Askespredning

Nå kan du få asken din spredt i verdensrommet!

Norsk begravelsebyrå tilbyr nå tjenesten. Men er det lovlig?

ASKESPREDNING: Kunne du tenke deg å bli spredd via kosmiske vinder? Den muligheten har du faktisk. FOTO: Aura Flights
ASKESPREDNING: Kunne du tenke deg å bli spredd via kosmiske vinder? Den muligheten har du faktisk. FOTO: Aura Flights Vis mer
Publisert

Begrave eller kremere? Og hvilken musikk? Begravelsessermonier og urnenedsettelser er ritualer de fleste av oss har begrenset erfaring med, men som likevel er noe vi mest sannsynlig må ta stilling til noen ganger i løpet av livet. Som pårørende blir man nødt til å stille seg spørsmålet om hvordan den avdøde kanskje ville ha ønsket seremonien, hvis ikke vedkommende har sagt eller skrevet noe om det i forkant. Noen tenker kanskje også over sin egen avskjed, og har klare formeninger om hva de ønsker, og hva de vil unngå.

Pia Cyrén driver begravelsesbyrået «Den siste reisen», og er kjent for å tilby mer personlige seremonier og løsninger. Du har kanskje hørt om at den kremerte kan bli en diamant du kan bære med deg? Det er et av tilbudene hos Cyréns byrå. Nå kan hun tilby en ny tjeneste - askespredning i verdensrommet.

- Hva i all verden er dette?

- Det er et fantastisk tilbud til alle dem som ikke ønsker en gravplass, men askespredning i forbindelse med kremasjon, sier Cyrén til KK og forklarer:

- Det hele starter med en vanlig kremasjon, og dersom de pårørende ønsker askespredning er dette et alternativ de kan velge. Da har man mulighet til å samles til seremoni, og i stedet for at man sprer asken i naturen etter de reglene som gjelder, eller setter urnen i jorden, sender man den altså til værs med en værballong, sier Cyrén.

VÆRBALLONG: Ideen og teknikken rundt askespredningen som nå tilbys i Norge, er hentet fra England og selskapet Aura Flights. FOTO: Aura Flights
VÆRBALLONG: Ideen og teknikken rundt askespredningen som nå tilbys i Norge, er hentet fra England og selskapet Aura Flights. FOTO: Aura Flights Vis mer

- Urnen med aske blir sendt ut i verdensrommet helt opp til 100 000 fot, altså over 30 000 meter opp i luften. Der åpner urnen seg, og asken blir da spredt med stratosfæriske vinder i rommet, og sirkulerer rundt jordkloden i flere dager, ja kanskje også uker, før den til slutt kommer tilbake til jorden i form av regn eller snøfnugg, forklarer hun.

SISTE REISE: Aura Flights flyr asken ut i verdensrommet. Video: Aura Flights. Klipp: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

På urnen er det festet et kamera, slik at hele prosessen filmes.

- Det blir laget en vakker film som de pårørende kan ha som minne, forklarer Cyrén entusiastisk og legger til at tjenesten dessuten er miljøvennlig, ettersom ballongen er lagd av nedbrytbar lateks, og den tomme urnen styres tilbake til jorden via GPS og blir tatt hånd om.

Cyrén er den første i Norge som tilbyr tjenesten, og samarbeider med det britiske selskapet Aura Flights, som har oppfunnet tjenesten. Kunden kan velge mellom to alternativer, enten at urnen blir sendt opp Sheffield der Aura Flights ligger, eller at man selv velger sted et sted i Norge der værballongen skal slippes.

DRIVER EGET BYRÅ: Pia Cyrén startet eget begravelsesbyrå i 2014.
DRIVER EGET BYRÅ: Pia Cyrén startet eget begravelsesbyrå i 2014. Vis mer

Prisene ligger fra cirka 23 000 til 33 000 kroner, der det første alternativet er det rimeligste.

LES OGSÅ: Så mye koster en begravelse i Norge

- Har noen benyttet seg av tilbudet ennå?

- Tjenesten er akkurat lansert, så foreløpig er det nok ikke mange som vet at det er et alternativ, men jeg kjenner noen piloter som umiddelbart mente det hørtes ut som noe for dem, sier Cyrén, og humrer.

Sist uke meldte avisen Vårt Land, at Barne- og familiedepartementet påpeker at askespredning fra verdensrommet ikke er regulert i gravferdsloven, og derfor ikke kan gjennom­føres i Norge. Cyrèn har ikke blitt informert om dette lovforståelsen, og heller ikke at det sendt ut brev fra departementet med informasjon til fylkesmannsembetene om dette. Hun mener tjenesten hun tilbyr ikke er i strid med gjeldene lovverk.

- Vi forholder oss til graverdsferdsloven i forhold til askespredning, også når det gjelder denne tjenesten. Så kan man jo diskutere hvor høyt opp atmosfæren norsk lov gjelder, jeg er i grunn glad for at det blir en debatt rundt dette, sier Cyrèn som ikke er uvant med debatt rundt de utradisjonelle løsningene hun tilbyr.

Hun tror tjenesten med askespredning i verdensrommet kanskje vil appellere til den eventyrlystne, som ønsker en avskjed som framstår som lysere og lettere enn en tradisjonell seremoni.

- Det er egentlig litt viktig å presisere. De gangene jeg er i kontakt med mennesker som av ulike årsaker planlegger sin egen avskjed, så er ønsket i grunn alltid det samme - de vil ikke at det skal være dystert og mørkt. De ønsker å fokusere på det som har vært godt i livet, sier hun.

- Har du fått noen negative reaksjoner på tilbudet?

- Det er klart det alltid noen som mener at man ikke bør gjøre noe annerledes når det gjelder dette området, men jeg syns det er fint at det går an å velge.

Mer personlige avskjeder

- Vi går nok mer i retning av mer personlige og individuelle løsninger når det gjelder begravelser og kremasjoner, men askespredning i verdensrommet vil nok være et tilbud for de spesielt interesserte.

Dette sier Gunnar Hammersmark, som er bransjedirektør i Virke Gravferd, til KK.

Han påpeker at for rundt 10-15 år tilbake var det nærmere 98 prosent kirkelige gravferder på landsbasis årlig, mens tallet for slike gravferder ligger på rundt 70 prosent i Oslo. Her og i andre urbane området er det flere som velger livssynsnøytrale seremonier eller tilhører andre trossamfunn.

Kremasjonsandelen i Norge lå i mange år på rundt 30 prosent, før den i 1996 begynte å stige, ettersom en endring i Gravferdsloven gjorde at det ble tillatt med askespredning på «åpent hav, fjellet og nå også i større elver og innsjøer», gitt at man har søkt og fått tillatelse fra Fylkesmannen.

Oppdatering: Siste

I dag er ligger kremasjonsandelen på rundt 41 prosent, ifølge Norsk forening for gravplasskultur, og en svært liten andel av disse velger askespredning. Velger man spredning av asken velger man samtidig bort et gravsted å gå til.

- Er det slik at stadig flere ønsker å «designe» sin egen seremoni?

- Hovedbildet er at det ganske tradisjonelt i Norge, men jeg tror vi vil se en økning av gravferder «uten kjent seremoni» i årene som kommer, sier Hammersmark og forklarer at dette er avskjeder der de pårørende velger å ha en seremoni eller samling helt etter egne ønsker.

- Det kan være en samling på hytta eller den lokale puben der man minner den avdøde, for å ta noen eksempler. Flere har et mer fjernt forhold til kirken, og etterspør et livssynsnøytralt alternativ, og en mer personlig avskjed. I Sverige er det allerede rundt 8 prosent som enten velger bort hele seremonien eller arrangerer egen minnestund, og jeg antar at dette er noe som vil utvikle seg på samme måte i Norge, sier han.

- Hva tenker du om tjenester som askespredning i verdensrommet?

- Vi mennesker er jo forskjellige når vi lever, og at det gjenspeiler seg når vi dør er ikke så rart, sier Hammersmark og understreker at han oppfatter det som positivt med valgfrihet også når det gjelder hvordan vi forlater livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer