Fetisha Williams

- Nå får hun knapt en paracet av oss

Fetisha Williams (28) forteller åpenhjertig om hvordan det har vært å være en av Sophie Elises nære venninner det siste året.

VANSKELIG TID: Fetisha forteller at det har vært vanskelig å se hvordan Sophie Elise Isachsen har hatt det det siste året. Foto: Ida Bergersen
VANSKELIG TID: Fetisha forteller at det har vært vanskelig å se hvordan Sophie Elise Isachsen har hatt det det siste året. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Midt på Grünerløkka bor Fetisha Lynn Williams (28), sammen med kjæresten og to pelskledde barn. Hunden Nemo (11) tar KK godt imot, mens katten Dory har funnet sjefsplassen i senga på soverommet.

Leiligheten er lys, romslig og hjemmekoselig. Fetisha har bodd der i mange år, og forteller at hun trives godt. Livet på Løkka er ganske annerledes fra hennes første leveår, da hun ble født i Miami.

- Vi var fem personer som bodde sammen på 20 kvadratmeter: Meg og to søsken, mamma, søsteren til mamma og delvis bestemor. Det var harde kår, men mamma var flink til å få oss til å føle at vi aldri manglet noe.

Når Fetisha tenker tilbake på barndommen i voksen alder, skjønner hun var tøft det egentlig var.

- Jeg har sett folk bli skutt. Alle blir helt sjokkert når jeg sier det, men det var vanlig for oss. Jeg trodde sånne ting skjedde over alt. Nå ser jeg hvor syk den tankegangen var, men vi visste ikke bedre.

BARNDOM: Fetisha som liten. Foto: Privat
BARNDOM: Fetisha som liten. Foto: Privat Vis mer

Flyttet til Norge

Grunnen til at Fetisha flyttet til Norge da hun var seks-syv år gammel, var fordi pappaen hennes forelsket seg i en norsk dame. De møttes i Spania, og bodde der i et par år, før de flyttet sammen til Miami.

- Stemoren min så fort hvor ghetto det var der, og da ble de enige om å flytte til Norge. Jeg flyttet etter et år senere.

Fetisha forteller at hun har et godt forhold til sin biologiske mor også, men at de ikke sees så mye.

Hadde aldri gått tur

- Hva husker du fra da du flyttet til Norge?

- Jeg husker at jeg klagde så mye på at jeg var sliten da vi gikk tur. Ingen skjønte hvorfor, men det var fordi jeg aldri hadde gått tur før. Og alle vet hvor mye man går på tur i Norge fra barnehagealder. Så jeg måtte øve meg ved å gå runder rundt barnehagen, så jeg skulle klare å holde følge med de andre barna, sier Fetisha lattermildt.

Da produksjonsteamet bak 71 grader nord ringte for å spørre om Fetisha ville delta i programmet, og spurte om hun hadde turerfaring, tenkte hun at ja, det hadde hun jo.

- Jeg går tur i parken to ganger om dagen med bikkja mi, så jeg tenkte at det ville gå fint.

TURERFARING: Fetisha tenkte at hun var godt nok rustet til 71 grader nord - hun lufter tross alt hunden Nemo to ganger om dagen. Foto: Ida Bergersen
TURERFARING: Fetisha tenkte at hun var godt nok rustet til 71 grader nord - hun lufter tross alt hunden Nemo to ganger om dagen. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Beintøft

71 grader Nord skulle vise seg å bli noe av det verste Fetisha har vært med på.

- Jeg takket ja kun fordi det var veldig godt betalt. De tilbød meg en pris, jeg spurte om det dobbelte – og litt til. Så sa de ja. Men helt ærlig: Jeg trodde at produksjonen kom til å ta sekkene våre da kameraene var av. Jeg ser jo nå at det ikke er et sånt type program, men jeg hadde aldri sett på det. Det var en tabbe.

Fetisha havnet på lag med blant annet Christian Brennhovd, Fritz Aanes og Vegard Ylvisåker – som raskt fant tonen.

- Jeg hadde aldri trodd at Christian og jeg skulle komme på samme lag. Men vet du hva? Takk Gud for det. Han bar sekken min halve turen. Vegard leide meg, og Fritz svømte med meg. Jeg var bare en feit, liten skrulle på tur, sier hun, og ler godt.

Fetisha innrømmer at hun egentlig trakk seg første dagen, men at hun valgte å bite tennene sammen. Det siste hun vil, er å sløse bort tiden til folk. Hun visste at hun fikk godt betalt, og da ønsket hun å prestere.

- Jeg måtte bare holde kjeft og fullføre. Men jeg hadde ikke gjort det igjen – ikke engang for dobbel lønn. Det var beintøft. Aldri igjen, sier hun, og rister bestemt på hodet.

Aldri drømt om å bli kjendis

Fetisha har vært med på en rekke TV-programmer, og blant annet vunnet Camp Kulinaris. Men hvordan ble hun egentlig kjent?

- Jeg har jobbet i bransjen som frisør i snart 10 år. Jeg var på mange TV-innspillinger, shoots, og har bare bygget karrieren derfra. Jeg sa tidlig til pappa at jeg skulle bli kjendisstylist.

- Har du hatt en drøm om å bli kjendis?

- Nei, men jeg har alltid drømt om å starte et eget merke, og jeg ville bli kjent hårstylist fordi det er det jeg kan, og det jeg brenner for. Jeg tenkte aldri at jeg kunne tjene penger på å bare være meg.

Fetisha forteller at hun virkelig så verdien av frisøryrket da hun begynte å jobbe for Jan Thomas.

- Jan Thomas og Christoffer er noe av det beste som har skjedd meg, og de har veldig mye av æren for at jeg er der jeg er i dag. De lot meg ta fri da jeg trengte det, og de lot meg låne alt av sminke og klær. De risikerte å miste en ansatt, noe de gjorde, men likevel har de vært så støttende hele veien. De to har hatt en vanvittig påvirkning på livet mitt, og vi har fortsatt god kontakt, smiler hun.

KJENDISSTYLIST: Fetisha sa tidlig at hun skulle bli kjendisstylist. Foto: Ida Bergersen
KJENDISSTYLIST: Fetisha sa tidlig at hun skulle bli kjendisstylist. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Mye drama

Fetisha ble for alvor kjent gjennom TV2-serien «Sophies verden». Hun og Sophie ble kjent via felles venner for åtte år siden, og Fetisha ble raskt Sophies faste frisør. På en fest kom de tilfeldigvis i kontakt med noen i TV2.

- De luftet ideen om «Sophie Elises verden», fordi de syntes at vi hadde en veldig morsom dynamikk.

Alle som har sett «Sophie Elises verden» husker nok at det gikk noen kuler varmt mellom henne og Fetisha.

- Forholdet vårt er komplekst. Sophie er en person som ikke er vant til å få tilsnakk, og jeg er ikke vant til å få kjeft. Men Sophie trenger folk som tør å si ifra – hun har en tendens til å bli omringet av folk som dilter med. Så jeg tror hun fant en slags trygghet i oss som tør å si ifra, og gi henne tilbakemelding. Vennskapet vårt er bygget på ærlighet.

I tillegg til Sophie og Fetisha, var Joakim Kleven en av de mest sentrale i serien. Det var kun Sophie som var vant til TV og media på den tiden.

- Joakim ville bli superkjendis, og jeg visste ikke helt hva jeg ville. Bortsett fra at jeg vet at jeg er morsom, og at det kan brukes til noe. Jeg har gradvis funnet meg selv på veien.

- Oppstår det fortsatt gnisninger mellom deg og Sophie?

- Nei, nå er vi voksne. Jeg var under et enormt press på den tiden, med fulltidsjobb ved siden av TV- og podkastinnspillinger. Men gode venner klarer å finne ut av det. Og så ble det jævlig god TV, da.

Fikk drapstrusler

Ved å være et kjent ansikt blir man utsatt for hets og stygge kommentarer – noe Fetisha er godt kjent med.

- Folk sier aldri at jeg ikke er morsom eller talentfull – de sier bare at jeg er feit. Jeg tenker ja, det er jeg. Så… ok? Sier hun og rynker på nesa.

- Men man må ha litt tykk hud når man er på nett. Jeg klarer ikke å ta seriøst at Bente Kari på 64 år sier at jeg er stygg. Jeg tror ikke noe på det, og det gjør sannsynligvis ikke hun heller.

- Er det noe som har gått inn på deg?

- Ja, det er én situasjon jeg husker. Jeg postet et innlegg om at jeg endelig hadde bestilt meg bunad, og da fikk jeg drapstrusler, og ble bedt om å dra «tilbake til» Afrika. Det var helt horribelt.

Hulsker-saken

I torsdagens episode av podkasten «Sophie og Fetisha» snakker Fetisha om Bernt Hulsker-saken, hvor det denne uken ble kjent at han ble dømt til 18 dagers betinget fengsel – noe Fetisha mener er altfor lite. Hun blir selv utsatt for rasistiske kommentarer og holdninger på hverdagsbasis.

- Hvorfor plager hudfargen min deg? Hvorfor synes du jeg lukter vondt? Jeg lukter ikke vondt, jeg lukter annereldes. Hvorfor gjør du narr av tonefallet mitt? Sier hun gråtende, og forteller at hjertet hennes blør for dørvakten som ble utsatt for de grove, rasistiske ytringene, sier hun videre i podkasten.

Hun mener det er problematisk at Hulsker ikke selv erkjente straffskyld – da han mener at ordene og handlingene ikke var rasistisk motivert.

- Dette er så mye dypere enn at du (Bernt Hulsker) skal ha jobben din tilbake, sier hun, og legger til at det er bra at det endelig blir slått ned på, og ikke bare feid under teppet, sier hun i podkasten.

Ble sjokkert

Noe som har overrasket Fetisha stort, er hvor mye positive tilbakemeldinger hun har fått etter deltakelsen i 71 grader nord – enda hun var den første som røk ut.

- Jeg hadde faktisk gruet meg litt til det skulle komme på TV, men så sa alle at jeg var så flink! Jeg fikk helt sjokk, for jeg var jo elendig, og gråt hver dag! Jeg har ikke sett episodene selv, men produksjonen må ha vært veldig snille med klippingen. Den har gått SÅ i min favør, sier Fetisha, og ler høyt.

Tilbakemeldingene var noe helt annet enn de hun fikk da hun deltok på Camp Kulinaris – som er den beste TV-innspillingen hun har vært med på.

- Da fikk jeg bare høre at jeg hadde for store pupper til å stå på kjøkkenet. Og det har jeg jo skyld i selv, ikke sant, sier hun ironisk.

OVERRASKELSE: Fetisha er sjokkert over hvor gode tilbakemeldinger hun har fått etter 71 grader nord. Foto: Ida Bergersen
OVERRASKELSE: Fetisha er sjokkert over hvor gode tilbakemeldinger hun har fått etter 71 grader nord. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Var veldig usikker som liten

- Du fremstår som veldig selvsikker. Har du alltid vært sånn?

- Jeg var veldig usikker, nervøs og stille da jeg var liten. Det er ingen som tror på meg når jeg sier det.

For Fetisha fremstår som en utadvendt, høylytt person, som ler mye, og ikke er redd for å drite seg ut eller si ifra om hun er uenig i noe. Langt unna den hun var da hun var liten.

- Da jeg kom til Norge følte jeg meg annerledes. Jeg var ikke den eneste brune eleven på skolen jeg gikk på i Moss, men jeg hadde egne norsktimer for eksempel, og jeg følte at jeg skilte meg ut fra de andre barna.

Da Fetisha dro tilbake til USA som 13-åring, gikk det opp et lys for henne.

- Jeg så alle de svarte kvinnene, som lignet på meg, og det hjalp meg masse. Jeg innså at jeg ikke var stygg, og at det ikke var noe galt med meg. Jeg bare bodde i «feil» land. Jeg er veldig glad og takknemlig for alle turene jeg har hatt til Miami. Om jeg ikke hadde reist tilbake, hadde jeg vært mye mer usikker. Men fra tenårene har jeg alltid vært ganske selvsikker.

Pangstart på podkasten

I 2019 kom podkasten «Status» med Fetisha og Sophie. Nå har de gjort comeback, med ny podkast, og NRK i ryggen.

- Vi hadde mange lyttere på forrige podkast, men nivået er hevet mange hakk nå. Jeg er beæret over å kunne si at jeg jobber med NRK. Denne gangen er jeg mye mer selvsikker, og Sophie er mye mer laidback. Vi tar ikke oss selv så høytidelig, og vi blir ikke påvirket av drittsnakk på nettet lenger. Vi er mer lettbeinte, men samtidig tøffere.

Og podkasten startet med et brak, da Sophie innrømmet å ha vært avhengig av Xanax (en type angstdempende, beroligende piller), og vært innlagt i flere uker på rehab.

- Det starta med et brak, ja, men: Would you have it any other way? sier Fetisha overbevisende.

Tøft å være venn på sidelinjen

Fetisha forteller at det har vært vanskelig å være en av Sophies nære venninner det siste året.

- Jeg så at hun hadde et problem, men samtidig var det veldig vanskelig å «ta henne» på det. Hun kom tidlig, og dro tidlig fra fest. Hun drakk alkohol, men var ikke den som var mest crazy, og aldri overstadig beruset. Hun skjulte det godt. Grunnen til at jeg så at noe ikke var som det skulle, var fordi hun var veldig apatisk.

28-åringen forteller at det var tøft å se hvordan andre folk behandlet Sophie.

- Hun lot venner og gutter utnytte henne, noe hun vanligvis ville reagert kraftig på. Jeg har aldri sett henne så likegyldig før. Jeg konfronterte henne en gang, og spurte om hun hadde tatt piller. Hun sa at hun hadde tatt én pille den dagen, og skulle ta en til. Det virket ikke som et problem, og hun fungerte bra i hverdagen: Hun presterte alltid på jobb, og startet på nye prosjekter. Hvordan skal du si til noen at du tror vedkommende har et problem da? Det gir ikke mening.

Var redd for å bli skjøvet vekk

Fetisha var også redd for at Sophie skulle bli veldig defensiv og skyve henne vekk om hun gravde dypere.

- Vi holdt på å miste hverandre en gang på grunn av mitt forrige forhold, og hvordan jeg var da. Det var vanskelig.

Da Sophie valgte å legge seg inn på rehab frivillig, sendte hun en lang melding til Fetisha, for å forklare situasjonen. De skulle egentlig spille inn podkast to dager senere.

- Først tenkte jeg: Shit, hva skjer med podkasten nå, egentlig – noe som er superegoistisk å tenke. Men så ble jeg selvsagt lettet fordi jeg visste at hun ville få hjelp. Nå får hun knapt en paracet av oss, sier Fetisha, og ler.

- Jeg er en løs kanon

Fetisha ble sammen med kjæresten sin i desember 2020. Da hadde hun vært singel i to år.

- Er du en forholdsperson?

- Jeg liker å si nei, men jeg er jo det, sier hun lattermildt, og legger til:

- Jeg er stjernetegnet tyr, og vi liker å ha det trygt og godt, og er glade i hjemmet vårt.

- Har det noen gang vært et problem for samboeren din at du er såpass åpen og frittalende?

- Nei, det går ikke, for jeg er en løs kanon. Men samboeren min er veldig støttende, selv om han ikke selv ønsker å dele rampelyset med meg. Men han sniker seg inn bakdøra på fester, så det er veldig koselig.

Ved siden av å jobbe med podkasten, har Fetisha mange planer i tiden fremover. Blant annet to-tre TV-jobber, og litt skriving på siden.

- Jeg er glad i å jobbe, helst fysisk. Jeg kunne aldri ha sittet på et kontor, noe jeg kan takke ADHD-en min for. En perfekt dag for meg, er å sitte i taxi minimum fire ganger, på vei fra sted til sted. Jeg jobber definitivt best under press, og sånn sett bruker jeg ADHD-en til min fordel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer