Sterke Historier

– Mitt råd til andre damer er å ikke bry seg om hva samfunnet tenker

Heidi (42) har følt seg både mistenkeliggjort og gjort narr av etter at hun fant lykken med 13 år yngre Geir-Arne (29).

13 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Geir-Arne falt for Heidi med en gang, mens hun holdt litt tilbake, mye på grunn av aldersforskjellen.  Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
13 ÅRS ALDERSFORSKJELL: Geir-Arne falt for Heidi med en gang, mens hun holdt litt tilbake, mye på grunn av aldersforskjellen. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  - Dersom en mann finner seg en veldig mye yngre jente, blir han klappet på skuldra. Men når vi damer gjør det samme, blir vi mistenkeliggjort og gjort narr av, mener Heidi Elisabeth Olafsen (42) fra Moss.

Selv om utfordringene var mange da hun traff Geir-Arne Eriksen (29) for to år siden, er forholdet til den 13 år yngre mannen mest av alt en kjærlighetshistorie.

Ifølge Statistisk sentralbyrå viser tallene en systematisk økning av ekteskapsinngåelser der kvinnen er eldre enn mannen. I 2011 var kvinnen eldre enn mannen i hvert femte ekteskap som ble inngått, og økningen var størst i gruppen der kvinnen var fire år eldre eller mer.

LES OGSÅ: - Jeg vet ikke om det blir oss

Damen med stor D

Likevel kunne ikke Heidi forestille seg at de skulle bli et par da hun møtte Geir-Arne første gang. Selv om hun kjente kjemien mellom dem.

– Han hadde en umiddelbar beroligende virkning på meg, og vi opplevde en fin dynamikk nærmest med en gang, forteller Heidi i KKs store påskeutgave.

Geir-Arne nikker. Og i motsetning til Heidi ble han forelsket med det samme. Ikke et øyeblikk tenkte han på alderen, Heidi var damen med stor D som han hadde ventet på lenge.

– Om jeg skulle ha funnet en dame på min alder med samme substans som det Heidi har, tror jeg at jeg måtte ha lett lenge, sier han.

LES OGSÅ: Slik unngår du hverdagsirritasjonene

Hun holdt tilbake

Selv om det er en systematisk økning av ekteskapsinngåelser der kvinnen er eldre enn mannen, spøker fordommer fra samfunnet i krokene. Også for partene det gjelder. For Heidi var det i begynnelsen utenkelig å skulle date en så mye yngre mann.

REAKSJONER: Geir-Arne og Heidi møtte mange fordommer på grunn av aldersforskjellen da de ble et par. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
REAKSJONER: Geir-Arne og Heidi møtte mange fordommer på grunn av aldersforskjellen da de ble et par. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer

– På den tiden var han 26 og jeg 40. Jeg greide ikke å forestille meg et forhold med en som var så mye yngre, forteller hun. Likevel fortsatte de å holde kontakten, for det meste gjennom Facebook. Der åpnet de seg for hverandre på en helt annen måte enn om de hadde vært på date over en middag.

– Gjennom chatten ble vi kjent på et dypere plan. Jeg ble kjent med mennesket, ikke bare en fasade jeg ville møtt om vi hadde en kaffedate, tror Heidi.

Selv om meldingene ble mer og mer intime, holdt Heidi likevel avstand. Hun var fortsatt bekymret for aldersforskjellen. Geir-Arne merket at noe skurret, at Heidi holdt tilbake og ikke sa alt. Han antok at det gjaldt alderen og tok det opp.

– Da diskuterte vi det jeg tenkte mye på. Jeg hadde barn på 11 og 19 år og følte meg ferdig med den perioden. Men jeg tenkte at han kanskje ønsket seg det, sier Heidi.

LES OGSÅ: Disse mennene faller kvinner for

Ble kalt cougar

Professor og samlivsforsker ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, mener de største utfordringene i et forhold med stor aldersforskjell er nettopp at man gjerne er på ulike stadier i livet sitt. Den ene har kanskje små barn, den andre er ferdig med barn. Vennene er også ofte jevnaldrende og har livsstiler som følger med alderen. Dersom man får problemer, viser de seg gjerne innledningsvis i forholdet.  

– Det er sjelden alderen i seg selv er problemet, men det kan være en medvirkende årsak. Da er det viktig å håndtere det ved å forholde seg til det og snakke om det som er vanskelig. Men vi ser også at par med mer enn åtte års aldersforskjell har høyere sannsynlighet for å skille seg. Det viktigste er å kunne kommunisere om en av partene i forholdet føler at problemene er aldersrelaterte, sier Thuen.

I starten var det mange som ikke tok forholdet mellom Heidi og Geir-Arne seriøst. Hun  fikk høre at hun både hadde 40-årskrise og at hun hadde skaffet seg boytoy. Ordet «cougar» ble også brukt. Et urbant uttrykk om kvinner i 40-årene som bevisst søker etter et seksuelt forhold med menn i 20-årene.

– Jeg følte meg såret. Jeg synes det var vondt at noe som var så fint ble gjort narr av. At kjærligheten mellom oss var noe de kunne ha det moro med, sier Heidi.

LES OGSÅ: Derfor finnes kjærlighet ved første blikk

Møtte fordommer

For Geir-Arne var det verst da han møtte den samme forutinntattheten hos sine egne. Deler av slekten hadde problemer med aldersforskjellen når den var «feil» vei.

KKs store påskeutgave, KK12/13, i salg fra fredag 20. mars
KKs store påskeutgave, KK12/13, i salg fra fredag 20. mars Vis mer

Psykolog og KKs faste samlivsekspert - Peder Kjøs, tror noe av fordommene i samfunnet henger sammen med en forestilling om at den eldre gjerne er mer dominant og har et overtak i forholdet. Han tror motforestillinger fra familie og venner ofte er godt ment, og kan være fundert i en ­bekymring for om han eller hun blir manipulert av den eldre i forholdet.

– Aldersforskjell i et forhold kan være en utfordring uansett hvem som er eldst. Men når samfunnet ­reagerer, kan det bli ekstra vanskelig for den som opplever det, sier Kjøs.

Heidi tror fordommene i samfunnet gjør at mange kvinner ikke tør å følge hjertet sitt om de møter en yngre mann.

– Mitt råd til andre damer er å ikke bry seg om hva samfunnet tenker. Bli kjent med mannen. Kanskje er det akkurat ham du har lett etter, sier hun.

I dag peker hun og Geir-Arne nese til rykter og fordommer. Bryllupet står omtrent nøyaktig tre år etter at de møttes første gang.

Forskjellene kommer mest til syne når de snakker om fortiden. De har ulike referanser å forholde seg til: Geir-Arne vokste opp på 90-tallet og Heidi på 80-tallet.

– Hvis det er noe jeg misunner Heidi, så er det å ha vært ungdom på 80-tallet, humrer han.
De ler litt begge to. Om de har ulik fortid, så er i alle fall framtiden deres.

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer