Brystkreft

Mistet moren, mormoren og tre tanter i arvelig kreft

Så finner Siv Arntzen (51) en kul i brystet.

KREFTFRI: Ifølge Kreftregisteret regner man med at omtrent 5 prosent av brystkrefttilfellene er arvelige og genetisk betinget. Slik var det for Siv, men heldigvis ble kreften oppdaget tidlig hos henne. Foto: Silje Reistad Christensen
KREFTFRI: Ifølge Kreftregisteret regner man med at omtrent 5 prosent av brystkrefttilfellene er arvelige og genetisk betinget. Slik var det for Siv, men heldigvis ble kreften oppdaget tidlig hos henne. Foto: Silje Reistad Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 2005. Siv Arntzen er 40 år. Hun har dratt i det skulderlange, brune håret hele veien fra huset i Leknes til sykehuset. Hun har mest lyst til å lukke øynene. Reise tilbake til huset hun synes ligger så idyllisk til i Lofoten. Dra tilbake til familien. Til hunden Paco. Men hun kan ikke. Hun er på vei til sykehuset for å få svar. Hun har funnet en kul i brystet.

Det var ikke det at kreft var ukjent for Siv. I familien har de levd med brystkreft tett på siden 1970-tallet. Sivs mormor døde i 1968 av eggstokkreft. Morens tre søstre fikk brystkreft i ung alder. To av dem rakk så vidt å bli 40 år. I 1994 fikk Sivs mor diagnosen, og hele familien fikk tilbud om gentesting. De aller fleste takket ja. Siv og søsteren fikk genetisk veiledning på Radiumhospitalet. Her ble det også tatt blodprøver, som de ble fortalt skal brukes til forskning. Så at frykten ligger på lur noen år senere, der Siv er på vei til sykehuset, er mer enn forståelig.

Feil i genet BRCA1 og BRCA2 gir stor sannsynlighet for å utvikle bryst- eller eggstokkreft, og rundt halvparten av kvinnene som utvikler dette dør av kreften. I 2013 ble Angelina Jolie hyllet for åpenheten hvor hun i et innlegg i The New York Times fortalte at hun opererte bort brystene i frykt for å utvikle brystkreft. I 2015 fjernet hun også eggstokkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer