Vaksiner:

Monica glemte vaksine og fikk kikhoste: - Det var tre måneder med intens hoste

– Kikhoste og meslinger er de to mest smittsomme sykdommene vi har. Vi har derfor behov for at mange vaksinerer seg, slik at vi unngår stor spredning i samfunnet, sier overlege.

TRE MÅNEDER MED KRAFTIG HOSTE: – Jeg vil anbefale alle voksne å gjenoppfriske vaksinen, sier Monica, som selv fikk føle på kroppen hva resultatet kan bli. FOTO: Privat
TRE MÅNEDER MED KRAFTIG HOSTE: – Jeg vil anbefale alle voksne å gjenoppfriske vaksinen, sier Monica, som selv fikk føle på kroppen hva resultatet kan bli. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det var tre måneder med intens hoste og ingen hostedempende medisiner hadde noen effekt, forteller Monica Brochmann (34) til KK.

For cirka ett år siden slet hun med en kraftig hoste som ikke ville gi seg.

– Den var verst om kvelden, noe som førte til at jeg fikk problemer med å sovne. Det var også vanskelig på jobb fordi jeg hostet mer jo mer jeg snakket. Til slutt hadde jeg hostet så mye at jeg fikk utrolig vondt i musklene mellom ribbena, forteller hun.

Monica hadde nettopp hatt lungebetennelse og antok at hosten var etterdønninger etter den.

Men da hun etter flere uker uten særlig bedring til slutt oppsøkte legen, fikk hun en ganske så uventet beskjed; hun hadde fått kikhoste.

Vaksinert mot kikhoste i barndommen

Kikhoste kjennetegnes ifølge Helsenorge.no av at man først får feber, hoste og rennende nese i en ukes tid, før det kommer en flere uker lang sykdomsperiode med kraftig hose, kiking (forsterket innpust) og eventuelle brekninger.

Vanligvis tar det 7-10 dager fra man blir smittet til de første symptomene viser seg. Risikoen for å smitte andre er størst den første uken, men man er smitteførende i cirka tre uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer