Nabostøy:

Naboen har faktisk ikke lov til å klippe gresset akkurat når hun vil

Har du bråkete naboer? Det er regler for støy både søndager, helligdager og i hverdagen.

NABOSTØY: Naboen må klippe gresset, men det bør helst ikke skje på på røde dager. FOTO: NTB Scanpix
NABOSTØY: Naboen må klippe gresset, men det bør helst ikke skje på på røde dager. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Irriterer du deg over naboens gressklipping eller boring i veggene på søndager og fridagene i mai? Da er du nok ikke alene. Politiet har flere steder i landet rukket å advare mot å støye for mye på de røde dagene, og NRK meldte forrige uke om en del støy Kristi Himmelfartsdag.

«Politiet har fått inn en rekke klager på støy i forbindelse med helligdsagsfreden. Minner om at utilbørlig støy ikke skal foregå i tidsrommet kl.0000 til 24:00. Politiet har ikke kapasitet til å reise til alle oppdragene, men vil prioritere de alvorligste,» twitret politiet i Sør-Øst da.

Oslopolitiet kan samtidig melde om 17 henvendelser om støy fra irriterte naboer.

- Vi fikk inn 17 henvendelser på Kristi Himmelfartsdag. Det dreide seg om bygningsarbeid og hagearbeid av forskjellig slag, forteller Eirik B. Willmann, som er kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politidistrikt, til KK.no.

Vi må nok tåle litt russestøy i mai, men faktisk var det lite av det i hovedstaden Kristi Himmelfartsdag.

- Vi fikk faktisk ingen henvendelser om russ, fortsetter Willmann.

LES OGSÅ: Sjekk russeknutene til rosarussen

Ikke lov å bråke på røde dager

Om det blir mye nabostøy er du faktisk ved din fulle rett til å be naboen skru av gressklipperen.

- Lov om helligdagsfred oppstiller et generelt forbud mot «utilbørlig larm» på helligdager, forteller advokat Kristin Sundby ved Osloadvokatene.

Loven om helligdagsfred gjelder hele døgnet alle helligdager, inkludert søndager, samt fra klokken fire på ettermiddagen på påske-, pinse- og julaften. Akkurat hva «utilbørlig larm» defineres imidlertid ikke noe sted i loven, men Sundby forteller at eksempler kan være motoriserte gressklippere og motorsager.

- Helligdagsfredloven er strengere sammenliknet med naboloven som på sin side er mer diffus.

For det er heller ikke bare på helligdagene at du kan kreve at naboen lar gresset gro, men Sundby har ikke inntrykk av at det er altfor mange av oss som er klare over at det er en del regler for støy. Advokatfirmaet mottar mange henvendelser om bråkete naboer.

LES OGSÅ: Dette vil egentlig barn gjøre i ferien sin

Skal ikke medføre «unødvendig ulempe»

Akkurat hva som er lov av støy i hverdagen er imidlertid altså litt vanskeligere å navigere seg etter, da det blant annet varierer med hvilken type bolig du bor i.

- Dersom du bor i et sameie eller borettslag er det ofte egne vedtekter og husordensregler som regulerer blant annet når det skal være ro for kvelden og så videre. Videre kan borettslagsloven og eierseksjonsloven til en viss grad gi veiledning, sier Sundby, men påpeker at du må forvente at det er mer støy i et leilighetskompleks enn i rekkehus eller en enebolig.

- Bor man i et eneboligstrøk er det grannelova, også kalt naboloven, som setter grenser for hvor mye du må finne deg i av støy fra naboen. Lovens regler er imidlertid skjønnsmessige, og det kan være vanskelig å vite når nabostøy er i strid med loven. Et generelt utgangspunkt er likevel at en nabo stort sett kan gjøre som han eller hun ønsker, så lenge aktiviteten ikke medfører urimelig eller unødvendig ulempe eller skade for øvrige naboer, forklarer hun.

- Nabostøyen må ligge innenfor en viss tålegrense, som igjen vil variere fra nabolag til nabolag.

LES OGSÅ: Blir du ofte syk i ferier og på fridager?

KAN VÆR ULOVLIG: Om bråket medføre urimelig ulempe for deg, så kan det være ulovlig. I et borettslag er det borettslagets vedtekter som gjelder. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆR ULOVLIG: Om bråket medføre urimelig ulempe for deg, så kan det være ulovlig. I et borettslag er det borettslagets vedtekter som gjelder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Husk nabovarsel

Du må selvsagt kunne tåle at en del ønsker å pusse opp om våren og at nabogresset må klippes gjennom sommeren. Om boring eller gressklipping stadig legges til midt på natten så vil imidlertid støyen kunne medføre urimelig eller unødig ulempe for deg. Litt festing må man også kunne regne med, men igjen kan støyen være i strid med nabolova om det stadig holder deg våken hele natten.

- Hvorvidt en aktivitet er i strid med naboloven beror på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier Sundby.

Et godt naboforhold krever både raushet og respekt, og for å unngå konflikt som følge av støy råder Sundby til å alltid varsle naboene om du skal ha fest, pusse opp eller av andre grunner kan komme til å støye litt mer enn vanlig.

- Det er enklere å tolerere nabostøy dersom man er informert på forhånd, og dette kan også være med på å bidra til et godt naboskap, sier hun.

LES OGSÅ: Har du hørt om «staycation»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer