklut.

Tipsene er hentet fra boken Grønt og Rent med Ekotipset, som kommer i salg i Norge i slutten av februar. Ellinor Sirén gir miljøvennlige tips til rengjøring av bad, barnerom og utemøbler. Hun skriver også om kjerringråd, vaskerutiner og oppbevaring. Boken hennes var den nest mest solgte i Sverige i 2021.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer