Fjerner puppesensur:

Nå kan dette bli lov på Instagram

Etter mange år med kritikk, ser det ut til at Instagram endrer retningslinjene sine.

FJERNER PUPPESENSUR: Metas «advisory board» kom nylig ut med en sterk anbefaling til selskapet om å endre retningslinjene. FOTO: NTB
FJERNER PUPPESENSUR: Metas «advisory board» kom nylig ut med en sterk anbefaling til selskapet om å endre retningslinjene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du trykker deg inn på instagram og ser et toppløst bilde av en mann, og et av en kvinne. Hvilket bilde tror du hadde vekket mest oppsikt i kommentarfeltet?

Dersom du zoomer inn, er det liten til ingen forskjell på kvinnelige og mannlige brystvorter. Men der er samfunnet uenig. For mens gutta poserer i svett baris på stranda eller på treningssenteret, er det helt uhørt å legge ut et par pupper på instagram. Mest sannsynlig vil bildet bli tatt ned etter kort tid. Slik har det alltid vært. Men nå er det endelig i ferd med å endres.

Tar grep

I 2012 ble kampanjen «Free the Nipple» opprettet, og har i etterkant utviklet seg til en stor bevegelse som kritiserer samfunnets seksualiserte blikk på kvinnelige brystvorter. Kritikken inkluderer Metas (eier av instagram og facebook) retningslinjer som omhandler seksuelt innhold.

Det er særlig Instagram som har fått kritikken gjennom årene for kjønnsdiskriminerende retningslinjer, hvor bilder blir fjernet av automatisk moderering av innhold - uten tegn til endring.

Nå ser det ut til at kritikken blir hørt. Metas «advisory board» kom nylig ut med en sterk anbefaling til selskapet om å endre retningslinjene, ettersom de er uklare, og hemmer kvinner, trans- og ikkebinære mennesker å uttrykke seg. Nå har Meta fått 60 dager på å reagere på oppfordringen. Les mer om dette her.

Opprettholder stigmaet

Videre krever Oversight Board at Meta definerer klare, objektive retningslinjer som ivaretar internasjonale menneskerettigheter uten diskriminering på bakgrunn av kjønn.

Oppfordringen kom på bakgrunn av at instagram fjernet et bilde av et par som identifiserer seg som transkjønnet og ikke-binært. Paret poserte i bar overkropp, og det er tilsynelatende årsaken til at bildet ble fjernet fra instagram. Da bildet ble tatt ned, tok paret saken opp med Meta, og bildet har fått bli på instagram i etterkant, ifølge Oversight Board.

Saken belyser hvor problematisk de uklare retningslinjene er, og mange argumenterer for at de er med på å både skape og opprettholde stigmaet og seksualiseringen av kvinnelige brystvorter.

Dersom Meta velger å høre på anbefalingene, er det et etterlengtet skritt i riktig retning for tilhengere av Free the Nipple-bevegelsen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer