Utmattelsessyndrom

- Nå er det helt surrealistisk å tenke på at jeg så vidt kunne røre på meg

For 5 år siden lå Norges taekwondohåp - Tina Røe Skaar (21), alvorlig syk i et helt mørkt rom. Hun hadde fått ME.

FIKK ME: Tina Røe Skaar (21) var syk i tre år. Nå er hun frisk, toppidrettsutøver og satser mot OL i 2016. Foto: Julie Kristine Krøvel
FIKK ME: Tina Røe Skaar (21) var syk i tre år. Nå er hun frisk, toppidrettsutøver og satser mot OL i 2016. Foto: Julie Kristine Krøvel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Akkurat da Norges taekwondohåp Tina Røe Skaar (21) skulle satse, ble hun syk.

Ingen trodde hun kunne trene seg opp igjen.

Ungdomstiden ble tilbrakt innendørs. I senga på et mørkt rom, av og til krabbende på alle fire ut i stua. Lærerne byttet på å komme hjem til henne så hun skulle få med seg noe av pensum, men mest sov hun.

Tina som akkurat skulle prøve seg på juniorlandslaget, Tina som alltid var på farten. Som alltid trente selv om hun var forkjølet, og dermed ikke hvilte når hun fikk en infeksjon som viste seg å være kyssesyken. Etter et halvt år kom brystsmertene.

Hun var 14 år og ferdig med første året på ungdomsskolen da hun ble innlagt på sykehus.

– Legen kastet ett blikk på meg og sa: «Du har jo ME». På en måte var det en lettelse å få vite hva det var, sier hun.

GOD ERFARING: – Sykdommen har vært en god erfaring, mener Tina Røe Skaar. De mentale teknikkene hun lærte for å bli frisk, er nyttige i idretten også. Foto: Julie Kristine Krøvel
GOD ERFARING: – Sykdommen har vært en god erfaring, mener Tina Røe Skaar. De mentale teknikkene hun lærte for å bli frisk, er nyttige i idretten også. Foto: Julie Kristine Krøvel Vis mer

– Du blir så desperat når du er syk lenge. Jeg tenkte at det ikke spilte noen rolle hva jeg hadde, bare jeg fikk vite hva det var så jeg kunne gjøre noe med det.

Men hva gjør man med en utmattelsessykdom som ME? Man ligger, for det meste. Sånn sett var det status quo. På gode dager kunne hun gå en liten tur, men da ble hun liggende etterpå – helt utslitt.

– Mamma tok permisjon fra jobben for å ta seg av meg. Småsøsknene mine lurte på hvor jeg var blitt av, jeg lå jo bare i mørket på rommet mitt. Jeg kunne sove 30 timer i strekk, med persienner, gardiner og laken foran vinduene. 

LES OGSÅ: Tina la om kosten og ble frisk av ME

– Følte livet dro fra meg

Hun husker at hun gråt, var mye frustrert. At hun ropte «Jeg orker ikke mer, orker ikke!» Hun prøvde healing, dyre urtetabletter, alt.

– Det verste var å gå glipp av så mye. Jeg savnet vennene mine, følte at livet dro fra meg. De andre fikk svart belte og kvalifiserte seg for landslaget. Etter hvert ble alle dagene like. Tiden sto stille, men gikk likevel fort. Plutselig var det gått to og et halvt år siden jeg fikk diagnosen. Jeg ble likegyldig til alt, og det skremte meg.

Faren hørte om Lightning process, den omdiskuterte behandlingsmetoden som har hjulpet mange med ME. Den ble redningen, også for Tina. 

– Kurset ga meg motivasjon. Jeg lærte å skru om tankemønsteret, bli kvitt likegyldigheten, og klarte å ta kontroll over livet. Jeg forsto at jeg ikke er et offer. Etter dag to følte jeg meg lettere, etter tre dager tenkte jeg for første gang at «ja, dette kan gå!» Jeg hadde en helt ny gnist.

To uker etterpå følte hun seg så bra at hun begynte å trene forsiktig. Etter to måneder fikk hun sølv i sitt første stevne – etter å ha vært borte i tre år.

– Da tenkte jeg at dette kan faktisk gå veldig bra, husker hun. Hun smiler ved tanken på øyeblikket da hun kunne sette seg hårete mål igjen: Hun ville prøve å kvalifisere seg til nordisk mesterskap samme år.

– Jeg vant. Det er det øyeblikket jeg er mest stolt av i hele karrieren. Det var seier over sykdommen. Det står over bronsen jeg tok i EM i år.

LES OGSÅ: – Jeg var konstant sliten

ENDELIG TILBAKE: Etter tre år helt ute av idretten er Tina Røe Skaar igjen medaljekandidat på internasjonale taekwondostevner. Foto: Julie Kristine Krøvel
ENDELIG TILBAKE: Etter tre år helt ute av idretten er Tina Røe Skaar igjen medaljekandidat på internasjonale taekwondostevner. Foto: Julie Kristine Krøvel Vis mer

Målet er OL

Det er blitt flere mesterskap, flere gullmedaljer. Hittil i år har hun konkurrert i åtte land, hun har flyttet til Oslo for å være nær alt som skjer rundt landslagstrening. Målet er OL i Rio i 2016, i en idrett som kanskje ikke er så stor her til lands, men på verdensbasis har 80 millioner aktive utøvere – dobbelt så mange som ski.

– Nå er det helt surrealistisk å tenke på at jeg så vidt kunne røre på meg, det er jo ikke mer enn fem år siden jeg var syk. Men det har vært en god erfaring for meg. De mentale teknikkene jeg lærte da jeg ble frisk, er nyttig å ha med seg i idretten.

Hun kunne ha vært bitter. Tenkt på de tre årene som ble borte, ungdomstiden som skulle ha vært bekymringsløs. 

– Jeg kjenner ingen bitterhet, hvem skulle jeg ha vært bitter på? Hvem skal jeg skylde på, og ville det gjort noe bedre? Jeg kaster ikke bort energi på å være sur, forklarer hun.

– Jeg tenker mindre på hva jeg har gått glipp av enn på hva jeg har fått. Jeg tror folk har godt av å havne litt i grøfta, du lærer så mye om deg sjøl når du kaver deg opp igjen. Jeg unner ingen å bli syk, men jeg tror alle kan ha godt av erfaringen det gir. 

Noen erfaringer er tyngre. Som at ikke mange vennskap overlever tre år med sykdom. Da hun ble frisk, hadde Tina to kompiser igjen som ikke hadde gitt henne opp. 

– Da lærer du deg å ta vare på dem som fortsatt er der for deg, konstaterer hun.

Dette intervjuet er en del av en større reportasje som ble publisert i KK 32.

Om ME og Lightning process
Lightning Process er treningsopplegg utviklet av Phil Parker, og brukes blant annet av personer med ME.

Det skal lære deg teknikker basert på hvordan hjerne og kropp jobber sammen, og på den måten la det endre eller påvirke din egen helse.

Det er en kontroversiell og alternativ behandling . 

Kronisk utmattelsessyndrom (ME) eller «Chronic fatigue syndrom» er en betegnelse på en sykdom som blant annet kjennetegnes av vedvarende utmattelse.

Kilder: Wikipedia og Lightningprocess.com. 
 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer