Nina Jarebrink

- Mote redder ikke verden, men jeg kan gjøre en forskjell på min egen måte

Nina Jarebrink vet at mote ikke redder verden, men hun er overbevist om at hennes bidrag betyr noe.

NINA JAREBRINK: Nina Jarebrink tror at mye av grunnen for at hun har lykkes som designer er fordi hun aldri har vært redd for å få et nei. FOTO: Mona Nordøy
NINA JAREBRINK: Nina Jarebrink tror at mye av grunnen for at hun har lykkes som designer er fordi hun aldri har vært redd for å få et nei. FOTO: Mona Nordøy Vis mer
Publisert

Svensk-norske Nina Jarebrink er designeren bak det glamorøse klesmerket Nina Jarebrink, som i dag består av både klær, smykker, vesker og belter. Selv beskriver hun stilen sin som hverdagsglamorøs, og legger ikke skjul på at hun alltid liker litt ekstra bling og pynt når hun skal plukke ut dagens antrekk og ta fatt på arbeidsdagen.

– Jeg vil rocke hver dag, og føler meg alltid mye bedre når jeg pynter meg, sier Jarebrink med et stort smil om munnen.

- Hvordan skiller du hverdagsstilen fra feststilen?

– Når jeg drar på fest, kan jeg finne på å ta på maskara – det gjør jeg ikke til vanlig. Rød leppestift, derimot – hver dag!

Vi møter denne energiske dama på arbeidsplassen hennes sentralt i Oslo, kun 20 meter fra inngangen til leiligheten hennes.

– Det var da jeg bodde i Barcelona i et halvt år i 2005, at jeg ble inspirert til å lage mine egne klær. Jeg inspireres av folk, musikk, vin og mat. Egentlig bare livet generelt. Men en ting er sikkert: Jeg føyer meg aldri etter hva som er mote. Jeg lager det jeg liker og det jeg selv vil ha, sier hun.

LIVLIG: Designer Nina Jarebrink er proppfull av energi, og skaper god stemning blant folk rundt seg - også i Uganda. FOTO: Mona Nordøy
LIVLIG: Designer Nina Jarebrink er proppfull av energi, og skaper god stemning blant folk rundt seg - også i Uganda. FOTO: Mona Nordøy Vis mer

Kan ikke å sy

38-åringen har alltid vært over gjennomsnittet opptatt av klær og tekstiler, og har som designer over flere år testet ut litt av hvert. Akkurat nå er det kjoler som er blitt hennes store greie og som hun selger aller mest av. På kontoret henger det både lange kjoler, korte kjoler og midivarianter i alt fra velur til paljetter.

– Det komiske er at jeg fortsatt ikke kan sy. Det har jeg aldri fått til, men det kan jo ikke Karl Lagerfeld heller, ler Jarebrink.

- Hvorfor tror du at akkurat du har lyktes i denne bransjen?

– Jeg tror at det kan ha noe med at jeg aldri er redd for å få et nei. For uansett om du blir avvist, så er jo «nei» bare et «nei», og det står tusenvis av andre der klare til å si ja. Prøver du å selge inn et parti med belter, for eksempel, og får «nei» i retur, så vil du mest sannsynlig aldri møte dette mennesket igjen. I tillegg er jeg sosial og genuint interessert i mennesker, og jeg har på grunn av det fått et bredt nettverk.

LES OGSÅ: Nina Jarebrink deler sine morgenrutiner

– Det føles så viktig å jobbe med dette, sier Nina Jarebrink, som i år lanserer to vesker produsert av kvinner i Uganda. FOTO: Mona Nordøy
– Det føles så viktig å jobbe med dette, sier Nina Jarebrink, som i år lanserer to vesker produsert av kvinner i Uganda. FOTO: Mona Nordøy Vis mer

Fulle dager

Ifølge Nina ser hverdagen til en designer helt ulik ut fra dag til dag. Mange tror at man som oftest går rundt på visninger og eventer og drikker champagne, men slik er i hvert fall ikke dagen hennes. På jobben hennes er det fullt trøkk dagen lang.

– Vi er tre som jobber her, og ingen av oss kan fatte at tiden går så fort. Vi jobber stort sett fra 09.00 til 16.00, men plutselig er klokken to, og man må kjappe seg for å komme seg gjennom alle gjøremål før man skal hjem. Men vi har det alltid utrolig gøy og kult her, det er sikkert derfor det går så fort også.

I løpet av de siste årene har likevel Nina gjort grep og har som regel at når hun går ut døren fra kontoret, da er arbeidsdagen slutt, og e-post skal ikke åpnes før dagen etter.

– Jeg måtte gjøre noe. I dag forventes det at man er tilgjengelig hele tiden, men det er ikke bra alltid å være på. Man trenger fri.

Ny kolleksjon

I år slippes kolleksjonen «Nina Jarebrink x 4Africa». Ninas foreldre sa alltid til henne at man må dele det man har og hjelpe dem som har mindre. Gjennom dette prosjektet jobber organisasjonen 4Africa, Nina og kvinner fra Uganda sammen under trygge og ordentlige kår for å lage to glamorøse vesker. Nina beskriver veskene som klassiske, men samtidig bohemske og litt rocka.

– Jeg mener at når man har opparbeidet seg et navn, så er man nesten forpliktet til å gjøre noe meningsfullt for samfunnet. Mote redder ikke verden, men jeg kan gjøre en forskjell på min måte. Å jobbe med «4Africa» har betydd utrolig mye for meg, fordi dette handler om likeverd, samarbeid og stolthet – og ikke den klassiske giver og mottaker som det ofte er i slike sammenhenger. Det føles så viktig å jobbe med dette, sier Nina.

Nina Jarebrink besøkte i høst kvinnene som jobber for organisasjonen 4Africa. FOTO: Mona Nordøy
Nina Jarebrink besøkte i høst kvinnene som jobber for organisasjonen 4Africa. FOTO: Mona Nordøy Vis mer

Takknemlig

I september var hun selv i Uganda og besøkte kvinnene som jobber i 4Africa, for å hjelpe til og gjøre siste finpuss på designet på veskene.

- Hva gjorde det med deg å være i Uganda?

– Når man drar til steder og ser hvordan andre mennesker har det, blir man veldig mye mer takknemlig for det man har. Mange sier at du er mer lykkelig når du har lite, og det tror jeg faktisk kan stemme. Vi i Norden uroer oss mye for ting, mens i Uganda virket de å ha en helt egen ro over seg, tross dårlige levevilkår. Så jeg spurte om de noen gang var veldig bekymret, og svaret jeg fikk da, var at de selvsagt var det, men den bekymringen overskygget ikke troen på framtiden deres på noen måte.

De tenker gjerne ikke så mye lenger enn til morgendagen. De har ikke like mye å miste og er glad om de har en bra dag i dag.

– Jeg vet ikke om det var annerledes enn jeg trodde i Uganda, men jeg har vært så overrasket over den omsorgen og gjestfriheten de har vist meg. Folk var bare så utrolig søte og brydde seg genuint om hvordan jeg hadde det, sier Nina.

Den første gangen hun var i Uganda, fikk hun både streptokokker og virus samtidig. Hun hadde over 40 i feber og lå rett ut på hotellsengen dagen lang. Da jobbet den ene kvinnen på hotellet to timer overtid etter at arbeidsdagen var slutt for å sitte på sengekanten og passe på at Nina hadde det bra. Hver time ringte de fra resepsjonen og lurte på om formen var bedre.

– Dette er noe jeg synes alle kan prøve å leve etter. Det skal så lite til for å glede et annet menneske.

TAKKNEMLIG: Noe Nina ble mest overrasket over da hun var i Uganda, var hvor takknemlige disse kvinnene var for hver dag. FOTO: Mona Nordøy
TAKKNEMLIG: Noe Nina ble mest overrasket over da hun var i Uganda, var hvor takknemlige disse kvinnene var for hver dag. FOTO: Mona Nordøy Vis mer

Mannsdominert miljø

Barndomsvenninnene Elin Zenker Aune og Mona Rege er hodene bak organisasjonen 4Africa. De startet opp i 2011, etter at Elin hadde bodd i Uganda sammen med familien i to år. På den tiden jobbet hun som frivillig med entreprenørskap på en hivklinikk, og Mona var på besøk flere ganger. Begge hadde et ønske om å starte et prosjekt for kvinner.

- Hva er det med kvinnene i Uganda som gjør at dere har lyst til å hjelpe?

– Disse kvinnene har få rettigheter og lever i et mannsdominert samfunn. Vårt ønske var å gi dem en mulighet til selvstendig arbeid, selvrespekt og stolthet. Ved å gi kvinner en rettferdig inntekt hjelper du hele familien. Vårt mål er at 4Africa-senteret i Uganda skal bli selvstendig og bærekraftig. Ærlig arbeid bør være en menneskerett. Det skal vi hjelpe til med, og det står vårt hjerte nær, sier Zenker Aune og Rege.

Sammen tilbringer de flere uker av året i Uganda for å støtte kvinnene i ledelsen med å utvikle organisasjonen i form av salg og markedsføring, hverdagsutfordringer, HMS og ikke minst produktutvikling.

– Det har vært en lang og fin reise med Nina Jarebrink i utviklingen av veskene. Prosessen har tatt over ett år, og vi har kommet nær hverandre underveis. Nina er helt super å samarbeide med, og det var en stor opplevelse for oss alle da hun ble med til Uganda i september. Vi er stolte over å kunne lansere veskene nå til våren.

4Africa

  • Ved å jobbe i 4Africa går kvinnene mulighet til å betale barnas skolegang. De driver også barnehage/småskole med støtte fra norske sponsorer.
  • 4Africa-damene rekrutteres fra nærliggende slumområder rundt hovedstaden i Kampala. Deres senter skal være et sted for kreativitet, kunnskap, stor produktivitet, samhold og glede.
  • Livskvaliteten til kvinnene som jobber hos 4Africa har forbedret seg siden 2011. Nå får de flere måltider hver dag og bedre boforhold.

LES OGSÅ: Designer Nina Jarebrink deler sine beste festtips

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer