Grønt bryllup:

Møt paret som betaler for drømmebryllupet med panteflasker

- De trodde ikke det var mulig, så da måtte vi prøve.

PANTEBRYLLUPET: Pablo André Jensen Arca og Frederikke Paalgard Gurstad panter sin vei mot drømmebryllupet. Foto: Privat
PANTEBRYLLUPET: Pablo André Jensen Arca og Frederikke Paalgard Gurstad panter sin vei mot drømmebryllupet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig å la panteflaskene hope seg opp hjemme. Det føles kanskje litt ut som et ork å få de med seg på butikken, eller så ligger de for godt gjemt slik at man glemmer dem hver gang man løper ut døren. Dessuten er vel ikke alltid motivasjonen til å pante helt på topp - de jo ikke mye verdt. Eller?

I Pablo og Frederikke sitt tilfelle er det nettopp panteflasker som finansierer drømmebryllupet.

- Jeg foreslo det først som en spøk for venner og familie, at vi kunne finansiere bryllupet vårt med panteflasker, etter å ha lest en artikkel om hvor mye pant som kastes i Norge. De trodde ikke det var mulig, så da måtte jeg prøve, forteller Frederikke Paalgard Gurstad til KK.

-Vi har pantet rundt 25 000 flasker

Det skulle så absolutt vise seg å gå. Det hele startet i mars i fjor, og med god hjelp fra venner, familie og bekjente har spareprosjektet deres skutt fart.

- Vi startet med å opprette en Facebook- og Instagramside som het «Pantebryllup». På disse la vi ut litt informasjon om hva vi tenkte å gjøre, og vi delte også av ting vi fikset opp og gjorde klart til bryllupet. Her skrev vi at om noen har noe pant de vil bli kvitt, så kan vi hente den, forklarer Gurstad.

TITUSENVIS: Paret har pantet titusenvis av flasker siden mars 2021. Foto: Privat
TITUSENVIS: Paret har pantet titusenvis av flasker siden mars 2021. Foto: Privat Vis mer

- Planen er å finansiere hele bryllupet med pant, og også med mest mulig gjenbruk ellers. Det eneste som ikke skal betales med pant er brudekjolen, som er kjøpt brukt, og bryllupsreisen, forteller Pablo André Jensen Arca.

Det tok ikke lang tid før panteprosjektet fikk mye oppmerksomhet. Paret beskriver det som at det tok av - og at over 100 mennesker har bidratt så langt. Både venner og familie har reagert positivt helt fra starten. De har fått god hjelp både i form av panteflasker og deling av prosjektet - og flere har også hentet pant for dem når de ikke selv har hatt mulighet.

Etterhvert supplerte de også prosjektet med en Finn-annonse, hvor de skrev at de ønsket å hente panteflasker - for å gjøre drømmebryllupet til en realitet.

- Moren til Frederikke begynner nå å innse at hun kan tape dette veddemålet, sier Arca.

Til nå har de nemlig pantet rundt 25 000 flasker. Det er cirka 57 000 kroner.

- Bryllup er en stor utgift, noe som kan være vanskelig. Spesielt for unge par i en etableringsfase av livet, noe vi har sett på andre venner som har giftet seg. Så vi ville prøve å se om vi kunne få til et drømmebryllup uten at vi kjenner det på økonomien i flere år framover.

Målet er 120 000 kroner. Blir det noe til overs, vil paret donere pengene til forskning på senskader av cellegift. Det er en sak som står dem nær: Frederikke ble nemlig selv født med kreft. Fortsetter det slik, ser det ut til at de kan nå målet sitt og vel så det innen bryllupsdatoen i august 2022.

-Et stort låvebryllup

Og drømmebryllupet? Det er stort. På låven på Gurstads familiegård i Telemark. En uforglemmelig dag med venner og familie. Med mye pynt og fine detaljer - og hvor gjenbruk står i sentrum.

- Vi ønsker å bruke bryllupet til å vise folk hvor enkelt det er å gi nytt liv til ting, i stedet for den bruk-og-kast-mentaliteten vi har i Norge i dag.

- Drømmebryllupet skal gjenspeile oss som par, men også familien og vennene våre. Det skal være en mulighet til å vise hvem vi er, og noe vi kan se tilbake på med mestring og som beviser at vi får til alt vi bestemmer oss for.

ANTI-BRUK-OG-KAST: Paret ønsker å sette et gjenbrukseksempel med bryllupet sitt. Foto: Instagram @pantebryllup
ANTI-BRUK-OG-KAST: Paret ønsker å sette et gjenbrukseksempel med bryllupet sitt. Foto: Instagram @pantebryllup Vis mer

Toppturfrieri midtveis i pandemien

Også tiden før og rundt bryllupet er viktig. Panteprosjektet passer fint inn. Paret setter stor pris på å ha tid til å gjennomføre prosjekter og aktiviteter de elsker sammen med deres nærmeste.

Det var også felles kontakter som brakte dem sammen. De møttes i 2016, takket være en venninne av Frederikke som dro med seg Pablo på en Halloweenfest for studenter i Tønsberg. Etterhvert ble de svært gode venner.

- Våren 2018 begynte vi å kjenne på at vi kanskje var blitt mer enn bare venner. Noe som tydeligvis bare var en overraskelse for oss! Alle i vennegjengen hadde sett at det var noe mer lenge, og ble ikke akkurat overrasket da vi ble sammen i juli 2018, forteller Pablo.

GJENBRUK I SENTRUM: Drømmebryllupet til Pablo og Frederikke har fokus på gjenbruk. Foto: Instagram @pantebryllup
GJENBRUK I SENTRUM: Drømmebryllupet til Pablo og Frederikke har fokus på gjenbruk. Foto: Instagram @pantebryllup Vis mer

Frieriet kom litt over to år senere - som et lykkepunkt midt i en verden preget av koronapandemien. Derimot, startet ikke selve frieriet fullt så lykkelig som planlagt.

Mange fikk ekstra tid å bruke på aktiviteter og hobbyer da koronapandemien kom og hverdagen ble snudd på hodet. Pablo og Frederikke var intet unntak. I løpet av første halvdel av 2020 gjennomførte paret 150 toppturer i Vestfold.

- Det var nesten alt vi gjorde på fritiden. Når vi endelig var ferdig med toppturene trengte jeg en pause fra tur, så da Pablo mer eller mindre tvang meg på nok en tur den 21. juli, var jeg pissur hele turen. Det plaskregnet og jeg la ikke skjul på min misnøye, minnes Gurstad.

- Rundt to timer senere, med mye blåbærplukking og sutring fra meg, kom vi til toppen. Da bestemte solen seg for å komme fram, vi spiste lunsj og snakket litt. Da vi skule gå ned igjen, satt Pablo seg ned på kne med en nydelig ring, sa masse koselig som jeg ikke husker noen ting av - og spurte om jeg ville gifte meg!

Tilbake på familiegården ble de møtt av hele storfamilien som ventet og var klare til å feire med en grillfest i ekte amerikansk stil.

- Pablo hadde nesten skremt livet at pappa da han hadde spurt om lov til å fri. Han var så seriøs at pappa var bekymret for at noen hadde dødd før han kom til poenget!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer