Blir man lykkeligere av å slette Facebook-kontoen sin? Ja, ifølge en amerikansk studie. Forskere ved universitetene i Standford og New York har sett nærmere på hva som skjer når vi velger å logge av sosiale medier.
Ifølge The Guardian rekrutterte forskerne 2844 Facebook-brukere og ba halvparten av dem om å deaktivere kontoen sin i en måned.
Blant brukerne som hadde deaktivert kontoen sin, kunne forskerne se en liten økning i velvære. Deltakerne rapporterte også om at de var mer lykkelige og at de hadde mindre depresjon og angst.
Å kutte ut Facebook førte også til at brukerne følte seg mindre opprørt over politikk og tilbrakte mer tid sammen med venner og familie.
Slettet alle sosiale medier apper
– Jeg føler at det å kutte ut eller i det minste kutte veldig ned på bruken av Facebook frigjør en hel masse tid og oppmerksomhet, noe som er to hovedingredienser i et liv med mer genuin tilstedeværelse. For meg er det lykke, sier Nadia Bouhafs (31).
Hun er ikke i tvil om at hvor mye tid vi bruker på sosiale medier har en innvirkning på hvor lykkelige vi er.
For to år siden gjennomførte hun et eksperiment hvor hun i løpet av seks uker kuttet ut sosiale medier helt.
Som en del av denne detoxen slettet hun apper som Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat fra telefonen sin.
Hun skrudde også av alle varslinger og var bevisst på å vende skjermen ned hver gang hun la fra seg telefonen sin.
– Fra første sekund var det en befrielse. Pulsen senket seg og følelsen av å måtte respondere på varslinger dempet seg i stor grad. Faktisk følte jeg meg utrolig bemyndiget, og jeg fikk et skikkelig kick i det jeg slettet og logget av. Akkurat som om jeg tok tilbake litt kontroll, på ett vis, smiler hun.

Derfor bør du slå av alle varslinger på mobilen din
Kjente sug etter å sjekke telefonen
Nadia ble overrasket over hvor kjapt FOMO (Fear of Missing Out) slapp taket, men suget etter å sjekke telefonen kom fortsatt innimellom. Spesielt i ledige stunder.
– Jeg vil tro at det for mange oss har blitt en uvane som dessverre gjør oss uoppmerksomme og ikke-tilstede i hverdagene og dermed livene våre. Det gjelder i alle fall for meg, om jeg ikke er mindfull på det.
– Å sjekke telefonen når man venter på at middagen skal bli ferdig, venter på bussen, er på toalettet, våkner og legger seg. Plutselig har man til sammen kanskje brukt flere timer på «sjekking og svaring» i løpet av en dag. Det blir mange timer i løpet av et år, sier hun.
– Jeg hadde tidligere forsøkt å trappe ned på bruken, men fant ut at så lenge appene lå lett tilgjengelig på telefonen min ble impulsene til å «bare sjekke» altfor sterke til å motstå. Å sjekke Facebook og andre sosiale medier ble en like automatisk del av dagen som å pusse tennene, sier hun.

Følte seg utbrent og uopplagt
Årsaken til at Nadia ønsket å teste ut en hverdag uten sosiale medier, var at hun for tre år siden begynte å kjenne på at hun ikke levde helt i tråd med verdiene sine.
Hun jobbet full stilling som sykepleier og selv om hun trivdes godt i jobben sin, følte hun seg ofte utbrent og uopplagt.
Hun begynte å reflektere over hva det var som faktisk var viktig for henne og kom frem til at en av hovedverdiene hennes er tid.
– Spesielt tid til overs. Tid til å dyrke hobbyene og interessene mine, til å være med mennesker og gjøre ting som gav meg overskudd og energi. Tid til å gjøre absolutt ingenting, sier hun.
– Så jeg startet jobben med å identifisere mine største tidstyver. Jeg gikk ned i stillingen min som sykepleier og begynte å jobbe nattskift, samt at jeg revurderte forholdet mitt til Facebook og sosiale medier ellers.

Kristina (60) mistet kjæresten til sosiale medier
Vanlig å sjekke Facebook mange ganger om dagen
At Nadia har gjort noe som i dag kan betegnes som forholdsvis uvanlig, er det ingen tvil om.
Ifølge de siste tallene fra analysebyrået Ipsos Norge har nemlig over 3,5 millioner nordmenn en profil på Facebook og cirka 70 prosent av disse benytter seg av Facebook daglig.
Ser man kun på aldersgruppen 18-29 år benytter hele 95 prosent av kvinnene seg av Facebook, tre av fire i denne alderen er inne på Facebook flere ganger om dagen.

«Ikke fortvil, det er ikke for sent å oppdage tekst-tv»
Frigjorde tid til det som egentlig var viktig
Erfaringene Nadia gjorde seg under den seks uker lange detoxen, har gjort henne mye mer bevisst på hvilket forhold hun har til sosiale medier.
Det å frigjøre tid i livet har gitt henne mulighet til å utvikle hobbyen sin innenfor fotografi og i dag jobber hun både som sykepleier og fotograf.
Hun oppdaget også at hun fortsatt ønsket å ha sosiale medier i livet sitt.
– Intensjonen min var aldri å melde meg fullstendig ut av alt for alltid, men å gjøre en skikkelig opprensking slik at bruken ikke ble for altoppslukende og meningsløs for meg.
– I dag bruker jeg Facebook, men det er i all hovedsak i forbindelse med jobb. I takt med at fotoforetaket mitt Hjertejubel Foto har vokst seg større merket jeg raskt at Facebook var et godt og nesten uunngåelig verktøy for å dele arbeidet mitt og til å skaffe kunder. Jeg vil si at 90 prosent av kundekontakten min går via Facebook.
– Jeg går stadig runder med meg selv hvor jeg reflekterer over om det i det hele tatt er mulig å drive en slik kreativ geskjeft uten å måtte eksponere meg selv på Facebook. Hver gang kommer jeg frem til at svaret for meg er «nei». Men privat har jeg minsket bruken min veldig, og det har hatt en utelukkende positiv virkning hos meg.

Ny trend herjer på Instagram
