Rolf

Mye hodepine?

Er du stadig plaget av hodepine, kan det ligge ulike årsaker bak. Et viktig tiltak er å kutte røyken.

Publisert
Sist oppdatert

FIRE AV TI NORDMENN plages av ulike typer hodepine: Spenningshodepine, migrene eller medikamentutløst hodepine. Disse tre typene står for 90 prosent av all hodepine hos nordmenn. Dobbelt så mange kvinner som menn er rammet.

 

ÅRSAKENE kan noen ganger være vanskelige å finne ut av, men mange vet nøyaktig hva som utløser hodepinen deres. Her er forhold å være oppmerksom på:

 • Nedsatt oksygen til hjernen på grunn av røyking eller dårlig luftkvalitet innendørs.
 • Redusert væsketilførsel til hjernen på grunn av for lite vanndrikking.
 • Nakkeplager fra muskulaturen eller selve nakkesøylen.
 • Plager i bihulene.
 • Tidligere hode-/nakkeskader.
 • Jernmangelanemi (blodmangel).
 • Stressbelastninger og langvarige bekymringer.
 • Problemer med synet.
 • Matvarereaksjoner.
 • Underskudd på søvn og hvile.
 • Hormonelle forstyrrelser og bruk av p-piller eller østrogenpreparater.
 • Økte spenninger i mellomgulvet og brystregionen som hemmer fri pusting.

 

MANGE AV DEM som oppsøker meg, har en eller flere av de nevnte årsakene. De hyppigste faktorene er slike som spesialister og terapeuter ofte ikke har tenkt på, nemlig røyking, dårlig inneluft, for lite væskeinntak i løpet av dagen og blokkeringer i mellomgulv og brystregion på grunn av spenninger og feil pusteteknikk.

En stor, norsk undersøkelse som ble offentliggjort for tre år siden, bekreftet at røyking er en primærfaktor ved kronisk hodepine. Denne sammenhengen var tydeligst hos personer under 40 år som røykte mer enn ti sigaretter daglig.

 

Finn årsaken!

Skal du kunne bli fri fra hodepinen din, må du først finne årsaken til den og gjøre noe med den. Dersom du ikke klarer dette på egen hånd bør du søke hjelp hos lege, spesialklinikk i sykehus, kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut. Noen ganger kan andre profesjoner som psykolog, gestaltterapeut eller en kvalifisert livscoach være den rette å søke hjelp hos. Hodepinen kan godt skyldes psykologiske forhold.

Hos de aller fleste er det mulig å bli kvitt hodepinen eller få denne betydelig redusert med rett behandling, livsstilsendringer eller sunnere hverdagsvaner.

 

 

Ny hodepine hos 50 +

Opplever du å få sterk hodepine for første gang etter 50-årsalderen, er det særlig to situasjoner du må være obs på:

1. Vedvarende hodepine samtidig med stigende feber. Dette kan skyldes alvorlig infeksjon som rammer hjernen og må behandles raskt.

2. Plutselig og sterk hodepine samtidig med eller etterfulgt av nedsatt hudfølelse eller/og lammelser i kroppen, og da gjerne bare på den ene siden. Dette kan skyldes hjerneblødning eller hjerneslag. I slike tilfeller må lege oppsøkes umiddelbart.

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer