Incest

«Moren din har stukket av, så nå får du ta hennes plass»

I fem år ble svenske Lena (43) misbrukt av sin egen far.

VIKTIG STEMME: Svenske Lena Morin var livredd for faren sin, som brukte henne som sin sexslave. I dag gir hun det store, tabubelagte temaet incest en viktig stemme.
 Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press
VIKTIG STEMME: Svenske Lena Morin var livredd for faren sin, som brukte henne som sin sexslave. I dag gir hun det store, tabubelagte temaet incest en viktig stemme. Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sett utenfra var de en perfekt familie. To lykkelige foreldre og tre vakre barn. Et stort hus med hage. Men under overflaten pågikk et helvete. Et helvete styrt med jernhånd av faren.

– Jeg hadde alltid innrettet meg etter pappa. Det var han som bestemte. Det var sånn vi hadde lært oss å leve, forteller Lena Morin, i dag 43 år.

Det var ofte krangling hjemme. Og det var ikke uvanlig at faren ble voldsom.

– Han slo ofte mamma foran øynene på meg, men jeg tror barn lærer seg å holde for ørene og vente til alt har roet seg igjen.

Barna var veloppdragne. De skulle se bra ut, føye seg, og absolutt ikke gråte.

– En gang kom armen min ut av ledd. Men å ringe sykehuset eller begynne å gråte kunne jeg ikke gjøre. Pappa ga meg bare beskjed om å være stille.

TUNG BØR: – Det er viktig at man våger å fortelle noen hva man har opplevd. Ingen snakket om dette da jeg var yngre, men å bære på en sånn historie kan ødelegge livet hvis man ikke våger å møte den, sier Lena.
 Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press
TUNG BØR: – Det er viktig at man våger å fortelle noen hva man har opplevd. Ingen snakket om dette da jeg var yngre, men å bære på en sånn historie kan ødelegge livet hvis man ikke våger å møte den, sier Lena. Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press Vis mer

Like før Lena fylte ti år, orket ikke moren mer. Hun bestemte seg for å forlate mannen, og spurte Lena, det yngste barnet, om hun ville bli med. Lena svarte ja uten å nøle.

– Men den dagen vi sto i entreen og skulle dra, kikket pappa på meg og sa: «Jaha, så du har virkelig tenkt å bli med den hora?» «Nei», hørte jeg meg selv si med lav stemme. Så husker jeg hvordan jeg så mamma gå derfra. Der sto jeg, igjen med pappa. Han trengte aldri å heve stemmen, han hadde sånn autoritet at vi gjorde det han ville.

LES OGSÅ: Ble misbrukt av sin egen far

Turte bare skrive ordet «hendte» i dagboken

To år senere flytter Lenas eldre søsken hjemmefra, og hun blir alene med faren. Det er nå alt begynner. Lena er bare 12 år og er knapt kommet i puberteten da faren begynner å gjøre krav på kroppen hennes.

– Første gangen han rørte meg, lå jeg og solte meg i solariet hjemme. Plutselig våknet jeg av at han tok på meg. Han ler hånlig og sier: «Det der var vel ikke så farlig?» Så sier han noe sånt som: «Moren din har stukket av, så nå får du ta hennes plass».

Det er begynnelsen på et liv fullt av løgner, fysisk og psykisk mishandling og seksuelle overgrep. Lena blir sin fars slave, og må gjøre alt han krever av henne seksuelt.

– Jeg prøvde bare å overleve dagene. Jeg sto opp om morgenen, spiste frokosten min og prøvde å konsentrere meg om ikke å spy – fordi han alltid gikk rundt naken hjemme.

Overgrepene skjedde flere ganger i uken.

– Jeg skrev ordet «hendte» i dagboken hver gang det skjedde. Det var det eneste jeg turte å skrive.

Lena var så redd for faren sin at hun ikke turte å skrive i dagboken om det som skjedde henne flere ganger i uka – hun bare skrev «hendte». 
 Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press
Lena var så redd for faren sin at hun ikke turte å skrive i dagboken om det som skjedde henne flere ganger i uka – hun bare skrev «hendte». Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press Vis mer

Sett utenfra var Lena en energisk og populær jente. Faren hennes var en sosial og hyggelig mann.

– Skolen ble et fristed. Når jeg kom hjem, visste jeg hva som ventet. Jeg var som to personer. På skolen var jeg frampå og litt kjepphøy, hjemme var jeg stikk motsatt.

På skolen hadde ikke Lena problemer med å få venner. Men faren ga henne lite fritid.

– Jeg fikk ikke gå på klassefester, kino eller sove over hos venner. Ikke spille fotball eller gå på videregående. Men jeg fikk lov til å gå i kirken på fredagskveldene. En gang ga pappa meg lov til å dra på en leir som kirken arrangerte, men på veien dit stoppet han plutselig, og da var jeg nødt til å «gjøre noe» for ham for å få lov til å dra.

Iblant hendte det at han viste tegn til anger. Det lærte Lena seg å utnytte.

– Han sa det ikke, men noen ganger kunne jeg se på ham at han hadde litt dårlig samvittighet. Det var da jeg kunne passe på å be ham om noe jeg ville ha.

Lena ble stadig mer likegyldig og følelsesløs.

– Jeg lærte meg å stenge av følelsene, særlig under overgrepene. Jeg konsentrerte meg om noe annet for ikke å se eller føle noe, og vente til det var over, sier hun.

– Jeg sloss aldri. Det er det som er vanskelig å tenke på nå i ettertid. Jeg stakk ikke av. Jeg bare gjorde som han sa. Jeg kunne jo tatt en buss og flyttet vekk, men det var ikke et alternativ i min verden.

LES OGSÅ: - Jeg hadde en tøff oppvekst med prostitusjon og voldtekt

Redd han ville drepe moren

Mennene i farsfamilien hadde voldshistorikk i generasjoner.

– Pappa var ekstremt beregnende. Om politiet hadde banket på døren og spurt hvordan det sto til, ville han snakket seg ut av det.

Hun hadde sporadisk kontakt med moren, men da faren truet med at moren kunne lide samme skjebne som andre kvinner i slekten, bestemte Lena seg for å holde avstand til henne.

– Jeg følte meg maktesløs. Før politiet hadde nådd fram, ville han ha rukket å drepe mamma. Jeg ville ikke at hun skulle bli blandet inn. Så jeg tenkte at jeg fikk klare det på egen hånd og holde ut til jeg hadde rett til å flytte hjemmefra.

I dag sier Lenas mamma, Sonja Johansson:

– Jeg kjente meg hjelpeløs i mange år. Jeg forsto at Lena ikke hadde det bra, men jeg visste ikke da at det var så ille som incest. I fem år forsøkte jeg å få sosialmyndighetene til å gripe inn. Jeg tok kontakt med lederen for det lokale barnevernet. Hennes kommentar var da at mange kvinner ofte finner på historier, og at det er barnets valg hvem de vil bo hos. De kunne altså ikke gjøre noe.

LES OGSÅ: Lene Alexandras mamma om gruppevoldtekten av datteren

Fortalte om overgrepene til søsknene

Etter tre år med overgrep fortalte Lena for første gang storesøsteren at «pappa er en gammel gris». Da bestemte søsknene hennes seg for at de skulle ta en prat med faren.

– Jeg var på rommet mitt, men etter at de hadde snakket, kom pappa inn og sa:

«Søsknene dine har snakket med meg, og det skal aldri skje igjen.» Plutselig var han så snill.

Dagen etter dro Lenas søsken hjem. Neste dag, da Lenas far kommer hjem fra jobben, eksploderer han.

– Han tvang meg til å ringe søsteren min og si at jeg hadde løyet. Så ble overgrepene verre. Det var som om han hevnet seg for at jeg hadde sladret. Jeg var fanget som i en konsentrasjonsleir. Jeg tenkte på å ta livet av meg, men samtidig ville jeg ikke dø. Alt jeg ville, var å være som vennene mine. Leve et normalt liv. Gå rundt alene i byen!

DOBBELTLIV: Lena som ung jente. Tøff og frampå på skolen og blant venner. Selvutslettende hjemme. Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press
DOBBELTLIV: Lena som ung jente. Tøff og frampå på skolen og blant venner. Selvutslettende hjemme. Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press Vis mer

Denne høsten skal Lenas søster gifte seg. Hun har flyttet til Stockholm og jobber hos den svenske kongefamilien, og bryllupet skal finne sted med flere kongelige til stede. Lena reiser for å hjelpe til.

– Akkurat da jeg holdt på å kle henne, dukket pappa opp: «Kom, vi skal ut og kjøre.» Søsteren skjønner at det er noe som ikke stemmer, men er stresset og bekymret for at faren skal lage en scene.

– Jeg sa til søsteren min: «Ta det med ro. Jeg kommer snart, vi rekker det.» Jeg følte bare at jeg trengte å få det overstått. Jeg kom tilbake tidsnok til vielsen. Og så satt jeg der, som om ingenting hadde skjedd.

LES OGSÅ: Slik tilga Monika de som voldtok henne

Klarer å rømme - og Lenas mor anmelder ham

Men Lenas søster skjønner at noe er galt. Hun legger en plan for at Lena kan rømme.

– En dag ringte hun til meg og sa: I morgen kommer en venn av meg og henter deg klokken 16 på jobben. Sørg for å være klar.

– Noen ganger tenker jeg på hva som ville skjedd hvis jeg ikke hadde turt å hoppe inn i den bilen utenfor jobben.

De drar nordover. Lena legger igjen en lapp til faren: «Jeg har dratt, ikke bry deg med å lete etter meg.»

Plutselig har Lena fått et fristed. Men etter fem år med kontinuerlige overgrep er hun tom. Ødelagt. Likegyldig. Men likevel lettet. Søsterens venn som har tatt henne med, lar Lena bli så lenge hun trenger. Her kan ingen finne henne.

– Likevel var jeg livredd for at pappa skulle finne meg. Men dette var mitt mirakel. At noen helt konkret tok meg vekk hjemmefra.

Samtidig begynner faren til Lena å kryssforhøre søsknene hennes, som ikke sier et knyst.

– En normal far hadde jo ringt politiet. Til dem som spurte etter meg, sa han at jeg hadde reist vekk.

I Stockholm har Lenas mor fått nok.

KK04: Hele intervjuet kan også leses i KK04, som er i salg fra fredag 23. januar.
KK04: Hele intervjuet kan også leses i KK04, som er i salg fra fredag 23. januar. Vis mer

– Jeg fikk høre fra Lenas arbeidsplass at hun var forsvunnet, men Lenas søster våget ikke å fortelle hvor hun var. Da sa jeg at jeg ville gå til politiet om jeg ikke fikk vite det innen to timer. Til slutt ringte kvinnen som hentet Lena og fortalte at hun var i sikkerhet hos dem. Det var også da jeg fikk vite om de seksuelle overgrepene som min eksmann hadde utsatt Lena for. Da valgte jeg å anmelde ham, sier moren, Sonja Johansson.

LES OGSÅ: Slik ble livet hennes etter overgrepene

Faren dukket opp i bryllupet hennes

For Lena blir det en tøff prosess. I forhørene benekter faren alt, og gjennom forsvareren sin antyder han at dette er noe hans ekskone har funnet på for å hevne seg. Men Lenas vitneutsagn og dagboknotater feller til slutt faren og gir ham tre års fengsel. Dagen etter blir Lena møtt av avisforsidene: «54 år gammel mann dømt for incest mot datteren.»

– Jeg var livredd for å treffe noen jeg kjente. Jeg hadde jo alltid dekket over for pappa, ingen av de gamle skolekameratene mine hadde ant noe.

Lena fikk aldri noen psykiatrisk hjelp. I stedet søkte hun hjelp hos Gud og i kirken.

– Jeg begynte på en bibelskole og ble nok litt fanatisk. Jo mer jeg var i kirken, desto mer slapp jeg å tenke på alt som hadde vært.

Da Lena er drøyt 20 år, giftet hun seg med Henric. Med da hun går mot alteret i kirken, skjer det noe hun aldri hadde sett for seg.

– I det blanke kirkeorgelet så jeg plutselig speilbildet av faren min på første rad. Han satt ved siden av mamma, som så helt rystet ut. Jeg visste ikke at han var ute!

Siden kunne faren hennes bare dukke opp. Hvor som helst.

– Jeg var redd, og alltid på vakt. En gang sa han til meg: «Lena, du skal vite at jeg ikke er sint på deg for at du anmeldte meg, selv om du har gjort at jeg måtte sitte inne.»

Lena og Henric levde et travelt liv med mye jobbing. Men en dag måtte Henric til sykehuset med store magesmerter. Lena trodde det var magesår. Men det var det ikke. Det var kreft som ikke kunne stoppes, og tre måneder senere døde han, bare 28 år gammel. I stedet for å ta seg tid til å sørge, fortsatte Lena i samme tempo, og bare et par år senere traff hun Mats, giftet seg og fikk barn. Men ekteskapet var stormfullt.

– Jeg hadde et stort kontrollbehov, jobbet og gjorde husarbeid hele tiden. Klarte aldri å sitte stille. Mats, som var musiker, var min rake motsetning. Han kunne si til meg: «Lena, vi bor ikke i et utstillingslokale. Slapp av, og sett deg i sofaen en stund.»

LES OGSÅ: Kan gi kroppslige plager

Måtte «lære» kroppen sin å slappe av

Da Lena var 38, begynte kroppen å skrante. Hun ba legen om jerntabletter så hun kunne bli litt piggere. Men han fortalte henne at hun var utbrent, og sendte henne i terapi. For første gang i sitt liv skjønte Lena at hun trengte hjelp til å bearbeide fortiden sin. Psykologen hennes forklarte hvorfor hun var konstant spent og pustet «oppe i halsen». Kroppen hennes husket.

– Psykologen var redningen for meg. Han sa: «Lena, du vil jo være en flink pike.» Så tegnet han et kors og sa: «Men du vil også henge deg på dette korset.» Da kjente jeg hvordan tårene begynte å renne. Jeg var nesten 40 år, og det var første gang jeg gråt på så lenge jeg kunne huske.

Lena fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom.

– Overgrepene skjedde når alt var rolig og stille rundt meg, så kroppen min hadde vært innstilt på at alt kunne skje når som helst. Alt bunnet i det. Jeg hadde ikke hatt ordentlig tilgang til følelsene mine.

Lena måtte «lære» kroppen sin å slappe av, parallelt med at hun måtte konfrontere seg selv med oppveksten sin. For drøyt fire år siden ble hun kvitt angsten. Det var også da hun bestemte seg for å kutte all kontakt med faren.

– Jeg hadde lært meg å sette grenser. Mine barn skal ikke treffe morfaren sin.

GÅR VIDERE: En gang måtte Lena lære seg å slappe av – nå er hun selv utdannet avspennings- og stressterapeut. Og hun driver NxtMe – en organisasjon for kvinner som har vært utsatt for incest. 
 Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press
GÅR VIDERE: En gang måtte Lena lære seg å slappe av – nå er hun selv utdannet avspennings- og stressterapeut. Og hun driver NxtMe – en organisasjon for kvinner som har vært utsatt for incest. Foto: Rickard L. Eriksson/ All Over Press Vis mer

Etter å ha være separert i flere år lever nå Lena og Mats sammen igjen med sine tre barn, på 15, 13 og 7 år. I dag er hun utdannet til avspennings- og stressterapeut og driver NxtMe – en organisasjon for kvinner som har vært utsatt for incest. I høst foreleste Lena både i USA og i Sverige, og hun har også vært på skoler rundt omkring i Sverige for å snakke om det tabubelagte temaet.

– Det er viktig at man våger å fortelle noen hva man har opplevd. Ingen snakket om dette da jeg var yngre, men å bære på en sånn historie kan ødelegge livet hvis man ikke våger å møte den.

Er du en som treger hjelp? En landsdekkende telefon, oversikt over incestsentre i Norge og mye nyttig informasjon finner du her: www.incest80057000.no

Lenas svenske side, der du også kan komme i kontakt med andre kvinner med lignende erfaringer, finner du her: nxtme.com

redaksjonen@kk.no

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer