Skattemelding

Nå er skattemeldingen her - dette bør du sjekke

Hvor nøye går du gjennom skattemeldingen? Det kan koste å la være.

LURT Å SJEKKE: Det er lurt å sjekke skattemeldingen, også om vi ikke har noen endringer. FOTO: NTB Scanpix
LURT Å SJEKKE: Det er lurt å sjekke skattemeldingen, også om vi ikke har noen endringer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uken kom skattemeldingen, men det er nok ikke noe alle løper hjem for. En undersøkelse YouGov gjorde i fjor viste at 165 000 ikke sjekket skattemeldingen sin.

Men du bør gå over skattemeldingen, og du bør sjekke alle de forhåndsutfylte tallene opp mot årsoppgavene dine, for det kan være gjort feil.

- Om det er grove feil som du burde ha oppdaget, så kan du få en straffeskatt. Ellers kan du jo risikere å betale mer skatt enn det du skal, så det er veldig lurt å se kjapt over om det er noe feil, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

- Den andre grunnen til å sjekke skattemeldingen er jo det å gå på skattejakt etter fradrag, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: - Al det der med penger var jo noe de voksne tok seg av

Feil kan koste deg tilleggsskatt

Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetalerforeningen. Han påpeker at det absolutt kan være feil i de forhåndsutfylte postene i skattemeldingen, og at det er ditt ansvar å sjekke at alt stemmer.

- Det viktigste er at man sjekker at de tallene som står der er riktig. De forhåndsfylte tallene er det tredjeparter som har sørget for og da er det viktig at du dobbeltsjekker med alle årsoppgaver du har fått, sier han.

- Hvis det er feil, for eksempel at det står for lite inntekt, så risikerer du tilleggsskatt. Det kan for eksempel skje at arbeidsgiver innberetter lønnen sent, slik at den ikke kommer med i skattemeldingen, påpeker han.

Om du ikke har oppdaget det og altså rapporterer inn feil inntekt, så risikerer du å få tilleggsskatt.

Videre må du sjekke at det ikke er noe som mangler i de postene som ikke er fylt ut. Her må du se på livssituasjonen din. Har noe endret seg det siste året? Eller er det andre ting som ikke er fylt ut på forhånd og som gjelder for deg?

Det er mye som skjer i løpet av et liv, som ikke skjer hvert år, påpeker Lothe. Altså vil det ofte være noe nytt som også bør inn i skattemeldingen.

- Har du private lån, så står ikke de i skattemeldingen. Har du for eksempel lånt av foreldrene dine og betaler renter på det så skal du ha fradrag for rentene. Har du kjøpt hus i Spania står det ikke i skattemeldingen, og har du lån i en utenlandsk bank eller har du aksjegevinster i utenlandske selskap, så står heller ikke det i skattemeldingen, påpeker Lothe.

SAMBOERE: Husk at mens ektefeller lignes sammen, lignes samboere hver for seg. FOTO: NTB Scanpix
SAMBOERE: Husk at mens ektefeller lignes sammen, lignes samboere hver for seg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Går glipp av skattekroner

Og det er faktisk en del av oss som kan ha ganske mye å hente her.

- Foreldrefradraget er en post hvor jeg tror mange går glipp av skattekroner, sier Sandmæl.

Foreldrefradraget får du basert på utgifter til barn under 12 år. Du får da 25 000 kroner for det første barnet, og 15 000 kroner per barn om du har flere.

- Har du to barn og det ikke står 40 000 kroner i det feltet, så kan du fylle opp med for eksempel utgifter til dagmamma, sier Sandmæl.

Betaler du for barnepass, eller er barna med i fritidsordninger som erstatter SFO, så kan det føres opp her. Om du må kjøre ekstra for å levere i barnehagen kan du få kilometeravdrag, der satsen er 1.56 kroner per kilometer.

En annen post mange kan ha litt å hente på er reisefradraget.

- Fradraget gjelder om du reiser 64 kilometer tur retur til og fra jobb, og det gjelder uavhengig av hvilket transportmiddel du bruker. Om du sykler hele eller deler av veien, om du tar buss eller tog så har du rett på fradrag, mens jeg tror mange tenker at reisefradraget gjelder bil, sier Sandmæl.

Om du skal betale formueskatt er det også lurt å sjekke at ingen verdier er satt for høyt slik at du betaler mer enn du skal.

- Ellers så finnes det masse fradrag. Og jeg anbefaler absolutt alle å bruke fradragsveilederen til Skatteetaten, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Kjendisene lot Silje Sandmæl granske økonomien deres - overrasket over hvor mye penger som ble brukt på tull

Nytt i skattemeldingen

Det er også to nye ting i årets skattemelding det er lurt å være obs på.

En er at det fra og med inntektsåret 2018 skattes ved korttidsleie av bolig, og dette er også en av postene du må fylle ut selv.

- I tillegg er det en endring for pendlere, som får mindre fradrag enn før, da de ikke får kostfradrag, påpeker Lothe.

Om du har kokemuligheter på stedet du overnatter, altså om du for eksempel har en pendlerleilighet med kjøkken, så har du ikke lenger krav på fradrag for kost, forklarer Sandmæl. I tillegg har også satsene på fradrag for kost godt ned.

For de som leier ut boligen i mindre enn 30 dager av gangen er nå de første 10 000 kronene du får i leieinntekter skattefrie, mens du videre skatter av 85 prosent av inntektene over dette.

Samboere lignes hver for seg

En annen ting det er viktig å huske på er at samboere selv må fordele renter på eventuelt lån for å unngå at en av dere stikker av med hele fradraget.

- Det er en ting mange glemmer. Om man er samboere så er systemet dessverre sånn at all gjeld og renter rapporteres på hovedlåntakeren. Er dere gift så lignes dere sammen, men samboere lignes hver for seg, og da er det viktig å huske å fordele gjeldsrentene, sier Sandmæl.

Og et siste tips:

- Så vil jeg råde alle å ikke utsette dette. Det er sen påske i år og én uke etter påskeferien, så skal skattemeldingen sendes inn. Det er dumt å måtte bruke påskeferien på dette, så gjør det før påske.

LES OGSÅ: Mange av oss shopper selv om vi ikke har råd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer