Chloe Wiegand

Nå er bestefaren i cruise-tragedien dømt

51-åringen sa seg skyldig i uaktsomt drap.

CHLOE WIEGAND: Den skjønne, lille jenta ble bare halvannet år. Bestefaren har påtatt seg skylden for barnebarnets død. FOTO: NTB
CHLOE WIEGAND: Den skjønne, lille jenta ble bare halvannet år. Bestefaren har påtatt seg skylden for barnebarnets død. FOTO: NTB Vis mer

Det som i utgangspunktet skulle være en hyggelig familieferie for den amerikanske familien Wiegand/Anello sommeren 2019, endte på verst tenkelige måte.

Om bord på cruise-skipet «Freedom of the Seas» hadde bestefar Salvatore «Sam» Anello (51) fått ansvar for å passe på sitt lille 18 måneder gamle barnebarn Chloe Wiegand.

VINDUET: Bestefaren så ikke at viduet var åpent, da barnebarnet falt ut av hendene hans, og ut vinduet fra 11. etasje om bord på cruise-skipet. FOTO: NTB
VINDUET: Bestefaren så ikke at viduet var åpent, da barnebarnet falt ut av hendene hans, og ut vinduet fra 11. etasje om bord på cruise-skipet. FOTO: NTB Vis mer

De hygget seg med lek i 11. etasje på skipet, men i løpet av sekunder falt den lille jenta ut av hendene på bestefaren og ut gjennom et åpent vindu.

SIKTET: I et tårevått intervju forteller Salvatore Anello om minuttene før hans ett år gamle barnebarn Chloe Wiegand falt i døden fra et cruiseskip i Puerto Rico. Video: CBS / Kameraone. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Skipet lå i land i Puerto Rico da ulykken fant sted, og jenta døde momentant av skadene hun pådro seg etter fallet.

Saken har vært oppe i retten i Puerto Rico, der dødsulykken inntraff, og til tross for at bestefaren hadde bestemt seg for å ikke erkjenne straffeskyld, valgte han å si seg skyldig i uaktsomt drap på barnebarnet - for å gi familien fred, og mulighet til å gå videre.

I en uttalelse gitt i begynnelsen av februar i år, gjengitt av CNN, forklarer bestefaren bakgrunnen for at han nå erkjenner straffeskyld:

«Etter denne straffutmålingen føler jeg en blanding av sinne og lettelse. Lettelse fordi at jeg ikke blir fengslet, og at jeg ikke trengte å erkjenne fakta. Lettelse fordi at min familie kan avslutte dette kapitlet, og gå videre».

På Twitter opplyser justisdepartementet i Puerto Rico at 51-åringen dømmes til tre års prøvetid, og han får lov til å sone dommen i sitt eget hjem i Indiana, skriver nettstedet Today.

«Norsk» skip

Bestefaren har helt siden ulykken inntraff hevdet at han ikke så at vinduet var åpent, og hans familie har støttet ham gjennom hele den tøffe perioden. Familien Wiegand/Anello mener at amerikanske Royal Caribbean International som eier skipet, er å klandre for dødsulykken.

De saksøker nå rederiet gjennom et sivilt søksmål, og saken blir tatt opp i retten i april 2021.

Familien mener at skipet burde hatt rutiner som sørget for at vinduer på et område der barn leker, aldri skulle ha vært åpent.

- Det er en million ting som kunne ha vært gjort for å gjøre området tryggere, sa Chloes mor Kimberly Wiegand kort tid etter hendelsen.

SKIPET: Freedom of the Seas-skipet lå til kai i Puerto Rico da dødsulykken inntraff i 2019. Dette bildet er fra 2006. FOTO: NTB
SKIPET: Freedom of the Seas-skipet lå til kai i Puerto Rico da dødsulykken inntraff i 2019. Dette bildet er fra 2006. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge rettsdokumenter avisen The Indianapolis Star har fått tak i uttalte rederiet i januar i år, i et forsøkt på å avverge det sivile søksmålet, at bestefarens uopperksomhet er årsaken til dødsulykken:

«Hans handlinger, som ingen ansvarlig person kunne ha forutsett, var uforsvarlig og uansvarlig, og er alene grunnen til at Chloe ikke lenger er med sine foreldre.».

I retten skal det ha blitt fremlagt overvåkningsopptak, der bestefaren lener seg ut av vinduet barnebarnet faller ut av få øyeblikk senere.

«Denne saken omhandler en mann som, slik overvåkningsmaterialet uten tvil bekrefter: (1) gikk bort til et vindu han var klar over at var åpent; (2) lener overkroppen ut av vinduet i flere sekunder; (3) lener seg ned, løfter opp Chloe; og (4) holdt henne ut av vinduet i 34 sekunder før han mistet taket, slik at Chloe falt ut av vinduet.».

Amerikanske CBS News diskuterer overvåkningsvideoen tatt av far og barnebarn om bord på Royal Caribbean-skipet. VIDEO: CBS News Vis mer

Familien Wiegands advokat Michael Winkleman sier i en uttalelse at dette er en åpenbar taktikk fra rederiets side.

«Det er tydelig at Royal Caribbeans taktikk er å skylde på bestefaren, heller enn å akseptere at Royal Caribbean ikke la til trette for industristandarder for barn om bord på sine skip».

"It is clear that Royal Caribbean’s tactic is to blame Chloe’s grandfather rather than to accept that Royal Caribbean did not implement industry standards for toddler safety aboard its ships," Winkleman said in a statement Friday.

Royal Caribbean International ble etablert i 1968 av de norske skipsrederiene Anders Wilhelmsen & Company, I.M. Skaugen & Company og Gotaas Larsen. Skipet er ifølge E24 bygget av Kjell Inge Røkke-eide Aker Yards.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer