Sosial kontroll

- Moren min trodde på kommentarene om at jeg var hore og kom til å brenne i helvete

Hun gikk hardt ut mot sosial kontroll. Så innså Nancy Herz at den som gjorde det aller vanskeligst, var hennes egen mor.

SOSIAL KONTROLL: - Før jeg begynte å snakke om skam og æreskultur og negativ kontroll, hadde jeg ikke begreper som kunne identifisere det. At jeg nå hadde ordene, gjorde det lettere å bryte med det, forteller Nancy Herz. Foto: GYLDENDAL FORLAG/ Leikny Havik Skjærseth
SOSIAL KONTROLL: - Før jeg begynte å snakke om skam og æreskultur og negativ kontroll, hadde jeg ikke begreper som kunne identifisere det. At jeg nå hadde ordene, gjorde det lettere å bryte med det, forteller Nancy Herz. Foto: GYLDENDAL FORLAG/ Leikny Havik Skjærseth Vis mer
Publisert

Det var en aprildag i 2016, tjue år gamle Nancy Herz fra Haugesund og Libanon satte seg ned, og skrev det som skulle bli en av Aftenpostens mest leste kronikker det året.

«Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå», skrev hun.

(...)

«Jeg vil slå et slag for den skamløse arabiske/muslimske minoritetsjenta. Som til tross for fordommer, hat, trusler og fysisk vold trosser samfunnet rundt seg og bryter grenser.

Jenta som ikke lar seg begrense av konsepter som skam, ære og fordommer – og vår tid er nå».

Kronikken fikk umiddelbart stor oppmerksomhet i media, og utløste en virvelvind av hendelser. I ukene som fulgte, skrev også andre unge muslimske jenter om sine erfaringer - som Sofia Nesrine Srour og Amine Bile - og de omfavnet Nancys forsøk på å ta ordet skamløs tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer