Demiseksualitet:

Mona (48) har bestemt seg: Hun skal aldri ha sex igjen

– Jeg er ikke aromantisk, og jeg vil gjerne ha en trygg armkrok å krype inn i, uten å kline eller ha sex.

ENDELIG FRI: – Det tok meg 45 år å komme ut av skapet, og det var en enorm lettelse da jeg skjønte at det ikke var noe galt med meg. FOTO: Astrid Waller
ENDELIG FRI: – Det tok meg 45 år å komme ut av skapet, og det var en enorm lettelse da jeg skjønte at det ikke var noe galt med meg. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Mona Windvik (48) har vært i flere relativt langvarige forhold, der sex var en del av pakka. Men sex førte til mye frustrasjon. Selv om kroppen innimellom hadde glede av intimiteten, hang hodet og følelsene aldri med.

– Jeg er ikke aromantisk, og jeg vil gjerne ha en trygg armkrok å krype inn i, uten å kline eller ha sex, sier Mona.

– Det tok meg 45 år å komme ut av skapet, og det var en enorm lettelse da jeg skjønte at det ikke var noe galt med meg. Etter at jeg nylig valgte å være åpen om min mangel på seksuell lyst, har jeg fått mange tilbakemeldinger fra kvinner som føler akkurat det samme, men som ikke har turt å snakke med noen om det. Jeg deltar også i en Facebookgruppe med aseksuelle og demiseksuelle medlemmer, der føler jeg en tilhørighet jeg aldri har følt tidligere.

Klassefesten

Mona husker godt klassefesten i sjette klasse. Hun var 12 år og hadde ikke engang streifet tanken om å kysse en gutt. Ikke en jente heller. På festen lå det et par tett omslynget og råklinte i sofaen. Mona kunne ikke begripe hva som var så stas med det. Hun skjønte rett og slett ikke greia.

Men hun ble da med opp på hemsen, der både gutter og jenter skulle leke «nødt eller sannhet». Da Mona skulle velge, sa hun nøtt, og trodde det betydde en spiselig nøtt, som i hasselnøtt. Da de andre lo og sa hun var nødt til å kline med en av guttene, fikk Mona panikk.

– Jeg flykta storgråtende ned fra hemsen og inn på kjøkkenet der moren til hun som hadde festen satt. Ikke ti ville hester kunne fått meg til å kysse verken denne gutten eller noen andre, minnes Mona.

– Det var første gang jeg lurte på om det var noe galt med meg. Jeg registrerte jo at mange av venninnene mine var opptatt av gutter og snakket om dem, men jeg kjente overhodet ikke igjen de følelsene de beskrev.

SPILTE: - Jeg var for sjenert til å snakke åpent om sex. Jeg tror jeg spilte rollen min godt. FOTO: Astrid Waller
SPILTE: - Jeg var for sjenert til å snakke åpent om sex. Jeg tror jeg spilte rollen min godt. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Fikk ungdomskjæreste

Da Mona ble litt eldre og fikk vite at en gutt var veldig forelska i henne, og hadde vært det lenge, mente hun at hun burde bli kjæreste med ham. Det ble nok ikke helt som forventet for noen av dem.

– Jeg hadde dårlig samvittighet nesten hele tiden fordi mitt forhold til gutten var helt annerledes enn hans forhold til meg, men jeg lot som ingenting, sier Mona.

Mona forteller at hun var utsatt for et seksuelt overgrep i barndommen. Hun ble nå fortvilet over en kropp som reagerte med lystfølelse på samme handlinger som overgriperen hadde gjort. Det fysiske og det emosjonelle spilte ikke på lag.

Mona ville bare ha en trygg person å være sammen med, men mestret ikke forhold.

– Og jeg går faktisk i traumebehandling nå, for å få hjelp til å sortere følelsene overgrepet påførte meg, og som trolig har vært med på å påvirke reaksjonene mine i 38 år. Jeg er imidlertid sikker på at jeg hadde vært demiseksuell også uten overgrepet, det er nok sånn jeg er skapt.

Forelska flere ganger

Mona forteller at hun både har vært småforelska og dritforelska, men at hun aldri har tatt initiativ til intimitet. Hun var til og med gift i mange år. Hele tiden har alt med sex vært en utfordring. Mona nøt å ha en øm og omsorgsfull kjæreste, hun koste seg med å dele gode samtaler, opplevelser og måltider. De hadde også et sexliv, men Mona åpnet seg aldri om sine følelser på det feltet.

– Jeg turte ikke å fortelle venninnene mine om det, sånt var enda mer tabu den gangen, og jeg var for sjenert til å snakke åpent om sex. Jeg tror jeg spilte rollen min godt, sier Mona.

AHA-opplevelsen

Mona er dramatiker og skriver for teater. Hun har også holdt kurs og skrivegrupper. I 2017 hadde en av deltakerne på skrivegruppa en pin med regnbueflagg og fargene svart, grå, hvit og lilla på seg.

– Jeg var nysgjerrig og spurte hva fargene betydde, og svaret gjorde meg glad. Kanskje det ikke var noe galt med meg likevel?

– Det er fargene for aseksuelle og demiseksuelle, forklarte kvinnen enkelt, og Mona fikk en skikkelig AHA-opplevelse. Hun definerer seg som demiseksuell, fordi hun kan ha sex med en mann hun kjenner godt og har varme følelser for.

REGNBUEN: Mona foran fargene for demiseksuelle og aseksuelle. FOTO: Astrid Waller
REGNBUEN: Mona foran fargene for demiseksuelle og aseksuelle. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Men Mona våget ikke å gå åpent ut med erkjennelsen før flere år senere. Hun var redd for reaksjonene.

– Heldigvis har jeg bare fått positive reaksjoner, sier Mona og ler.

– Selv om enkelte snakker om demiseksualitet som en diagnose, som om jeg skulle være syk. Det er stort sett eldre mennesker som tenker slik, heldigvis blir det stadig mer åpenhet rundt legninger, sex og følelser. Vi er forskjellige og det finnes ingen fasit.

Mona forteller at en av fordelene med at omverdenen fikk vite at hun ikke har lyst på sex, er at hun slipper mer mas fra innpåslitne menn. Nå vet de hvor landet ligger. For Mona er det en trygghet og befrielse; hun slipper å forklare noe som helst. Og én ting er hun helt sikker på:

Hun skal aldri noen gang ha sex mer.

– Det koster for mye, sier hun bestemt.

Men legger til at hun gjerne kunne tenkt seg en livsledsager å gå på kino med, en lun armkrok å krype inn i. Men bare hvis han godtar at det verken blir kyss eller noe mer.

INGEN FASIT: - Heldigvis blir det stadig mer åpenhet rundt legninger, sex og følelser. Vi er forskjellige og det finnes ingen fasit. FOTO: Astrid Waller
INGEN FASIT: - Heldigvis blir det stadig mer åpenhet rundt legninger, sex og følelser. Vi er forskjellige og det finnes ingen fasit. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Seksualitet er et bredt spekter

– Demiseksualitet er ingen legning. Det handler ikke om hvem du tiltrekkes seksuelt, men om hva som skal til for at du skal føle seksuell tiltrekning, ser sexolog Siv Gamnes.

– Demiseksuelle trenger mer tid, one night stand er sjelden aktuelt for dem. De er nødt til å være følelsesmessig knyttet til en person, før de tenner seksuelt.

Siv Gamnes forklarer at både aseksualitet og demiseksualitet er omdiskuterte områder innen fagfeltet. Det finnes ingen fasit, og sexologen forklarer at demiseksualitet best kan forklares som noe mellom seksualitet og aseksualitet. Personer som er aseksuelle kjenner ingen eller liten seksuell tiltrekning eller lyst, mens demiseksuelle kan tenne hvis trygghet og tilknytning først er på plass. Så vidt Siv Gamnes kjenner til, finnes det ingen tall for hvor mange personer som definerer seg som demiseksuelle. Termen er relativt ny, og dermed ukjent for mange.

– For demiseksuelle kan dating være en utfordring. Det er viktig å være bevisst sine egne følelser. Ingen må ha sex hvis de ikke vil. Allikevel forventer mange at sex er en del av datingen, sier sexologen.

– Jeg anbefaler å være ærlig, i stedet for å gå på akkord med seg selv. Sex uten lyst kan føre mye negativt med seg, som sårhet, smerter og mer utrygghet rundt det å ha sex i fremtiden. Hvis den du dater ikke har tid til å vente til du har trygg, er det kanskje ikke denne personen du trenger.

Siv Gamnes understreker at seksuell tiltrekning og forelskelse ikke er det samme. For noen er det greit å ha sex på første date, andre vil vente litt og noen trenger flere måneder før de er trygge nok på partneren. Seksualitet er et bredt spekter, som varierer fra person til person. Seksualitet kan også forandre seg gjennom livet, og man trenger ikke å sette seg selv i bås. Det viktigste er å lytte til egne følelser, nyte det som føles godt for en selv og partneren, og prøve å gi blaffen i hva andre tror og mener.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer