Navnevalg

Nå kommer disse navnene

Hvert fall om vi hermer etter svenskene, som vi pleier.

POPULÆRE NAVN: Tradisjonelt sett følger vi etter svenskene. Gjelder det også det nye navnetrenden? FOTO: NTBScanpix
POPULÆRE NAVN: Tradisjonelt sett følger vi etter svenskene. Gjelder det også det nye navnetrenden? FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Noe som aldri slutter å interessere oss er navn. Så fort et blivende foreldrepar forteller om kulen på magen, er vi der og vil vite: Har dere tenkt på noe navn, enda?

Personlig

Navnevalg er en personlig øvelse, og dermed også et potensielt minefelt, og i KK skriver vi stadig både og populære og om sjeldne navn.

Da svenskene ved årets begynnelse la ut statistikk over populære navn, var det en navneretning som fortsatte å utmerket seg, etter å ha vært populær noe år.

Nemlig navn med fransk klang og opprinnelse.

Statistikken viste at navn som Belle, Cleo, Elton og Melvin fortsetter å være populære i nabolandet.

Uvant her hjemme

Dette er navn vi ikke så ofte ser her hos oss, men tradisjonelt sett har nordmenn gjerne tatt etter svenskenes navnevalg. Både Lukas og Jakob er «svenske» navn som nå har etablert seg her, og nå ligger på topp tre.

Vi spurte Jørgen Ouren, navneforsker ved SSB, om han tror den franske navnetrenden vi ser i nabolandet også vil komme over kjølen?

– Erfaringsmessig tar vi etter svenskene. Det tar litt tid, men det kommer, sier Ouren.

– Trender bygger seg opp over lang tid. Så når de en topp og holder seg der, noen ganger lenge. Men så blir man lei og trenden er over.

Som med klær

Han forteller at navn er som mote, de kommer i bølger, men i motsetning til med klær, er det vanskeligere å henge av seg navnet om det blir umoderne.

– Vi har hatt noen trender som nå er på topp eller svakt på vei nedover. Guttenavn fra Bibelen er fortsatt populære, men er litt på vei ned fra toppen. Jentenavn som slutter på A er veldig populære. Jeg tror stadig at toppen er passert for jentenavn som sluttet på A, men tar feil, sier Ouren.

Norrønt i Sverige

I Sverige viser statistikken at også norrøne navn holder seg populære og ifølge Femina er noen av de mest trendy i den kategorien navn som Arvid, Ivar, Freja, Saga og Sigrid. Videre øker også Alvin, Alma, Selma og Melvin i popularitet i nabolandet.

svenskenes til på toppliste finner vi på jentesiden Alice, Vera, Astrid, Wilma og Lilly, mens på guttesiden er både Noah, Liam og Hugo med.

Men hva er så trenden her hjemme?

– Hva som er kommende trender har jeg ikke klart å identifisere, sier Ouren.

– For den som vil prøve seg som spåkone, vil jeg anbefale sidene til SSB med alle navnegrafene. Se etter navn som har steget en stund. De pleier å fortsette med det.

NAVNET SKJEMMER INGEN: Enten det er norsk, dansk, svensk eller fransk. FOTO: NTBScanpix
NAVNET SKJEMMER INGEN: Enten det er norsk, dansk, svensk eller fransk. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Let og lær

Topp tre på norske navnestatistikker i 2019 var for guttenavn Jakob, Lukas og Filip, med flere varianter av stavemåte. For jentenavn toppet Emma, Nora og Sofie, også her med flere stavevarianter.

Ouren viser til en nylig publisert artikkel på SSB, der det står å lese om navnetendenser:

Navnebølger er lange. Fortsatt er det mange jentenavn som slutter på «a» eller «ah» – 56,3 prosent. I 1947 hadde denne praksisen sitt bunnivå med 12,5 prosent.

7 prosent av jentene har fornavn på tre bokstaver. Det er høyest siden 1972 da Ann, Siv og Gro dominerte. Nå er det Ada før Mia og Eva. Guttenavn fra bibelen, som Jakob er en del av, brukes av 20,3 prosent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer