Møt pastoren som fremsnakker onani, Pride og sex utenfor ekteskapet

– Noen mener at jeg ikke er «ekte kristen».

I SKJØNN HARMONI: Esther Kazen ønsket seg en plattform hvor hun kunne forene troen og feminisme. Da ble Instagram-kontoen @feministpastorn født. FOTO: Privat
I SKJØNN HARMONI: Esther Kazen ønsket seg en plattform hvor hun kunne forene troen og feminisme. Da ble Instagram-kontoen @feministpastorn født. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er ganske nøyaktig ett år siden landet vårt for første gang ble stengt ned for å bremse spredningen av koronaviruset.

Siden den gang har pandemien tvunget oss til å finne kreative måter å løse hverdagskabalen på. Zoom, Teams, Skype og «du er mutet!» har blitt en dominerende del av livet til de aller fleste.

Til og med kirken. Drive-in-gudstjenester og prekener som livestreames.

For den svenske pastoren Esther Kazen (32) – for mange kjent som «feministpastoren» – har det gått i nettopp livestreams, enten på YouTube eller Instagram.

– Jeg synes faktisk det er ganske fint. Folk har alltid måttet komme til kirken, men nå må kirken komme til folk, sier Kazen og smiler.

Det gjør hun mye av i løpet av halvtimen vi prater. Samtalen går lett. Selv over Teams.

DIGITALE PREKENER: Pastor Esther Kazen er én av dem som har omfavnet den digitale tilværelsen under pandemien. FOTO: @feministpastorn
DIGITALE PREKENER: Pastor Esther Kazen er én av dem som har omfavnet den digitale tilværelsen under pandemien. FOTO: @feministpastorn Vis mer

Mer tilgjengelig

Kazen forteller at hun håper mye av den nye, digitale praksisen bevares – også post-korona. For selv om hun savner å kunne møtes fysisk, ansikt til ansikt, er hun sikker på at online-tilnærmingen kan ha mange positive effekter.

Hun mener blant annet at det bidrar til å ufarliggjøre kirken for mennesker som sitter litt på gjerdet. De som er usikre på om kirken er for dem eller ei.

– Alle kan se og høre på livestream-gudstjenester, og få et innblikk i hva som er «greia» – uten å faktisk måtte dukke opp, sier Kazen.

– Kirken har også blitt mer tilgjengelig. Terskelen er mye lavere for å delta på en gudstjeneste fra sofaen, enn når man må reise hit og dit. Spesielt fordi det er snakk om morgentimene på en søndag! Da vil man jo helst være hjemme, slappe av og kose seg.

Vil være stemmen hun selv savnet

Framsnakk av sosiale medier og den digitale verdenen er én ting. Det er mer som gjør Esther Kazen til en litt annerledes pastor.

Det er ikke til å stikke under stol at kirken historisk har vært kvinneundertrykkende, diskriminerende, homofobisk – og mer til. Kazen går i bresjen for det stikk motsatte.

TOK SAKEN I EGNE HENDER: Kazen har bygget seg opp en engasjert følgerbase på Instagram-kontoen @feministpastorn. FOTO: Joel Nilsson
TOK SAKEN I EGNE HENDER: Kazen har bygget seg opp en engasjert følgerbase på Instagram-kontoen @feministpastorn. FOTO: Joel Nilsson Vis mer

Men selv mener hun at hun slett ikke er så annerledes.

– Det er mange som tenker som jeg gjør. Det er viktig for meg å understreke at andre kristne har kjempet denne kampen og snakket om dette før meg, og jeg er heller ikke alene om å gjøre det nå.

I mange år savnet Kazen et forum hvor hun – og andre – kunne dele tankene sine om hvor feminisme og kirken møtes. Til slutt bestemte hun seg for å ta saken i egne hender.

Instagram-kontoen @feministpastorn ble sjøsatt i 2017. Siden har pastoren strebet etter å være stemmen hun selv hadde trengt som ung.

❝ Visse stemmer er så høylytte at det virker som om det er kirkens eneste stemme. Det er ikke riktig. Derfor vil jeg høyt og tydelig, som pastor og leder, vise at kirken har flere stemmer. @feministpastoren

Her deler hun åpent om sin egen skilsmisse som 25-åring, skriver om fordelene ved onani og feirer Pride. Hun snakker om voldtekt, løfter frem transpersoner som guddommelige, viser solidaritet med Black Lives Matter-bevegelsen og fordømmer abortrestriksjoner.

For å nevne noe.

«Visse stemmer er så høylytte at det virker som om det er kirkens eneste stemme. Det er ikke riktig. Derfor vil jeg høyt og tydelig, som pastor og leder, vise at kirken har flere stemmer», lød det fra Kazen da @feministpastorn ble lansert for fire år siden.


Ga ut bok om tvilen

Kazen bruker også plattformen sin til å si unnskyld. På Instagram beklager hun for alt marginaliserte grupper har blitt utsatt for av kirken. Ikke bare i fortiden, men i noen tilfeller i dag.

– Troen er det mest naturlige i verden for meg, men jeg kan likevel ikke se bort ifra at bibelen inneholder rasisme, homofobi, kvinneundertrykkelse og mye annet vanvittig, sier 32-åringen.

– At jeg er en del av kirken, betyr absolutt ikke at jeg forsvarer det. Det handler heller om at jeg vil være en del av å rette opp i det. Jeg vil si unnskyld til alle som har blitt såret og jeg vil mest av alt gjøre det jeg kan for å sørge for at kirken blir bedre i fremtiden, legger hun til.

Nettopp fordi hun kjenner til den problematiske historien til institusjonen hun er en del av – og vil anerkjenne det – sier Kazen at hun ikke kan snakke om troen sin uten å samtidig snakke om tvilen sin.

Det ble det bok av.

PERSONLIG: I boken skriver Kazen om troen, tvilen og egne erfaringer – deriblant sin egen skilsmisse. FOTO: Joel Nilsson
PERSONLIG: I boken skriver Kazen om troen, tvilen og egne erfaringer – deriblant sin egen skilsmisse. FOTO: Joel Nilsson Vis mer

I september i fjor kom «Feministpastorens tro og tvil».

– Den handler ikke så mye om å tvile på Gud, selv om det også kan komme. Jeg hadde bare aldri klart å være pastor hvis jeg ikke kunne stille spørsmål til det jeg gjør, det vi holder på med, sier Kazen og fortsetter:

– Å stille spørsmål hjelper meg med å vokse som både leder i kirken og som menneske.

Ikke «ekte kristen»

I skrivende stund har @feministpastorn hele 22.000 følgere. I takt med det stigende tallet, kommer også kritikerne – og ikke av den konstruktive sorten.

«Jeg er ikke ute etter debatt og egentlig ikke å endre noens syn på ting heller. For meg holder det lenge å skape en trygg arena for oss som er enige, spesielt ettersom mange av oss føler at vi ikke får plass i kirken», skrev Kazen i et Instagram-innlegg i 2017.

Nå, fire år senere, stemmer det fremdeles. Pastoren forteller at hun den dag i dag hører historier om folk som blir presset ut eller som familien slutter å snakke med.

KRITIKK: Det er andre kristne som reagerer sterkest på Kazens tro og formidling. Hun har blant annet blitt beskyldt for å forstyrre kirken og for å være farlig for unge som vokser opp i kirken. FOTO: @feministpastorn
KRITIKK: Det er andre kristne som reagerer sterkest på Kazens tro og formidling. Hun har blant annet blitt beskyldt for å forstyrre kirken og for å være farlig for unge som vokser opp i kirken. FOTO: @feministpastorn Vis mer

– Det er sørgelig, men de som behandler oss verst, er andre kristne. Kristne som ikke er enige med meg sier at jeg forstyrrer kirken, at jeg ikke er ekte kristen, at jeg er farlig for unge mennesker som vokser opp i kirken ...

– De mener at jeg utvanner kristendommen og ikke bryr meg om hva som faktisk står i bibelen. De tror at jeg bare tilpasser den meg selv. Da prøver jeg å si at «hallo, det er jo akkurat dette vi står for!». Det er likeverd.

Hvordan takler du sånne kommentarer?

– Det går for det meste bra, men jeg er jo et menneske. Samtidig synes jeg det er greit å se og høre de holdningene, for da vet jeg at det jeg gjør fremdeles trengs.


– Vi er alle «fucked up»

Uansett om du er av typen som går i gudstjeneste hver søndag eller om du ikke har vært i en siden du selv konfirmerte deg som 15-åring, kan du nok kjenne igjen følelsen av at det er obligatorisk å legge inn en ekstra innsats før man drar i kirken. Å skjerpe seg, liksom.

Ut av joggedressen. Pynte seg litt. Rak i ryggen. Ikke subb med bena.

Inne i kirken prater man lavmælt og rolig, og det er først når man er ute igjen at man kan puste ut, være ærlig snakke og om det man egentlig vil.

Kazen skulle ønske det var omvendt.

– Kirken burde jo være stedet hvor man føler seg aller tryggest på å ikke bli dømt. Det er der man skal kunne si ting akkurat som det er. Vi er bare vanlige, «fucked up people» alle sammen og det er helt greit.

SKAL FØLES TRYGT: Kazen håper kirken kan være et sted hvor man kan si ting akkurat som det er. FOTO: @feministpastorn
SKAL FØLES TRYGT: Kazen håper kirken kan være et sted hvor man kan si ting akkurat som det er. FOTO: @feministpastorn Vis mer

Hun forteller at de færreste som jobber innenfor kirken i dag har dømmende holdninger når det gjelder for eksempel sex utenfor ekteskap eller skilsmisse.

– Det kunne man nok fått en del blikk og kommentarer for for femti år siden, men man har gått videre. Heldigvis. «Alle» vet at det er greit å skille seg, å bo med samboer eller bare ha sex fordi det er deilig, uten at man nødvendigvis vil leve resten av livet sammen med han eller hun man ligger med.

– Problemet er bare at ingen sier at det er greit. Man har gått fra å dømme, til å synes det er greit, men uten å si at det er helt greit. Men det vil jeg.

HEVER STEMMEN: Esther Kazen har i overkant av 20.000 følgere på Instagram-kontoen @feminstpastorn – og flere skal det bli. FOTO: Joel Nilsson
HEVER STEMMEN: Esther Kazen har i overkant av 20.000 følgere på Instagram-kontoen @feminstpastorn – og flere skal det bli. FOTO: Joel Nilsson Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer