Grillmat

Nå skal vi grille!

Når kveldene blir lyse og lange, er det tid for å starte grillsesongen. Og du kan lage velsmakende og sunn mat på grillen. Forbereder du tilbehør og dekker bordet på forhånd, så kan du bare kose deg – enten du nyter livet med familien eller inviterer på grillfest.

Nå skal vi grille!
Publisert
Sist oppdatert

Krydrede kjøttboller med grillet ­paprika og potetsalat

(4 porsjoner)
Krydrede kjøttboller passer godt å træ på spyd. Pass på at farsen er ganske fast. Klem godt rundt ­spydene.

8 trespyd
500 g karbonade- eller kjøttdeig
1 ss salt
2 ss lettkokte havregryn
1 ss tørket oregano
3 ss finhakket persille
2 ss potetmel
2 hvitløkbåter
ca. ½ dl vann
50 g fetaost
4 små røde snacks­paprika

Potetsalat:
¾ dl olivenolje
4 ss balsamicoeddik
salt
sukker
nykvernet pepper
4 ss finhakket gressløk
6 ss finhakket dill
800 g kokte poteter
100 g fetaost

Legg spydene i vann i ca. ½ time.

Rør kjøttet godt med salt og tilsett havregryn, oregano, persille, potetmel og knust hvitløk. Rør i vann til en passe fast farse. Smuldre fetaost, og rør den i farsen.

Fukt hendene med vann og form små kjøttboller. Træ dem på spyd og pensle rundt med olje.
Grill kjøttbollene til de er gjennomstekte. Det tar ca. 8 minutter. Snu på spiddene under grillingen.

Pensle paprika med olje, og grill dem til de blir lett brent rundt det hele. Dette gjør at paprikaskinnet kan trekkes av og paprikaene er klare til servering.

Rør sammen olje, eddik, salt, sukker, pepper, gressløk og dill i en bolle. Skjær potetene i to, og vend dem i dressingen sammen med smuldret fetaost.

Anrett kjøttbolle­spiddene med grillet ­paprika og potetsalat på tallerken.
 

Entrecôte med sitronkryddersmør
Entrecôte med sitronkryddersmør Vis mer

Entrecôte med sitronkryddersmør og creme de la crème poteter


(4 porsjoner)

Entrecôte er mørt kjøtt med god fettmarmorering, derfor er kjøttet alltid smakfylt og saftig. Server med kryddersmør. Det er fantastisk godt når smøret smelter over nygrillet kjøtt.

4 skiver entrecôte, à ca. 150 g
salt og pepper

Sitronsmør:
150 g mykt smør
1 ss hakket persille
1 ss hakket timian
1 ss hakket rosmarin
2 ss revet sitronskall

Creme de la crème poteter:
1 kg poteter
2 dl crème fraîche
1 ss grov sennep
½ dl kjørvel
½ dl persille
½ dl gressløk
½ dl dill
1 sitron

Lag først krydder­smøret. Rør alle ingrediensene sammen og trill til en pølse. Pakk inn 
i matpapir, og legg det kjølig til servering.

Skrubb og kok poteter i lett saltet vann i 10 minutter. Grill dem så rundt det hele til de blir myke.

Hakk krydderurtene grovt og bland med crème fraîche, sennep, salt og pepper. Riv sitronskall over, og smak dressingen til med sitronsaft.

Tørk biffene godt, og gni dem inn med salt og pepper. Grill i ca. 3 minutter på hver side alt etter tykkelsen og hvor mye du ønsker kjøttet stekt. Du trenger ikke pensle for kjøttet er fint fettmarmorert.

Server de grillede biffene med kryddersmør og potetene toppet med en skje dressing.
 

Grønnsakspakker med nudler og soyamarinert laks
Grønnsakspakker med nudler og soyamarinert laks Vis mer

Grønnsakpakker med nudler og soyamarinert laks


(4 porsjoner)
Lag praktiske porsjonspakker med laks, nudler og grønnsaker, og legg dem på varm grill.

ca. 600 g laks
250 g nudler
300 g grønne asparges
1 bunt vårløk
300 g brokkoli
100 g sukkererter
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
2 ss sesamfrø
2 lime

Soyamarinade:
40 g frisk ingefær
2 ss soyasaus
1 ss sukker

Skjær laksen i store terninger, 4 x 4 cm.

Skrell ingefær og riv den fint. Rør soyasaus, ingefær og sukker sammen. Vend laksen i marinaden, og la den marinere i ca. 20 minutter i kjøleskapet.

Kok nudler etter anvisning på pakken. Knekk av det nederste på aspargesen. Rens vårløk. Skjær asparges og vårløk i 3 cm biter. Skjær brokkoli i små buketter. Vend alle grønnsakene med olje, salt og pepper.

Klipp 4 biter bake­papir og 4 biter aluminiumsfolie, ca. 40 x 40 cm. Fordel nudler og grønnsaker på bakepapiret og legg laksen oppå. Pakk først maten godt inn i bakepapiret og deretter aluminiumsfolien. Legg pakkene på varm grill i ca. 8 minutter. Anrett pakkene direkte på tall­erkener. Dryss med sesamfrø, gjerne svarte, og legg ved limebåter.
 

Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø
Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø Vis mer

Langpannebrød med gresskar- og solsikkefrø


(1 langpanne)

Et godt brød er passende følge til nesten alle typer grillmat. Brødet blir best med lang hevetid.

25 g gjær
6 dl kaldt vann
2 ss flytende honning
1 ts salt
250 g sammalt hvete, fint
ca. 550 g hvetemel
olivenolje
1 ss gresskarfrø
1 ss solsikkefrø
½ ss flaksalt

Rør gjæren ut i vannet. Tilsett honning og salt. Elt inn det grove melet og så hvetemel. Elt godt, gjerne i en maskin. Deigen skal være klissete.

Dryss mel over deigen og legg over plast. La deigen heve i kjøleskapet i ca. 8 timer eller natten over.

Legg bakepapir i en langpanne, og fordel deigen utover i formen. Lag hull i overflaten med fingrene, og drypp over olje. Dryss over litt salt, gresskar og solsikker.
Etterhev brødet i ca. 30 minutter.

Stek brødet midt i ovnen ved 200° i ca. 25 minutter til overflaten er gyllen.

Avkjøl på rist. Skjær brødet i biter ved servering.
 

Grillet fersken med bringebær og vaniljeis
Grillet fersken med bringebær og vaniljeis Vis mer

Grillet fersken med bringebær og vaniljeis


(4 porsjoner)
Ingen fest uten dessert! Når grillen fortsatt er varm, kan du raskt grille ferskener eller nektariner og servere med bringebær og is.

4 fersken
1 ts kardemomme
¼ dl nøytral olje

Tilbehør:
vaniljeis
ca. 125 g bringebær

Pynt:
ristede kokos- eller ­mandelflak

Del hver fersken i fire og fjern steinen. Rør kardemommen med olje, og pensle fersken­båtene med denne oljen. Grill ferskenbåtene på varm grill i noen minutter på hver side. Ta dem av varmen.
 
Rist kokos- eller mandelflak i varm panne.

Legg fersken på porsjons­tallerkener. Server med bringebær og is. Dryss på kokosflak og drypp gjerne over litt flytende honning.

Grilltips
Ren grill

Husk at grillristen må rengjøres før grilling. Før bruk kan den gjerne pensles med litt olje, slik at maten ikke brenner seg fast. ­Alternativt kan du pensle maten med olje. Har du gassgrill med lavasteiner, så sørg for at også de er rene.

Kull, briketter og tennvæske
Briketter brenner lenger, men kull har bedre effekt. Så hva som er best å bruke, avhengig av hva du ­legger på grillen. La tennvæsken trekke inn i kull og briketter i ca. 10 minutter før du tenner grillen. 

NB! Sprut aldri tennvæske direkte på flammene.

Kjøtt og fisk
Mørt kjøtt som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter, kyllingfileter og fast fisk egner seg til grilling skåret i jevne skiver eller biter og tredd på spyd. Fisk kan legges i fiske- rist slik at den beholder formen. Mariner gjerne kjøttet. Det gir mer smak og saftighet.

Riktig varme
l Grillen må bli skikkelig varm før du begynner å grille. En gassgrill trenger ca. 5 minutter, mens en grill med kull eller briketter trenger ca. 20 minutter. Når kull eller briketter er dekket av hvit aske, er grillen klar.

l Grill gjerne ved lav temperatur over lengre tid. Med en gassgrill er det lett å justere varmen. På en kulegrill kan du lage soner hvor det ikke er kull direkte under maten. Slik kan du grille indirekte. Det er nyttig når du skal grille større stykker over tid eller du skal lage grillpakker.

Unngå flammer
Flammer det opp i grillen, skjer det fordi fettet fra kjøttet smelter og drypper ned. Flytt maten til  grillsonen uten kull, og la flammene dø ut før du fortsetter grillingen. Det kan lønne seg å grille mindre fettrike matvarer. Ha god avstand mellom maten og grillkullet. Sørg for god lufttilførsel når du griller, og snu maten flere ganger for å unngå brent mat, som verken er godt eller sunt.


 

 


 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer