Bilderetusjering

- Nå er det faktisk flaut å retusjere, og det er gøy

Den nye endringen i markedsføringsloven bidrar til at det ikke er lov til å redigere bilder av seg selv, uten å skrive at bildet er manipulert. Sandra Lyng (34) er en av mange som hyller vedtaket.

ENDELIG: Sandra Lyng er veldig fornøyd med lovendringen, og mener at det bidrar til en holdningsendring. Foto: Chris Casp
ENDELIG: Sandra Lyng er veldig fornøyd med lovendringen, og mener at det bidrar til en holdningsendring. Foto: Chris Casp Vis mer
Publisert

Mange irriterer seg over influensere som bruker filtre for å få plettfri hud, eller redigere på seg slankere midje og større rumpe. Om man poster et innlegg med reklame eller spons, er det ikke lenger lov med bildejuks.

I begynnelsen av juni vedtok et flertall på Stortinget en endring av markedsføringsloven. Endringen går ut på at alle som poster sponsede innlegg på Instagram, Facebook, Snapchat eller TikTok, må merke innleggene dersom de er manipulert. Enten om de er retusjert, eller om det er brukt filter som endrer kroppsfasong- eller størrelse, eller hud.

«Endelig!» det var det første Sandra Lyng (34) tenkte da hun leste om lovendringen.

- Med sosiale medier kan egentlig hvem som helst opparbeide seg en stor følgerskare og påvirke veldig mange. Og da er slike lover utrolig bra å ha. Denne beskytter ikke bare unge som tråler rundt på Instagram og tror alt de ser er ekte, den beskytter også unge influensere fra å bli avhengig av redigeringsapper. Det er jo ikke en selvtillitsboost å gå inn på sånne apper og endre på utseendet sitt akkurat.

Sandra mener at lover og regler er på plass i alle yrker – også influenserbransjen.

- Det er en stor og mektig bransje. De største influenserne har høyere omsetning og flere besøkende enn lokalaviser, og påvirker veldig mange mennesker, sier Sandra.

Sammenligner oss med andre

Sandra postet nylig et Instagram-innlegg, hvor hun hyller lovendringen. Hun stiller spørsmål ved om retusjering av bilder egentlig er godt for noe. Hvorfor man skal se tynnere ut, fordi det er det samme som å se finere ut.

«Jeg leste nettopp et sted at vi går og sammenligner oss med kropper som kun fem prosent av befolkingen har. Det er jo egentlig ganske unødvendig når vi er så rå som vi er. Akkurat som vi er» skriver hun.

- Har du noen gang redigert bilder av deg selv?

- Jeg har testet en redigeringsapp, men det er en del år siden nå. Jeg husker jeg var i Los Angeles og skulle poste et bilde fra varmen. Jeg redigerte kroppen min på et bilde og postet det. Jeg ble uvel inni meg, fordi jeg følte at jeg likte det redigerte bildet bedre enn det originale, bedre enn meg! Det føltes heller ikke bra overfor følgerne mine. Det endte med at jeg slettet bildet raskt, i tillegg til at jeg slettet appen. Jeg tror ikke sånne apper er bra for selvbildet vårt.

Sliter med eget selvbilde

Sandra mener likevel at man skal være forsiktig med å se ned på dem som manipulerer bilder.

- Det er ikke motivert av ondskap. Mange redigerer bilder fordi de sliter med eget selvbilde, og prøver å fremstille seg selv som noe annet. Det synes jeg bare er trist. Jeg kjemper for at jenter og kvinner i alle aldre skal ha et godt forhold til egen kropp og utseende.

Selv om lovendringen fører til at enkelte bilder må merkes, gjelder det ikke alle bilder. Likevel mener Sandra at det er en god start.

- Jeg tror dette bidrar til en holdningsendring. Det er jo fortsatt lov til å retusjere et bilde fra stranda som ikke er sponset av en annen aktør, men den nye loven bidrar til at det er mindre akseptert å retusjere. Det har kommet til et nivå der det faktisk er flaut å retusjere, og det er gøy.

Ekstremt utseendefiksert bransje

Sandra har vært i rampelyset fra hun var 16 år gammel, og hun har blant annet vært åpen om spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. Hun vokste opp i en bransje som var ekstremt utseendefiksert. Det gjorde noe med henne.

– Jeg ble fortalt hva jeg skulle si. På photoshoots allerede som 17-åring måtte jeg ha på meg skjørt som så vidt dekket tissen, og de dro glidelåsen nesten ned til navlen. Jeg ­kjenner at jeg blir forbannet når jeg snakker om det. Jeg ble fortalt at jeg var for tykk til å lage musikkvideo og fikk inntrykk av at jeg måtte ligge med noen for å få suksess, fortalte Sandra i et KK-intervju tidligere i år.

- Jeg vet nå at det ikke stemmer. Det som er viktig er hvem vi er som mennesker. Hvordan vi har det, hvem vi ler med og hvordan vi hjelper andre på veien.

LAR SEG IKKE PÅVIRKE: Sandra har jobbet mye med eget selvbilde, og lar seg ikke påvirke av de ekstreme kroppsidealene. Foto: Chris Casp
LAR SEG IKKE PÅVIRKE: Sandra har jobbet mye med eget selvbilde, og lar seg ikke påvirke av de ekstreme kroppsidealene. Foto: Chris Casp Vis mer

34-åringen nekter å la skjønnhetsidealet ødelegge sommeren.

- At noen mener at det er finere å ikke ha strekkmerker eller cellulitter, skal ikke stå i veien for at jeg skal få sol på kroppen. At strekkmerker og cellulitter ikke er fint nok, er bare tull, og skapt av en industri som vil tjene penger på vår usikkerhet. Jeg vil ikke være en del av det lenger.

Sandra forteller at hun brenner for at andre skal få det bedre med seg selv. Derfor har hun laget noen videoer som skal gi en selvtillitsboost, som hun håper at flere vil teste ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer