Nå havner all gjelden din i et gjeldsregister

- Det blir vanskeligere for noen å få boliglån, sier ekspert.

NYTT REGISTER: 1. juli 2019 ble det norske gjeldsregisteret lansert, og det kan gjøre det vanskeligere å få lån av banken. FOTO: NTB Scanpix
NYTT REGISTER: 1. juli 2019 ble det norske gjeldsregisteret lansert, og det kan gjøre det vanskeligere å få lån av banken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke så rart at mange nordmenn har usikret lån. Vi overøses med tilbud om forbrukslån, kredittkort, nedbetaling og SMS-lån. Mange takker ja ukritisk, gjerne hvis de trenger ekstra penger til en ferietur eller en ny vaskemaskin.

Frem til nå har ikke bankene hatt innsyn i hvilke usikrede lån du har, og det har derfor vært mulig å for eksempel ta opp forbrukslån og bruke det som egenkapital.

Dyre forbrukslån med over 15 prosent rente, i tillegg til faste utgifter som boliglån eller husleie, strøm, barnehage, klær og mat, kan skakkjøre enhver økonomi. 1. juli 2019 ble derimot det norske gjeldsregisteret lansert, og det kan gjøre det vanskeligere å få lån av banken.

- Tidligere kunne folk ta opp forbrukslån uten at banken fikk vite det. Når du søker om boliglån spør alltid banken hva slags lån du har fra før, men mange «glemte» at de hadde mange kredittkort eller forbrukslån. Da ga bankene lån på feil grunnlag, og gjerne mer enn kunden hadde råd til å betjene, forklarer Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra Luksusfellen på TV3.

Nå vil gjeldsregisteret alltid vært oppdatert og det blir ikke så lett for folk å låne mer enn de har råd.

- Det blir vanskeligere for noen å få boliglån, men det er de som ikke bør ha mer lån fordi de har nok fra før. Det er bra at banken nå kan si nei, slik at folk ikke kan ikke ødelegge for seg selv. I Luksusfellen ser vi at mange låner kun fordi de får innvilget lån, og tenker ikke på konsekvensene, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Svært mange av oss låner mye og dyrt

EKSPERTEN: Magne Gundersen er kjent fra Luksusfellen på TV3.
EKSPERTEN: Magne Gundersen er kjent fra Luksusfellen på TV3. Vis mer

Alle kan sjekke egen gjeld

Nå kan alle logge inn på gjeldsregisteret med Bank-ID og sjekke egen økonomi, og det er lett å få en oversikt.

- Hvis du ikke vet hvor mye du har i lån, kan du logge deg inn og sjekke det nå. Det er veldig positivt, sier Gundersen.

Han sier at det er akkurat like skummelt å ha forbrukslån og kredittkortgjeld som tidligere, men at det fine er at du nå kan se hvor mange kort du har og hvor mye gjeld du har.

- Gjeldsregisteret er utelukkende positivt. Alle får anledning til å skaffe seg en oversikt over gjelden sin, og det kan øke bevissthetsnivået til folk. Både det at det omtales mye, og at det nå eksisterer, kan gjøre at folk tenker seg mer om før de tar opp forbrukslån. Nå vet de at det blir lett synlig både for dem selv og for banken, sier Dag Jørgen Hveem, som er ekspert på privatøkonomi og høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI.

LES OGSÅ: Mange av oss shopper selv om vi ikke har råd

PÅVIRKER ØKONOMIEN: Hvis du har mange kredittkort og mange kredittrammer, vil det påvirke hvor mye boliglån du får av banken, selv om du ikke bruker kortene.
PÅVIRKER ØKONOMIEN: Hvis du har mange kredittkort og mange kredittrammer, vil det påvirke hvor mye boliglån du får av banken, selv om du ikke bruker kortene. Vis mer

Gjør det vanskeligere å få boliglån

Dersom du er på boligjakt, eller skal søke boliglån fra banken i nær fremtid, er det nå lurt å kvitte seg med kredittkort eller justere kredittgrensen. Det gjelder selv om du ikke bruker kortet.

- Hvis du har et hotellkredittkort, et bensinkort, et byggevarekort osv, så vil bankene ta utgangspunkt i kredittrammen i hvert kort. Hvis du har et kredittkort hvor du kan bruke opptil 50.000 kroner, teller det som om du har 50.000 i lån. Og da hjelper det ikke at du er flink og betaler det ned, forklarer Gundersen.

Hvis du har mange kort og mange rammer, kan det føre til at du får mye mindre lån til bolig.

- Du kan totalt ha lån på inntil fem ganger inntekten din. For å få mer boliglån, bør du vurdere å kvitte deg med kredittkort eller senke kredittrammen. Da kontakter du bare kortselskapet, forklarer han.

Men selv om du nå kan logge inn og se din egen gjeld, kan du ikke søke opp venner eller naboen.

- Det er ikke sånn at vi kan se hva naboen har i gjeld, men vi kan sjekke vår egen økonomi. Nå får du oversikten med et enkelt tastetrykk, og det kan kanskje virke litt preventivt, sier Hveem, som påpeker at folk flest har en grei oversikt over hvor mye gjeld de har.

I gjeldsregistret vil du også kunne se renten, og mange får seg nok en aha-opplevelse der.

- Dette er en fin unnskyldning for å ha en sommeropprydning i økonomien og kortjungelen. Det er for eksempel ikke vits å ha masse penger stående på en sparekonto med 1 prosent innskuddsrente, hvis du har forbrukslån med 15 prosent rente, sier Gundersen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer