Når Barna Flytter Ut

Når barna flytter hjemmefra: - Dagen Stine gikk ut døra, innså jeg at et kapittel i livet var over

Etter at Marits datter flyttet til Amsterdam, har mor med seg datterens gamle t-skjorte i senga hver kveld.

NÅR BARNA FLYTTER HJEMMEFRA: At datteren Stine flyttet hjemmefra og til Amsterdam, ble både vanskelig og vondt for mamma Marit Steen-Mevold.  Foto: Astrid Waller
NÅR BARNA FLYTTER HJEMMEFRA: At datteren Stine flyttet hjemmefra og til Amsterdam, ble både vanskelig og vondt for mamma Marit Steen-Mevold. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi hadde fulgt søknads­prosessen og var på mange måter innstilt på det, sier Marit Steen-Mevold. – Men den dagen Stine faktisk gikk ut døra, innså jeg at et kapittel i livet var over. Hun kommer aldri tilbake på samme måte. Hun tok nesten ikke med seg noe, men likevel tok hun med seg alt. Det var helt ødeleggende for meg. 

Stemmen til den ellers sprudlende trebarnsmoren har gått ned en oktav. Lavmælt forteller hun om kvelden da hun gikk inn på sin eldste datters forlatte rom og hentet to bilder av henne og en t-skjorte. Den har Marit hatt med seg i senga hver kveld siden Stine (20) i fjor høst flyttet til Amsterdam for å studere.

– Det oppsto et fysisk tomrom. Hun er jo ikke her. Man har gjennom mange år vennet seg til et system, familien har sine rutiner, alle har sine faste plasser rundt middagsbordet. Jeg tar meg ofte i å gløtte til høyre for å se om hun sitter der, men det gjør hun jo ikke. Hun er borte.

LES OGSÅ: Hanne (40) mistet sønnen i kreft: - Han hadde så mye kjærlighet å gi

Innen forskning omtales denne tomheten som «empty nest syndrome» – tomt rede-syndrom. – For noen kan overgangen når barna flytter ut etterlate en stor tomhet, sier Thomas Hansen, psykologiforsker ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer