Sterkt ønske om å hjelpe:

Miriam (52) risikerer livet sitt for å hjelpe mennesker i et av verdens farligste land

- Flere av mine medarbeidere har blitt kidnappet, noen har blitt utsatt for attentat, og en advokat har blitt drept. Sjefene mine har egne livvakter.

STERKT ØNSKE OM Å HJELPE: Miriam gjør alt hun kan for å hjelpe andre, og har satt seg selv i risikofylte situasjoner utallige ganger. FOTO: Privat
STERKT ØNSKE OM Å HJELPE: Miriam gjør alt hun kan for å hjelpe andre, og har satt seg selv i risikofylte situasjoner utallige ganger. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miriam Mondragon (52) vokste opp i rolige omgivelser med familien i Piteå i Sverige, men i sitt voksne liv har hun for det meste bodd i Honduras – et av verdens farligste land.

Allerede da hun var ung hadde hun et sterkt ønske om å gjøre en forskjell. Hun vokste opp i kirken, og med jevne mellomrom kom kvinnelige misjonærer for å fortelle og vise bilder fra sitt hjelpearbeid i jungelen.

– Disse sterke kvinnene ble forbilder for meg. Pappa var lege, og han ønsket å gjøre en innsats i Afrika, men astmaen hans satte en stopper for det. Kanskje bidro pappa til å inspirere meg til å reise ut i verden.

Ikke så lenge etter at Miriam var ferdig med studier, fikk hun jobb som tolk på et nyåpnet flyktningmottak i Svappavaara nord i Sverige. Hun møtte mennesker fra Afrika, Sør-Amerika og Midtøsten, som var tvungne til å overgi sine hjem etter å ha blitt utsatt for vold eller overgrep.

– Følelsen av å ville gjøre en forskjell ble enda sterkere. Etter hvert reiste jeg til Honduras som frivillig, for å hjelpe barn og voksne med å lære seg å lese og skrive. Jeg jobbet også med unge kriminelle i et slumområde.

Og på den måten ble Miriam introdusert for Honduras – landet som skulle vise seg å bli hennes nye hjem. Men veien frem til i dag har ikke vært enkel.

– Det var tøft arbeid – jeg var kanskje for engasjert, og utsatte meg for stor risiko. Jeg trodde ikke at det kom til å skje noe med meg. Som ung bistandsarbeider er det lett å ha et romantisert syn på hva det er mulig å utrette.

Les også: - Jeg brenner for gatehundene i Tyrkia fordi jeg vet hvordan det er å være alene og forlatt

Måtte flytte hjem til Sverige for å unngå å bli utbrent

Etter tre år i Honduras ble Miriam tvunget til å flytte hjem til Sverige for en liten periode, da hun var nær ved å bli utbrent av det hektiske og risikofylte livet.

– Det skjer noe dramatisk nesten hver dag. Volden er hele tiden i nærheten, og årsaken til dette er narkotikakarteller og mafialignende gjenger som smugler narkotika. Både politi og rettssystem er korrupt.

Mange vil nok tenke at det er galskap å bosette seg i et så farlig land. Men det hører til historien at Miriam møtte sin nåværende ektemann i det voldsherjede landet; Alexis.

GIFTET SEG I 1995: Miriam møtte Alexis i Honduras, og ble utrolig fascinert. I dag har de to barn sammen. FOTO: Privat
GIFTET SEG I 1995: Miriam møtte Alexis i Honduras, og ble utrolig fascinert. I dag har de to barn sammen. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg møtte kjærligheten i Alexis – vi traff hverandre på en fest i hovedstaden. Han var, og er, en sosial og kunnskapssøkende mann, som har vokst opp i en storfamilie under dårlige kår. Han var den eldste av 13 søsken.

Miriam ble utrolig fascinert av denne mannen, som studerte filosofi og hadde bodd i kloster i to og et halvt år.

– Jeg var ganske radikal selv, og da jeg møtte en mann som drømte om å forandre verden for de fattige, akkurat som meg selv, fantes det ingen tvil. Vi ble sammen syv måneder senere, og giftet oss etter min treårsperiode i Honduras, i august 1995.

I 2000 ble Hjalmar født, og fire år senere kom Gideon til verden. Begge sønnene ble født i Sverige, men i 2005 reiste familien tilbake til Honduras, hvor de har bodd fast siden.

– Når barna er små er alt lettere, men det er klart at vi tenker på barnas fremtid, og om det vil være bedre for dem å fortsette skolegangen i Sverige nå når de er tenåringer. Vi stenger ingen dører – meningsfulle oppgaver finnes over alt, ikke bare i Honduras!

Les også: Seks ting som gir livet mer mening

Hjelper barn som har blitt utsatt for vold og overgrep

Nå jobber Miriam som prosjektansvarlig i den honduranske menneskerettighetsorganisasjonen ASJ, som støttes av svenske Läkermissionen og Sida. Hun jobber blant annet med å hjelpe barn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

– Vi har et team som hjelper barnet i møtet med rettssystemet. Når noen har blitt utsatt for en voldtekt eller andre voldelige hendelser, kommer vi – en detektiv, en advokat og en psykolog, som hjelper til under hele prosessen.

Teamet følger med til saken er avsluttet, og gutten eller jenta er klar for å gå videre. Kognitiv atferdsterapi blir ofte brukt.

– Det som har skjedd med barnet skal ikke få avgjøre hvordan resten av livet blir. Vi ønsker å gi næring til barnas drømmer. Spør man barn i slummen om hva de ønsker å bli når de blir store, kan de svare: «Jeg vil bli narkobaron».

Miriam mener at det er viktig at disse barna fullfører skolen, og får opp øynene for yrker som innebærer noe annet enn å føre kriminaliteten videre i landet.

STENGER INGEN DØRER: Miriam har forståelse for at sønnene hennes kanskje vil fortsette skolegangen i Sverige. Enn så lenge bor hele familien i Honduras. FOTO: Privat
STENGER INGEN DØRER: Miriam har forståelse for at sønnene hennes kanskje vil fortsette skolegangen i Sverige. Enn så lenge bor hele familien i Honduras. FOTO: Privat Vis mer

– Om barna fullfører skolen, kan drømmen bli virkelighet. Det som gjør en forskjell, er at noen tror på dem, og viser at de bryr seg.

Les også: 22. juli: - Jeg måtte innse at han var drept. Alt som var mitt liv forsvant

Utsetter seg selv for stor risiko

Kampen mot brudd på menneskelige rettigheter, korrupsjon og seksuelle overgrep har vært fremgangsrik, men også svært farlig.

– Flere av mine medarbeidere har blitt kidnappet, noen har blitt utsatt for attentat, og en advokat har blitt drept. Sjefene mine har egne livvakter.

Miriam forklarer at det som gjør henne mest opprørt, er når ungdommene de arbeider med i slummen blir ofre for meningsløs vold. For to uker siden ble en ung gutt drept av en kriminell gjeng.

– Etter at de skjøt ham gikk gjenglederen frem, snudde kroppen hans og utbrøt: «Æsj, det var jo ikke denne fyren vi var ute etter!» En ung gutts liv og hans fremtidsdrømmer ble revet vekk i løpet av sekunder, og en hel familie er i sorg. Og dette er dessverre ikke et enkelttilfelle.

Selv om Honduras er ekstremt, har det blitt flere tilfeller av skyting, vold og seksuelle overgrep også i Skandinavia. Dette er noe Miriam også brenner for å gjøre noe med.

– Behovet er stort for å hjelpe offerne med å få rettferdig behandling og rehabilitering.

- Jeg vil slå et slag for å beskytte vitner for at offer og vitne skal tørre å gi en forklaring, og for at slike team som vi jobber med skal kunne jobbe sammen for ofrene i Skandinavia.

Les også: Elise Dalby: – Jeg var i sjokk, og klarte ikke å ta innover meg hva som hadde skjedd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer