Skilsmisse

Monicas ektemann forelsket seg i en annen – bare måneder etter bryllupet

Samlivsbrudd kan ifølge psykolog oppleves som et traume. Slik kommer du deg videre.

KORT EKTESKAP: «Monica» og «Jonas» hadde bare vært gift i knappe tre måneder da han ba om skilsmisse. FOTO: NTB Scanpix
KORT EKTESKAP: «Monica» og «Jonas» hadde bare vært gift i knappe tre måneder da han ba om skilsmisse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Monica» var ganske nylig blitt singel da hun traff «Jonas» på nettdating. Hun falt pladask for denne mannen som var helt forskjellig fra ekspartneren.

Jonas var morsom, spontan og det skjedde liksom noe hele tiden.

– Jeg ble ganske fort gravid. Det var overhodet ikke planlagt, da jeg egentlig ikke hadde tenkt å ha barn. Men jeg tenkte at det nok var meningen at det skulle være sånn. Jeg var ikke i tvil om at jeg ville beholde barnet, forteller hun til KK.

Mistanke om diagnose

De neste årene skjer det mye. Monica og Jonas flytter sammen, og har alltid prosjekter på gang og reiser mye.

Etter hvert som hun blir mer og mer kjent med Jonas, mistenker Monica at det kanskje ligger noe mer bak hans impulsive oppførsel.

– I forholdet vårt var han alltid den ansvarsløse, morsomme og kreative, mens jeg var den som måtte holde styr på alt i bakgrunnen. Jeg hadde på en måte blitt en medavhengig som måtte ta ansvar for at alt i hverdagen skulle fungere, sier hun.

Etterhvert velger de å gifte seg. Monica forteller at de hadde snakket om det lenge og at det handlet mest om praktiske grunner.

– Det var en trygghet i det å være gift. Vi hadde jo barn og hjem sammen, og stod midt i et stort byggeprosjekt. Selve bryllupet var ikke en stor tilstelning, men vi hadde en kjempeherlig dag med våre nærmeste.

Fikk sitt livs største sjokk

Etter bryllupet fortsetter livet som vanlig, frem til en fredagskveld da Jonas kommer hjem etter en jobbreise.

De tilbringer natten sammen og Jonas forteller hvor høyt han elsker henne, men neste morgen, får Monica sitt livs største sjokk.

– Helt ut av det blå sier han at han vil skilles. Først trodde jeg at han bare tullet, men han ville ikke snakke mer om det. Vi skulle også av sted og fikk ikke snakket mer der og da, og etterpå overnattet han hos en «kompis».

– Mandag morgen skulle han på jobbreise igjen, men før han dro fikk jeg vite at han hadde truffet en annen og at det var hos henne han hadde vært. Han gjentok at han ville skilles og da alvoret gikk opp for meg fikk jeg fullstendig sjokk. Jeg gråt og spurte ham om han forstod hvilke konsekvenser dette ville få for oss og for barnet vårt.

– I ettertid er det rart å tenke på at jeg forsøkte å hjelpe ham midt i alt dette, at jeg ville forklare for ham hvilket kaos det ville bli.

Forlot alt for den nye kvinnen

Det kommer frem at Jonas har innledet et forhold til en kvinne han nylig har truffet og at han er overbevist om at dette er kvinnen i hans liv. Han sender han inn separasjonspapirene og et par uker senere er han på husjakt med sin nye kjæreste.

Tilbake sitter Monica og undrer seg over hvordan dette i det hele tatt kunne skje.

– Ingenting hadde endret seg og jeg tror ikke han var misfornøyd med forholdet vårt. Jeg tror bare at han traff en person, og de gikk begge «all in» med en gang.

Som å oppleve et dødsfall

De neste tre månedene beskriver hun som en tåke. Jonas flytter inn til sin nye kjæreste.

– Jeg var i sjokk og kunne ikke spise eller sove. Jeg måtte gå til legen for å få søvntabletter og forsøkte å tvinge i meg mat, men ingenting smakte. Det var som om Jonas var død fordi han plutselig bare var borte. Tilbake satt jeg ensom med ansvaret for barnet vårt og masse praktiske oppgaver.

– De neste månedene hadde jeg møter med jurist, lege, psykolog og eiendomsmegler. Jeg solgte huset, skaffet ny leilighet, søkte sønnen vår inn på ny skole og flyttet - uten at jeg nesten husker hvordan det hele gikk til. Som en gråtende og sint robot løste jeg sak etter sak.

Ønsket å flytte tilbake

I et felles møte hos eiendomsmegleren får hun vite at det er slutt mellom Jonas og hans nye flamme. Etter bare tre måneder har hun kastet ham ut og han vil gjerne flytte hjem igjen.

– Han ba om unnskyldning og spurte om vi kunne prøve igjen, men da sa jeg nei. Dersom det bare hadde dreid seg om utroskapen kunne det kanskje fått et annet utfall. Men det at han hadde overlatt alt til meg og gått fra sitt eget barn, ga meg en visshet om at dette ikke var en person jeg noen gang ville leve med igjen. Jeg kjente at det ikke spilte noen rolle hva han sa, jeg kom aldri til å kunne tilgi ham.

Nylig var det ett år siden Monica og Jonas giftet seg. Hun har blandede følelser rundt den første bryllupsdagen som det aldri ble noe av.

Det er som om et halvt liv har passert, da det har vært så mange sterke følelser og så mye har skjedd på rekordtid.

I dag står hun imidlertid støtt og livet ser lysere ut. Fokuset hennes har vært på å styrke seg selv og bygge seg opp igjen ved hjelp av sunn mat og fysisk aktivitet.

Valgte å snakke om det som skjedde

Hun er også overbevist om at åpenhet rundt det som har skjedd har hjulpet henne videre og hun blir rørt når hun tenker på den støtten hun har fått.

Ikke bare fra sine nærmeste men også fra fremmede som bilmekanikerne, håndverkerne og naboer.

– Jeg pratet og pratet, og kjente at jeg fikk så mye støtte. Jeg sa til meg selv at jeg ikke har noe å skamme meg over. Hadde jeg ikke hatt folk å snakke med, vet jeg ikke hvordan det hadde gått.

– Jeg har også tvunget meg selv ut og gått lange turer i skogen for å rense hjernen. Jeg skrev lister over alt jeg måtte gjøre, enkle ting som å gå i butikken da hjernen knapt fungerte. Jeg gjorde alt jeg kunne for at sønnen vår skulle ha det bra midt oppe i alt dette, men gråt hver gang jeg kjørte i bilen alene.

Selv om Monicas historie er helt spesiell, tror hun mange kan kjenne seg igjen i de følelsene som oppstår i kjølevannet av et traumatisk samlivsbrudd.

– Mange kan nok kjenne igjen sorgen over at ting ikke ble som man hadde trodd. Jeg har også tenkt mye på om jeg kunne ha gjort noe annerledes, men har erkjent at jeg ikke kunne endre på noe. Jeg tenker også at jeg ikke må bli bitter, men bare akseptere hva som har hendt og trekke frem det positive vi hadde sammen. Jeg hadde for eksempel aldri hatt sønnen min om vi ikke hadde vært sammen. Gradvis husker jeg dette mer og mer, slik at selve bruddet ikke får så stor plass i livet mitt.

Av hensyn til «Monicas» barn har vi valgt å gi henne og eksmannen fiktive navn.

Samlivsbrudd kan oppleves som et traume

Ifølge psykolog og parterapeut Kaja Betin kan samlivsbrudd noen ganger oppleves som et relasjonelt traume.

– En samlivsbrudd kan være en brå og overveldende hendelse som medfører psykologisk skade på bakgrunn av tapt livssituasjon og brutte bånd. For enkelte kan det også dreie seg om tap av selvaktelse, med tanker som «hva har jeg gjort galt», «hvorfor var jeg ikke god nok?» og lignende. I noen tilfeller kan bruddet også innebære krenkelse og svik, som for eksempel ved utroskap, sier hun.

Hvordan samlivsbruddet skjer vil ifølge psykologen også kunne påvirke oss.

– For eksempel om det skjer brått eller kommer mer gradvis, om det innebærer utroskap eller ikke og hva som skjer i etterkant. Det vil også kunne ha noe å si hvorvidt man er på et godt sted med seg selv eller ikke, og om man har god sosial støtte eller ikke når bruddet skjer og i etterkant.

TRAUMATISK HENDELSE: Et samlivsbrudd som kommer svært brått eller på grunn av utroskap, kan ifølge psykolog Kaja Betin oppleves som traumatisk. FOTO: Privat
TRAUMATISK HENDELSE: Et samlivsbrudd som kommer svært brått eller på grunn av utroskap, kan ifølge psykolog Kaja Betin oppleves som traumatisk. FOTO: Privat Vis mer

Vær god mot deg selv

For å komme seg videre etter et traumatisk brudd, er psykologens råd å akseptere dine følelser. Et samlivsbrudd er for de fleste en unntakstilstand og vil kunne gi opphav til dyp og noen ganger langvarig sorg.

– Det er også vanlig å føle sinne, skyld, skam, forakt, frykt, egentlig alle negative følelser. Alt dette er normalt og den beste måten å håndtere negative følelser på er å tillate dem å være der og samtidig være god mot deg selv. Da vil følelsene med tiden bli svakere og/eller gi slipp. Blir du sittende fast i negative følelser uten å komme videre, kan det være lurt å snakke med noen om det, eventuelt oppsøke en terapeut, råder hun.

Gi deg selv nok tid til å sørge

Det er også viktig at du gir deg selv nok tid, da det ikke finnes noen «deadline» for sorg. Alle sørger på ulike måter og sorg er noe som gjerne kommer i bølger. Du vil ha bedre og dårligere dager, og bedre og dårligere perioder.

Noen kan ifølge Betin bruke lang tid på å finne tilbake til sitt gamle jeg etter en dramatisk livshendelse, mens andre bruker kortere tid. Alt dette er normalt og alt er greit.

– Vær god mot deg selv. Unn deg å prioritere deg selv og dine egne behov i en slik situasjon. Har du barn, må selvsagt deres behov komme aller først, men dernest bør du være den viktigste personen i ditt liv akkurat nå. Lytt til kroppen, unn deg hvile når du trenger det, sett grenser, snakk med noen du stoler på. Gjør de tingene som får deg til å føle deg bra, selv om du kanskje ikke klarer å føle like mye glede over dem som til vanlig.

– Unngå for mye av de tingene som gir kortvarig glede eller som døyver vonde følelser, og som gir mulige negative konsekvenser på sikt, som alkohol, trøstespising, isolasjon, samt generelt langvarige brudd i vanlige og gode rutiner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer