Mobil

Nå kan du lese KK.no på flyet

Det er gratis, og du kan bruke mobilen.

SURF PÅ FLYET: Norwegian har lansert bredbånd på fly, så nå kan du lese kk.no i lufta. Foto: Per Ervland
SURF PÅ FLYET: Norwegian har lansert bredbånd på fly, så nå kan du lese kk.no i lufta. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du savnet å sitte på Facebook, sjekke jobbmailen, blogge eller lese kk.no på mobil, iPad eller laptop under flyreiser? Da har løsningen endelig kommet. Fra og med denne uken kan nemlig nordmenn surfe gratis i lufta - i Norge.Det var Norwegian som tirsdag aktiverte et slikt tilbud for sine klienter, og flyselskapet er det første i Europa som introduserer denne typen løsning (SAS har hatt det før, og det finnes to slike løsninger i USA og Asia), skriver ITavisen.no. I skrivende stund er to av Norwegians fly utstyrt med teknologien. Disse har ingen fastsatte ruter, de rulleres over store deler av selskapets rutenett. Frem til cirka juni i år vil det totalt være 11 fly i lufta med teknologien, og over 20 utover 2011. På sikt skal alle Norwegians maskiner utstyres med dette. Det er uvisst om det etterhvert vil koste penger å bruke nettet.

Enkelt og kjapt

ITavisen.no-journalist Thomas Marynowski var blant de første som fikk prøve ut den nye nettverksløsningen, som skal ha blitt testet grundig over de siste to årene. Og ifølge Marynowski var nettverket både enkelt og relativt kjapt å bruke. - Det er veldig enkelt å bruke, og som å koble seg opp på andre typer trådløst nettverk. Nettet er tilgjengelig når flyet er oppe i 10.000 fot og over, og da er det bare å koble seg til. Helt enkelt forklart kommer det først opp en side hvor det står en stor knapp med «connect». Da kan du bare trykke på den, så er du online, akkurat som hjemme, sier Marynowski til KK.no. Hastigheten på bredbåndet er imidlertid ikke av de kjappeste, derfor lønner det seg mest til enkel bruk. - Det kunne vært kjappere, men jeg synes dette tilbudet funket bra. Du kan gjøre akkurat som når du er på bakken, og det er ingen begrensninger i bruken. Det er imidlertid ikke super bredbåndhastighet, så det egner seg best til enkel bruk, som å sjekke mail, sosiale medier og chat, sier Marynowski.

Surf med mobilen

Flyselskapene har en strikt regel på mobilbruk om bord på fly, og all teknologi skal være avslått både under letting og landing. Ifølge Marynowski kan man imidlertid bruke mobilen til å surfe med i lufta, selv om reglene sier at den må være avslått eller i «flight mode». Les også Er du mobil-hekta?Slik surfer du med mobilen på flyet:
 • Du skrur telefon av før flyet tar av.
 • Når flyet kommer opp i 10.000 fots høyde, kan du skru telefonen på, men pass på at den er i flight mode.
 • Når telefonen er i flight mode, så er både trådløst nett og mobilnett av. Det man deretter må gjøre er å gå inn på innstillingene på mobilen din (noe man fortsatt kan gjøre i flight mode) og skru den trådløse nettverkstilkoblingen (ikke mobilnett-tilkoblingen) på. Du kan fortsatt ikke ringe eller sende meldinger, og bryter dermed heller ikke noen av reglene for mobilbruk på fly. Les mer om ITavisen.nos test av Norwegian bredbåndet og se bilder fra flyturen her!

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.