Babyboom

Nå kommer hjemmekontor-babyene ... eller?

Etterkrigsbarna ble et kjent begrep etter babyboomen i 1946. Vil vi se det samme etter koronakrisen?

BABYBOOM: Til neste år får vi se om samlivsekspertenes spådommer var reelle. Skal vi tro dem, har nemlig hjemmekontor-perioden vi nå ha vært inne i, vært ekstremt fruktbar! ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
BABYBOOM: Til neste år får vi se om samlivsekspertenes spådommer var reelle. Skal vi tro dem, har nemlig hjemmekontor-perioden vi nå ha vært inne i, vært ekstremt fruktbar! ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

«Det gikk som det måtte gå, det hjemmekontoret» skrev sportsjournalist Carina Olset (38) på Instagram da hun med glimt i øyet, og bilde av sin førstefødte, annonserte at hennes andre barn var på vei.

Komiker og programleder Truls Svendsen (47) nøyde seg med å reposte samboerens innlegg og teksten:

«Woopsi. Her gikk det fort i svingen», med emneknaggene #hjemmekontor og #coronalife.

Om babyboomen, som noen samlivseksperter har spådd, blir et faktum - gjenstår å se på nyåret! Men det er mye som tyder på at det er en ny babybølge på vei.

Allerede nå går diskusjonen hett i amerikansk presse, hvor noen hevder at det bare er «de rike og berømte» som kan unne seg luksusen med å bli gravide i krisetider - for det er ikke alle som har råd til en helseforsikring som blant annet sikrer dem hjemmeoppfølging av jordmor og helsepersonell under svangerskapet.

På andre siden av verden har vi India og Kina, som allerede nå melder om babyboom-tall, ifølge hindustantimes, der karantene og lockdown har gjort at det blant annet har vært vanskelig for kvinner å få tak i prevensjonsmidler.

Og man trenger ikke være geni for å regne ut hva som kan skje i slike situasjoner!

Endelig tid til å pleie kjærligheten

12. mars 2020 står som en merkedag her hjemme og blant det norske folk. Det var da vi fikk beskjed om å holde oss innendørs på ubestemt tid. Hjemme, inne, borte fra arbeidsplassen, butikker, treningssentre og andre arenaer vi ellers tok for gitt at vi hadde tilgang på.

Nå ble medlemmene i husstanden de viktigste samtalepartnerne og de du sosialiserte deg fysisk med - for mange en smule ironisk, og muligens også litt off, ettersom mange under samme tak til vanlig ikke klarte å snakke med hverandre.

Andre derimot fikk endelig tid til å pleie kjærligheten man i en hektisk hverdag ellers ikke har ork til å vedlikeholde - der man stort sett er borte fra hverandre fordi jobb og andre plikter spiser av samværstiden. Kanskje fikk noen øynene opp for hverandre på ny?

- Kan være at parene ble mer avslappet overfor hverandre

Skal vi tro spådommene som jungeltelegrafen hvisker og tisker om, har nettopp dette, denne såkalte hjemmekontorperioden korona-pandemien har tvunget oss inn i, bidratt til at vi om noen få strakser kommer til å oppleve både baby- og skilsmisseboom her i landet.

For det er ingen tvil om at kriser gjør noe med oss på det personlige plan. Vi så det da spanskesyken herjet i 1918, og vi så det i etterkrigstiden. Det er store sjanser for at dette også blir en tendens post korona-krisen.

- I starten av nedstengingen av Norge, hvor mange måtte tilbringe mer tid hjemme og muligens sammen med partner, kan det være at par ble mer avslappet overfor hverandre, og kjente på det å komme nærmere hverandre, sier sexolog Ulla Aasland til KK.

HJEMME BEST?: For mange par har korona-perioden vært svært positiv for forholdet - for andre, derimot, har den vært krevende og endt i brudd. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
HJEMME BEST?: For mange par har korona-perioden vært svært positiv for forholdet - for andre, derimot, har den vært krevende og endt i brudd. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix Vis mer

Hun forklarer at parene kanskje fikk mer tid til hverandre, til å pleie kjærligheten og være intime.

- I krisetider kan man kjenne på redsel og uvisshet. Det å kjenne trygghet i partneren, og oppleve støtte og hjelp i hverandre, kan også føre til at man kan knyttes tettere til partner. Og disse årsakene kan igjen kan føre til babyboom, forklarer hun.

Kan oppdage nye sider ved partneren

Men i den motsatte enden, det å være sammen store deler av døgnet, kan være uvant for mange.

- Man kan oppdage sider ved partneren som man kanskje ikke er vant til, og dette kan vekke følelser i oss, forklarer sexolog Ulla.

Dette kan blant annet gå direkte på utseendet til partneren.

- For det å se partneren daffe rundt i pysj eller joggedress, ustelt, på sofaen, i dagevis, det trenger ikke å ha en positiv innvirkning på forholdet, bedyrer hun.

Det kommer ikke som noen overraskelse på Ulla at mange ser på det å skulle være sammen med partner og barn over så lang tid, og å skulle følge opp barn i førskole og skolealder, hjemme, og kanskje mens man selv har hjemmekontor - eller i verste fall er permittert eller har mistet jobben - kan by på utfordringer for parforholdet.

EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland forklarer bakgrunnen for hvorfor en baby- og skilsmisseboom kan oppstå etter en krise som korona-pandemien. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland forklarer bakgrunnen for hvorfor en baby- og skilsmisseboom kan oppstå etter en krise som korona-pandemien. FOTO: Privat Vis mer

- Det å muligens ha bekymringer for økonomi, for fremtiden og ikke minst helse for både barn, familie, partner, og seg selv kan føre til at tankene rettes mot dette, og fjernes fra partner. Noe som kan gå på bekostning av det intime, forklarer sexolog Ulla til KK.

Hun utdyper at man ikke trenger eller ønsker å oppsøker nærheten fra partner, for man kan kjenne på at man muligens trenger mer tid for seg selv og et pusterom.

- På denne måten kan resultatet bli at man fjerner seg mer og mer fra partner. Dermed får man heller ikke den hormonelle påvirkningen som bidrar til følelsen av å være knyttet til partner, snarere det helt motsatte, sier Ulla.

- Man må investere i tid

For mange har det å søke hjelp og sparring hos andre, enten gjennom samtaler med venner, kolleger eller det å oppsøke profesjonell hjelp for utfordringene, vært et problem under hjemmekontor-perioden.

- Dette kan bidra til at man lett kommer inn i en negativ sirkel, det kan være vanskelig å komme ut av alene.

- Har du noen tips til de som opplever dette som vanskelig?

- Oppsøk hjelp, ikke ta forhastede beslutninger, og vit at det er mange opp- og nedturer i løpet av livet. Det kan finnes lys i enden av tunnelen.

Ulla mener man må gi forholdet en sjanse og investere i tid, selv om man er lut lei parter, og har mistet troen på at man noensinne kan finne gnisten igjen etter at korona-krisen er over.

- Bruk gjerne også tid fra hverandre, om dere kjenner på å ha vært «for mye sammen» den siste tiden. Vær sammen med venner, ha det gøy, legg opp til aktiviteter som kan være morsomt å gjøre både sammen og med venner, eller hver for dere.

- Utseende kan ha mye å si i forholdet

Og selv om vi stadig vekk får høre at utseendet ikke har noen ting å si, påpeker sexolog Ulla Aasland at det jo faktisk har det - når man skal tilbringe tid med hverandre over lengre tid, slik vi har gjort under hjemmekontor-perioden.

- Utseende kan ha mye å si i forholdet. Pynt dere for hverandre, og ikke ta partneren for gitt! Husk på hvordan dere hadde det i begynnelsen, hva dere gjorde for hverandre, og hvordan dere anstrengte dere i starten av forholdet. Forsøk å legge noen av disse elementene inn i dagens forhold, tipser hun.

DET LILLE EKSTRA: - Husk på hvordan dere hadde det i begynnelsen og hva dere gjorde for hverandre, sier sexolog Ulla Aasland til KK. Sørg for å gjøre det lille ekstra ut av hjemmekontor-perioden, for å bevare gnisten i forholdet! ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
DET LILLE EKSTRA: - Husk på hvordan dere hadde det i begynnelsen og hva dere gjorde for hverandre, sier sexolog Ulla Aasland til KK. Sørg for å gjøre det lille ekstra ut av hjemmekontor-perioden, for å bevare gnisten i forholdet! ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix Vis mer

Vi tok kontakt med Statistisk sentralbyrå (SSB) for å undersøke om de allerede nå har fått noen indikasjoner på baby- og skilsmisseboom-tallene. Men den gang ei.

- Jeg er redd det er dårlig stilt på dette området. Tall om ekteskap, skilsmisser og separasjoner produseres bare årlig, og vi har ikke prioritert å lage korttidstall her slik som vi gjør for totalt antall døde. Vår statistikk gjelder kun det året som er inngått, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø, ved seksjon for befolkningsstatistikk, til KK.

Heller ikke Medisinsk Fødselsregister satt på oversikt over de potensielle fødselstallene.

Vi må dermed smøre oss med tålmodighet til tallene en gang slippes i 2021 - og om de viser at vi kan konkludere med at hjemmekontor-perioden både var fruktbar og splittende!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer