Utmattelsessyndrom

- Nå er det helt surrealistisk å tenke på at jeg så vidt kunne røre på meg

For 5 år siden lå Norges taekwondohåp - Tina Røe Skaar (21), alvorlig syk i et helt mørkt rom. Hun hadde fått ME.

FIKK ME: Tina Røe Skaar (21) var syk i tre år. Nå er hun frisk, toppidrettsutøver og satser mot OL i 2016. Foto: Julie Kristine Krøvel
FIKK ME: Tina Røe Skaar (21) var syk i tre år. Nå er hun frisk, toppidrettsutøver og satser mot OL i 2016. Foto: Julie Kristine Krøvel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Akkurat da Norges taekwondohåp Tina Røe Skaar (21) skulle satse, ble hun syk.

Ingen trodde hun kunne trene seg opp igjen.

Ungdomstiden ble tilbrakt innendørs. I senga på et mørkt rom, av og til krabbende på alle fire ut i stua. Lærerne byttet på å komme hjem til henne så hun skulle få med seg noe av pensum, men mest sov hun.

Tina som akkurat skulle prøve seg på juniorlandslaget, Tina som alltid var på farten. Som alltid trente selv om hun var forkjølet, og dermed ikke hvilte når hun fikk en infeksjon som viste seg å være kyssesyken. Etter et halvt år kom brystsmertene.

Hun var 14 år og ferdig med første året på ungdomsskolen da hun ble innlagt på sykehus.

– Legen kastet ett blikk på meg og sa: «Du har jo ME». På en måte var det en lettelse å få vite hva det var, sier hun.

– Du blir så desperat når du er syk lenge. Jeg tenkte at det ikke spilte noen rolle hva jeg hadde, bare jeg fikk vite hva det var så jeg kunne gjøre noe med det.

Men hva gjør man med en utmattelsessykdom som ME? Man ligger, for det meste. Sånn sett var det status quo. På gode dager kunne hun gå en liten tur, men da ble hun liggende etterpå – helt utslitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer